У Держпродспоживслужбі обговорили підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини

14 червня 2016 року

     У рамках Програми всеохоплюючої інституційної розбудови у сфері безпечності харчових продуктів в Україні працює проект ЄС "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні". Одним із його завдань є вдосконалення порядку проведення підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини.

    Нові підходи до підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини обговорили на нараді в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Участь у ній взяли експерт з вдосконалення законодавства у сфері підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини Валентин Баров, експерт з питань ветеринарії та безпечності харчових продуктів Міна Барова, начальник відділу безпечності харчових продуктів Оксана Борейко, головний спеціаліст відділу безпечності кормів Ігор Мартиненко, заступник декана факультету ветеринарної медицини НУБіП Григорій Бойко, декан факультету заочної освіти ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького Руслан Пеленьо і директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва СНАУ Ірина Тодерюк.

     Обговорювалися питання щодо фінансування післядипломної освіти лікарів ветеринарної медицини і формування плану-графіку підвищення їх кваліфікації на 2017 рік. Це дуже актуальне питання, адже реорганізація служби ветеринарної медицини майже повністю змінила штатний розклад і посади лікарів ветеринарної медицини, які здійснюють державний контроль.

     Внесено пропозиції щодо удосконалення системи перепідготовки і підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини. Так, наш колега Григорій Бойко запропонував поступово впровадити електронні навчальні курси і зазначив, що НУБіП має у цьому напрямку потужні напрацювання і достатню матеріальну базу.

     За пропозицією європейських експертів для ефективної реалізації нового навчального плану на 2017 рік згідно вимог ЄС потрібно опрацювати Регламент (ЄС) Європейського Парламенту і Ради, що встановлює особливі правила організації офіційного контролю за продуктами тваринного походження, які призначені для споживання людиною і Регламент (ЄС) Європейського Парламенту і Ради про офіційні заходи контролю, які застосовуються для забезпечення підтвердження відповідності з кормовим, харчовим законодавством, правилами здоров’я та захисту тварин. Стосовно цього, Григорій Бойко зауважив, що при створенні навчального плану потрібно використовувати не лише дані регламентів (ЄС), але й врахувати пропозиції безпосередньо від спеціалістів ветеринарної медицини і ради роботодавців НУБіП.

Микола Цвіліховський,
декан факультету ветеринарної медицини 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook