ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ

5 жовтня 2016 року
м. Київ, НУБіП України, навчальний корпус 12, ауд 400/1 блок Д

Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК запросила на лекцію-диспут провідного фахівця, спеціаліста в області безпечності харчової продукції Юрія Оглашенного провести відкриту лекцію-диспут на тему «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

З підписанням Україною Угоди про асоціацію з ЄС наша країна взяла на себе зобов’язання щодо проведення реформ в багатьох секторах економіки та гармонізації національного законодавства з європейськими вимогами. Особливої уваги заслуговує частина Угоди, щодо гармонізації харчового законодавства та розширення ринків збуту сільськогосподарської та харчової продукції вітчизняного виробництва на ринках європейських країн.

Нині європейська система безпечності харчових продуктів визнана однією з найкращих в світі, а європейський споживач є найбільш захищеним. Водночас харчове законодавство ЄС є прикладом осмисленого підходу, що враховує інтереси всіх, хто пов’язаний з ринком харчових продуктів: оператори ринку, споживачі, контролюючі органи. Під час розроблення європейського харчового законодавства до уваги брали необхідність не лише максимального захисту споживачів, але й уникнення зайвого навантаження на операторів ринку харчових продуктів.

Розуміння підходів та концепцій європейської системи безпечності харчових продуктів та шлях України до гармонізації законодавства в означеній сфері є важливою складовою в підготовці фахівців спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація», яких готує кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Розуміючи це співробітниками кафедри спільно з Юрієм Оглашенним – кандидатом хімічних наук, експертом з НАССР та простежуваності проекту, що фінансується Європейським Союзом «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» була організована лекція-диспут, щодо сучасного стану та перспектив вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні.

Експерт розповів про стан гармонізації національного харчового законодавства, про вже прийняті Закони України та підзаконні акти, про проекти законів в сфері державного контролю дотримання вимог харчового законодавства , про подальші кроки з гармонізації.

Цікаво було дізнатись про особливості виходу на ринки Європейського Союзу такої продукції національного виробництва, як мед, курятина, молочні продукти, рослинна олія, крупи, яйця.

У студентів магістратури 1 року навчання виникали питання:

  • Чому свинина, як найбільш національний м’ясний продукт, не має доступу на європейські ринки?
  • Як регламентуються в європейському Союзі правила інформування споживачів харчової продукції?
  • Яким чином на європейських ринках забезпечується захист власних географічних назв харчових продуктів?
  • Коли буде відмінено мораторій на перевірки відповідності харчовому законодавству операторів ринку харчових продуктів?

Відповіді Юрія Оглашенного були ємкі, з прикладами та поясненням перспектив розвитку в зазначених проблемних сферах, а також були надані пропозиції щодо подальшої діяльності фахівців спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація» із впровадження та перевірки відповідності вимогам харчового законодавства: програм-передумов, процедур, заснованих на принципах НАССР, простежуваності, як в статусі консультантів, так і в статусі державних аудиторів.

Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК висловлює щиру подяку Юрію Оглашенному за цікаву та актуальну лекцію та сподівається на співпрацю в майбутньому!

Юлія Слива,

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook