Міжнародне стажування викладачів кафедри романо-германських мов і перекладу

7 липня 2016 року

Днями наша колега, асистент кафедри романо-германських мов і перекладу, PhD Оксана Захуцька повернулася із наукового стажування на факультеті “Artes Liberales” Варшавського університету – найбільшого університету Республіки Польщі та одного з найбільших у Європі, який на 20 факультетах ось уже 200 років здійснює підготовку провідних науковців не тільки своєї країни, але й інших куточків світу. Місячне перебування у Варшаві за підтримки Уряду Республіки Польщі було надане шляхом конкурсного відбору серед молодих науковців з країн Східної Європи, які займаються гуманітарними дисциплінами та праця яких має інтердисциплінарний характер. 

Стажування стало періодом інтенсивної праці у Бібліотеці Варшавського університету, яка налічує понад 3 мільйони книг, та у Бібліотеці Польської Академії Наук, де можна було познайомитися з найновішими світовими публікаціями у галузі соціолінгвістики і мовних контактів, а також методики навчання іноземних мов, зокрема польської та англійської. 

  

Сучасний стан і перспективи подальшого вивчення польсько-українських мовних взаємин в сучасних умовах тісної співпраці між нашими країнами стали предметом консультацій та розмов із професором Варшавського університету Янушем Ріґером, а також із співробітниками Інституту польської мови Польської Академії Наук.   

Результати власних досліджень Оксана Захуцька представила також на конференції «Мова є лабіринтом стежок. Нові напрями і нові завдання в дослідженнях польської мови», яка відбулася 18-19 червня 2016 р. в Інституті польської мови Варшавського університету та зібрала провідних мовознавців Польщі та інших країн.

Період стажування ознаменувався і плідною працею над українсько-польським словником, який готується до видання на факультеті “Artes Liberales” під керівництвом проф. Я. Ріґера. Над створенням словника обсягом понад 60 тисяч слів та словосполучень, який стане в нагоді усім, хто цікавиться українською та польською мовами, активно працює колектив авторів з Польщі та України, до якого уже кілька років належить і Оксана Володимирівна.

  

Важко переоцінити значення спілкування та обміну досвідом між науковцями з різних країн в умовах глобалізації. І саме такі періодичні стажування дають змогу не лише набувати новий досвід та знання, а й перевіряти їх на практиці та з кожною новою зустріччю разом удосконалювати спільні напрацювання.  

Ганна Скалевська,
к. філол. н., ст. викл. кафедри романо-германських мов і перекладу
Оксана Захуцька,
PhD, асист. кафедри романо-германських мов і перекладу  
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook