Леонід Центило: майбутнє за поєднанням освіти, науки і виробництва

15 липня 2016 року

 15 липня. Село Пустоварівка Сквирського району Київської області. Це не просто адміністративна точка на карті України, а соціальне дзеркало – типове відображення українського села, яким воно повинно бути навіть за нинішніх непростих соціально-економічних умов. І в дзеркало це зазирнули сьогодні члени делегації НУБіП, які на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком побували у місцевій агрофірмі «Колос», яку очолює справжній патріот і професіонал Леонід Центило. У господарстві застосовуються кращі елементи технологій, з якими він знайомиться по всьому світу і успішно запроваджує на пустоварівських полях. Іноземні науковці і виробничники, які часто бувають тут, вражені: те, до чого вони йшли років з тридцять, у Пустоварівці займає років п’ять.

 
Ми ознайомилися з моделлю її господарювання, в основі якої лежить екологічне землеробство, інноваційними технологіями вирощування озимих зернових, сої, соняшнику, кукурудзи, цукрових буряків, люцерни, особливостями системи обробітку ґрунту, систем удобрення і захисту посівів від шкідливих організмів.
 
Величезне значення у господарстві надають технологіям приготування та використання гноєкомпостів за умов екологічного землеробства. У буртах поєднуються гній з ферм, фосфоритне борошно і сапропель з довколишніх озер. До речі, саме з ними в агрофірмі «Колос» пов’язують ще один перспективний напрямок господарювання – рибництво. 
 
 
 
Попри те, що час для урожаю яблунь ще не настав, а черешень вже минув, - увагу привернув і тутешній інтенсивний сад, в якому представлені і перші, і другі плюс волоський горіх. Все, що є нині сучасного в цій галузі, - крапельне зрошування, маточник, розсадник – є тут в наявності, зібране Леонідом Центилом ледь не з усього світу. 
 
Як зазначили обидва керівники - Станіслав Ніколаєнко і Леонід Центило, при нинішній державній політиці успішне майбутнє можливе лише за поєднання освіти, науки та виробництва. До чого ми і прагнемо.
 
 
Своєрідним підсумком цього візиту стала попередня угода про необхідність створення навчально-науково-виробничого центру, де б студенти університету могли б проходити практичну підготовку в сучасних реаліях аграрного виробництва, а науковці – займатися дослідженнями. Розглядалося також питання розширення аспірантури: на сьогодні двоє працівників господарства вже захистили на базі кафедри землеробства і гербології НУБіП кандидатські дисертації, ще дві кандидатські (одна буквально у вересні – головного агронома господарства Олександра Паламарчука) і докторська (можете не сумніватися, авторство якої буде належати Леоніду Центилу) – в стадії завершення.
 
Валентин Обрамбальський
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook