За досвідом до італійських колег: на часі перегляд законодавства про племінну справу

19 червня 2016 року

    Племінна справа належить до однієї з базових складових частин успішного розвитку тваринництва, а існування сучасних аграрних підприємств не можливо уявити без наявності високопродуктивних генетичних ресурсів. Україна завжди славилась високим племінним потенціалом тварин і для його розвитку була сформована вітчизняна законодавча база. Однак, з поглибленням міжнародної торгівлі та підвищенням інтенсивності обміну генетичним матеріалом постало питання щодо перегляду окремих положень діючого законодавства з метою його наближення до світових критеріїв, особливо до сучасної селекційної практики в ЄС.

     Для ознайомлення з системою організації племінної роботи в Європейському співтоваристві та визначення ролі навчальних закладів у підготовці відповідних спеціалістів, делегація українських фахівців у складі декана факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України Вадима Кондратюка, завідувача кафедрою генетики, розведення та біотехнології тварин Андрія Геті та директора державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» Тетяни Іщенко здійснила навчальний візит до Італійської Республіки. Поїздка відбувалась в рамках гранту програми TAIEX.

     Делегація ознайомилась з законодавчим забезпеченням функціонування племінної справи в Італії, а також з діяльністю профільних недержавних асоціацій, зокрема Італійської асоціації племінної худоби (АІА) та Національної асоціації медичних та ветеринарних лікарів Італії (ANMVI).

     Під час візиту делегацію супроводжував віце-президент ANMVI п. Ж.Белуччі (G.Belluzzi), який надав можливість ознайомитись з роботою молочнотоварних ферм, свинокомплексів, а також заводу з виробництва відомого сиру «Grana Padanо» та м’ясокомбінату, що спеціалізується на забої свиней для виробництва шинки прошуто.

     Сторони домовились про подальшу співпрацю та обміном інформацією що стану удосконалення племінного законодавства в обох країнах.

А. Гетя,
завідувач кафедри генетики, розведення
та біотехнології тварин 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook