Науковці університету досліджують поля з допомогою дронів

6 квітня 2016 року

     Співробітники кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І. Мартиненка Дмитро Комарчук та Петро Іванов спільно з колегами з кафедри ландшафтної екології і заповідної справи Володимиром Стародубцевим і Богданом Урбаном провели обстеження дослідних полів у НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка за допомогою літаючих робототехнічних комплексів.

     Основна ідея – за аналізом інформаційної складової оптичного діапазону спектру, яка може бути виділена з допомогою цифрової фотокамери і відповідного опрацювання отриманого зображення, на різних етапах сільськогосподарських робіт виявляти проблемні ділянки полів та завчасно коригувати роботу сільськогосподарської техніки.

     Колективом авторів в попередніх дослідженнях було розглянуто можливість використання цифрової фотокамери для аналізу ґрунту на кількість гумусу, визначення грибкових захворювань на рослинах в тепличних господарствах тощо. Виконані роботи проводились з наземного обладнання, в т.ч. без додаткового опромінення чи використання оптичних шаблонів, тому запропоновані алгоритми отримання інформації можуть бути використані для дистанційного зондування на відкритій місцевості на відстанях до кількох сотень метрів. Запропонована методика дозволяє застосувати стандартні безпілотні літальні апарати, що можуть без обмежень використовуватись у сільському господарстві.

     

     Крім того, результати досліджень показали суттєву неоднорідність полів із точки зору зволоження їх окремих ділянок, що добре видно на знімку.

Дмитро Комарчук,
ст. викладач кафедри автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook