Науковий гурток "Проектування технологічних процесів у рослинництві"

 
 
 

Діяльність в 2023 році (презентація)

 
 

Діяльність в 2022 році

рішення кафедри протокол №9 від 03 травня 2022 року

 
28 листопада 2021 року
 
27 жовтня 2021 року
 
21 вересня 2021 року
 
8 вересня 2021 року
Тема - дослідження технологічних процесів та  перспективних складів комплексів машин для механізованого виробництва сільськогосподарських культур.
 
Сучасна інтенсивна технологія вирощування та збирання сільськогосподарських культур заснована на науково обґрунтованій системі землеробства, внесенні відповідних доз мінеральних і органічних добрив, які враховують природну родючість грунту і винос поживних речовин, своєчасному і якісному основному і передпосівному обробітку грунту, сівбі в кращі агротехнічні строки районованими сортами на кінцеву густоту, інтегрованому захисті рослин від бур’янів, шкідників і хвороб, а також збиранні врожаю збирально-транспортним комплексом.
Виробництво сільськогосподарських культур базується на таких технологічних лініях: приготування і внесення добрив; основного обробітку грунту; передпосівного обробітку грунту і сівби; догляду за посівами; збирання і післязбиральної обробки врожаю.
Основні принципи проектування технологічних процесів у рослинництві, за даними Ф.С. Завалішина, наступні: найменший вантажооборот матеріалу і машин; безперервність руху оброблюваного матеріалу; узгодженість операцій у часі і просторі; максимальне завантаження у всіх ланках; ритмічність (потоковість); енерго- і ресурсозбереження.
Серед множини факторів, які впливають на стан складної динамічної системи, основну роль відіграють склади машинних агрегатів, які призначені для виконання тієї чи іншої технологічної операції, умови їх роботи, агротехнічні строки виконання операцій, обсяги робіт на кожній із них, а також площі вирощування сільськогосподарських культур.
Організація рішення задачі на ПК
Для рішення задачі на ПК необхідно попередньо виконати інсталяцію пакету прикладних програм SKM та базу даних, яка складається із п’яти файлів: MATR.KULT, ENERGET.SKM, MASHYNY.SKM, OPERAGREGAT.SKM, SILGOSKULTURY.SKM, TEXNOLOGKULT.SKM.
Після запуску файлу SYSKM.EXE на екрані монітора з’являється вікно (рис. 3.2), в якому можна змінювати вхідні дані.
 
Основне вікно програми “Комплексне машиновикористання”
 
Система «Комплексне машиновикористання» передбачає такі обмеження:
-    кількість марок енергетичних засобів – до 500;
-    кількість марок сільськогосподарських машин – до 2000;
-    кількість операцій агрегатування у базі даних – до 300;
-    кількість окремих технологічних процесів (культур) – до 50;
-    кількість технологічних операцій для кожного технологічного процесу (культури) – до 100;
-    загальна кількість операцій для всіх технологічних процесів (культур) – до 2000.
Банк вхідних даних для вирішення поставленої задачі готується у вигляді матриці оцінок взаємовідношення культури і попередника та п’яти таблиць встановлених форм, які включають техніко-експлуатаційні характеристики енергетичних засобів, сільськогосподарських машин, альтернативні склади машинних агрегатів для виконання механізованих операцій, характеристику сільськогосподарських культур і поля для їх вирощування у відповідному господарстві та існуючі або перспективні технології виробництва продукції рослинництва чи окремі цикли (технологічні лінії) механізованих робіт.
У результаті вирішення задачі отримується матриця завантаження енергетичних машин по днях року, таблиця технологічних процесів (технологічна карта) з відповідним комплексом машин та економічними показниками їх використання, загальний склад машинно-тракторного парку з техніко-експлуатаційними показниками його використання та річним завантаженням кожної машини, а також матриця потреби в обслуговуючому персоналі.
Для введення змінних використовують наступні поля корегування алгоритму розрахунку:
-   генератор випадкових чисел (запуск призводить до моделювання реальних (випадкових) умов виробництва);
-   річне завантаження (дійсне – вводиться при розрахунку декількох культур, коли річне завантаження комплексу машин приблизно дорівнює нормативному; нормативне – при розрахунку декількох культур; нормативне для енергетичних засобів і дійсне для сільськогосподарських машин, тобто завантаження передбачає подальше використання енергетичних засобів протягом року і не передбачає використання сільськогосподарських машин);
-   критерій (оптимізація за критеріями мінімуму приведених витрат, затрат праці, матеріалоємності, вартості парку та максимуму коефіцієнта використання машинних агрегатів);
-   ключ оптимізації парку (перші два можливі варіанти не потребують пояснення. Третій варіант –* передбачає вибір машинних агрегатів, які є у господарстві, за рахунок зміни номера конкуруючого агрегату у файлі RESULTAT-1.RES);
-   розрахунок норми внесення добрив (при негативній відповіді норми внесення добрив вибираються з файлу SilhosKultury.SKM, а при позитивній – розраховуються, виходячи з урожайності, ціни бонітету та процентів виносу N, P та K, які змінюються в тому ж файлі;
-   розрахунок тривалості зміни (при негативній відповіді тривалість зміни вибирається із файла TexnologKult.SKM, а при позитивній – розраховується, виходячи із значень визначеної продуктивності агрегатів;
-   запис матриці використання енергомашин (запис відбувається на початку файла RESULTAT-2.SKM).
Всі інші поля введення даних служать для корегування числових значень змінних на момент розрахунку і не потребують пояснень.
Головна форма програми SYSKM містить також меню, яке слугує для перегляду даних про можливості програми, правила користування (help), авторів (about) та базу даних (база даних). Для перегляду перерахованих параметрів достатньо натиснути відповідну кнопку. Завантаження файлів бази даних та результатів розрахунку здійснюється під керуванням Windows. Тому перед першим завантаженням файлів бази даних (*.SKM) на запит Windows “Открыть с помощью” слід призначити програму WORDPAD та погодитися із встановленням відмітки “Всегда использовать выбранную программу”.
Результати роботи програми записуються у три файли RESULTAT-1.RES, RESULTAT-2.RES і RESULTAT-3.RES. Результати розрахунків, які містяться у файлах, зручно читаються без пояснень. Дані результатів розрахунку першого модуля (файл RESULTAT-1.RES) містять основні техніко-економічні показники роботи альтернативних машинних агрегатів. Дані результатів розрахунку другого модуля (файл RESULTAT-2.RES) - техніко-економічні показники роботи раціональних за визначеним критерієм машинних агрегатів, комплексів машин і машинно-тракторного парку, а також техніко-економічні показники їх роботи. Дані результатів розрахунку третього модуля (файл RESULTAT-3.RES) містять матеріали стосовно системи технічного обслуговування і ремонту техніки, а також вартості утримання машин в господарстві.
Результати розрахунків можна широко застосувати у господарствах при оперативному і особливо перспективному плануванні придбання і використання техніки, а також впровадженні прогресивних технологічних процесів виробництва продукції рослинництва.
 
7 жовтня 2021 року члени гуртка відвідали Компанію CML  JCB.
 
Компанія Констракшн Машинері була заснована у 2003 році і є визнаним лідером серед постачальників будівельної та сільськогосподарської техніки JCB.

 

За час роботи, компанія зуміла завоювати довіру та прихильність багатьох клієнтів та проявити себе як надійний та стабільний партнер. Техніка, що поставляється нами стала беззаперечним символом якості та надійності в усій галузі. 

 

 

СПИСОК ЧЛЕНІВ  СТУДЕНТСЬКОГО

НАУКОВОГО ГУРТКА

«ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У РОСЛИННИЦТВІ»

Результати роботи гуртка

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

Мета роботи гуртка "Проектування технологічних процесів у рослинництві" – дати майбутнім науковцям і фахівцям інженерної служби теоретичні знання і практичні навички з питань обгрунтування та впровадження новітніх механізованих технологічних ліній і процесів виробництва продукції рослинництва, ефективного використання комплексів машин для механізації вирощування та збирання сільськогосподарських культур у господарствах різних форм власності.

Питання, що розглядають в процесі роботи гуртка.

Майбутній фахівець повинен засвоїти: 

          -       принципи побудови виробничих процесів у рослинництві;

-       проектування часткових технологічних процесів і ліній;

-       машинну технологію вирощування та збирання основних сільськогосподарських культур;

- обгрунтування машинно-тракторного парку для комплексної механізації виробництва продукції рослинництва;

         -      методику дослідження функціонування технологічних ліній і процесів з використанням                     економіко-математичних методів і комп’ютерної техніки.

Проблема науково обґрунтованого проектування технологічних процесів та ефективного використання комплексів машин і машинно-тракторного парку набуває актуального значення.

СПИСОК

членів студентського наукового гуртка «Проектування технологічних процесів у рослинництві» кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту на 2016-2017 навчальний рік 

№ п/п

П.І.Б члена наукового гуртка

Факультет інженерії агробіосистем, курс, група

 
 

1.

Кордонський Тарас Васильович

1 курс маг.

 

2.

Ксенжук Микола Анатолійович

1 курс маг.

 

3.

Розпутній Віталій Петрович

1 курс маг.

 

4.

Дідик Микола Миколайович

1 курс маг.

 

5.

Голуб Антон Юрійович

1 курс маг.

 

6

Грудненко Дмитро Романович

1 курс маг.

 

7

Іванченко Олександр Вікторович

1 курс маг.

 

8.

Калініченко Віталій Вікторович

1 курс маг.

 

9.

Таванець Андрій Сергійович

1 курс маг.

 

10.

Чередник Роман Олегович

1 курс маг.

 

11.

Шевченко Владислав Юрійович

1 курс маг.

 

12.

П`ятецький Дмитро Валерійович

1 курс маг.

 

ПЛАН-ГРАФІК  РОБОТИ

студентського наукового гуртка «Проектування технологічних процесів у рослинництві» на 2016-2017 навчальний рік

 

Назва заходу

Дата

Відповідальний виконавець

Відмітка про виконання

1. Організаційне зібрання.  Затвердження плану роботи

8.09.2016

Шатров Р.В.

 

2. Інноваційні механізовані технології у рослинництві

29.092016

Шатров Р.В.

 

3. Проблеми механізації технологічних процесів у рослинництві та шляхи їх вирішення

6.10.2016

Шатров Р.В.

 

4. Програма і методика для ПК з обґрунтування складу комплексів машин і машинно-тракторного парку

20.10.2016
3.11.2016

Шатров Р.В.

 

5. Підготовка банку даних для розрахунків механізованих технологічних процесів на ПК

17.11.2016

1.12.2016

Шатров Р.В. Члени гуртка

 

6. Виконання розрахунків на ПК

15.12.2016
2.02.2017

16.02.2017

Шатров Р.В. Члени гуртка

 

7.Аналіз результатів розрахунків по технологічних процесах виробництва продукції рослинництва

2.03.2017

16.03.2017

Шатров Р.В.

Члени гуртка

 

8. Підготовка і заслуховування доповідей студентів на 71 наукво-практичній студентській конференціїї "Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування"

20.03.2017
28.03.2017

Шатров Р.В. Члени гуртка

 

ЗВІТ

про роботу наукового студентського гуртка «Проектування технологічних процесів у рослинництві» по кафедрі технічного сервісу та інженерного менеджменту за 2016-2017 навчальний рік

Наукова спрямованість гуртка – дослідження технологічних процесів, перспективних складів комплексів машин і машинно-тракторного парку для механізованого виробництва продукції рослинництва.

За звітний період проведено 12 засідань студентського наукового гуртка.

До складу гуртка входило 12 студентів факультету інженерії агробіосистем.

За результатами досліджень студентами спільно з керівником опубліковано в журналах і збірниках 4 наукові статті. На 71 наукво-практичній студентській конференціїї "Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування" 25-29 березня 2017 р. студенти гуртка (Ксенжук М.А., Кордонський Т.В., Дідик М. М., Голуб А.Ю., Розпутній В. П., Грудненко Д. Р., Іванченко О.В.) виступили з 7 науковими доповідями.

    Учасники наукового гуртка стали активними відвідувачами виставок аграрного та технічного спрямування, що проводилися в м.Києві, де ознайомилися з найкращими зразками сучасної вітчизняної та закордонної техніки: тракторами, комбайнами, обладнанням для післязбиральної переробки і зберігання зерна, а також обладнанням для будівництва агроспоруд і транспортування врожаю.

Керівник гуртка,

доцент кафедри технічного сервісу

та інженерного менеджменту 

ім. М.П. Момотенка                                                                                                                                                             Р.В.Шатров

 

 

 

 

Створений та працює при кафедрі технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М. П. Момотенка на механіко-технологічному факультеті зі студентами ОКР «Бакалавр» та ОС «Магістр» 2015-2016 н.р., під керівництвом доцента кафедри Р.Шатрова.

Наукова спрямованість гуртка – дослідження технологічних процесів, перспективних складів комплексів машин і машинно-тракторного парку для механізованого виробництва продукції рослинництва.
№ п/п
Прізвище, імя, по-батькові
Факультет
Курс, гурпа
1
Оласюк  Юрій Юрійович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
2
Козак Сергій Миколайович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
3
Козакевич Володимир Олексійович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
4
Кураченко Богдан Петрович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
5
Курбико Юрій Олександрович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
6
Шпак Євгеній Юрійович
Механіко-технологічний
Магістр 1р.,ТТР-1602
7
Самойленко Артур Сергійович
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
8
Степанишин Роман Юрійович
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
9
Ушаков Євгеній Валерійович
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
10
Хаєцький Микола Михайлович
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
11
Чередник Юрій Миколайович
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
12
Шатківська Тетяна Ігорівна
Механіко-технологічний
ПМО-1303, 4 курс
 

ГУРТКІВЦІ І XIII МІЖНАРОДНА
АГРОПРОМИСЛОВА ВИСТАВКА
АГРОФОРУМ 2016

Міжнародний виставковий центр, Броварський проспект, 15, м. Київ, Україна

Організатор: ТОВ "Міжнародний виставковий центр"

 

Щорічно, починаючи з 2004 року, на території Міжнародного виставкового центру - найбільшому в Україні виставковому майданчику, що забезпечує найсучасніший рівень та сервіс учасникам та відвідувачам, проводиться Міжнародна агропромислова виставка "АГРОФОРУМ", в експозиції якої приймає механіко-технологічний факультет. Модераторами експозиції були завідувач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем, доктор технічних наук, професор Голуб Геннадій Анатолійович, голова ради молодих вчених механіко-технологічного факультету, кандидат технічних наук, Тітова Людмила Леонідівна і директор НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК, доктор технічних наук, професор Войтюк Валерій Дмитрович.

Основні тематичні розділи виставки - нова та комісійна сільгосптехніка, техніка для транспортування продукції; засоби механізації для дачних ділянок; комплектуючі і запасні частини до техніки, супутниковий моніторинг транспорту; технології, техніка та обладнання для зрошення, системи крапельного зрошення; органічне землеробство; обладнання для переробки сільськогосподарської продукції; тепличне господарство, швидкомонтовані будівлі, склади та їх обладнання; вагове обладнання, контрольно-вимірювальні прилади; пакування сільгосппродукції; технології, обладнання та матеріали для пакування; генетика, органічне тваринництво та птахівництво; машини та обладнання для утримання тварин та птахів; обладнання для виробництва кормів, раціони годування тварин і птахів; ветеринарна медицина; насіння, система насінництва, садівництво; засоби захисту рослин, добрива; органічні продукти харчування, органічна нехарчова продукція; агроекологія, енерго- і ресурсозберігаючі технології; аграрна наука та освіта.

Основна задача міжнародної агропромислової виставки "АГРОФОРУМ 2016" - сприяння розвитку ринкових відносин в агропромисловому комплексі України, подальшій інтеграції АПК України у міжнародні ринкові структури, забезпечення адекватної інфраструктури ринку, залученню внутрішніх та зовнішніх інвестицій до економіки країни, розгляд передових технологій, які забезпечують екологічно чисті продукти харчування.

Враховуючи важливість питань, які розглядаються, агровиставка привертає професійну аудиторію відвідувачів, більшість яких – це керівники сільськогосподарських підприємств і організацій, фахівці (агрономи, ветеринари, зоотехніки, механізатори) та інші зацікавлені особи.

Серед заходів програми, до яких долучились гуртківці були:
Семінар представників країн Східного Партнерства та ЄС "Сприяння впровадженню наукових досягнень в інновації в агропромисловій сфері" за проектом SUAFI-EPC 7 Рамкової Програми ЄС;
Семінар "Ефективні технології будівництва об'єктів АПК".

 

 

ЗВІТ

про роботу наукового студентського гуртка «Проектування технологічних процесів у рослинництві» по кафедрі технічного сервісу та інженерного менеджменту за 2015-2016 навчальний рік

 

Наукова спрямованість гуртка – дослідження технологічних процесів, перспективних складів комплексів машин і машинно-тракторного парку для механізованого виробництва продукції рослинництва.

За звітний період проведено 12 засідань студентського наукового гуртка.

До складу гуртка входило 12 студентів факультету інженерії агробіосистем.

За результатами досліджень студентами спільно з керівником опубліковано в журналах  і збірниках 7 наукових статей. На 68-й Всеукраїнській науковій студентській конференції «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування» (25-29 березня 2016 року) студенти гуртка (Конишев А.С., Галушка Д.В., Мринський Д.А., Помазун С.О., Яльницький Я.А., Бернацький І.П., Гаврилюк Ю.С., Гринчук А.В.) виступили з 8 науковими доповідями.

 

Керівник гуртка,

 доцент кафедри технічного сервісу
    та інженерного менеджменту                                                           Р. В. Шатров

 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook