Ветеринарне забезпечення здоров’я корів – це моє покликання!

31 березня 2016 року
Асоціація виробників молока

Ще під час навчання на ОР «Бакалавр» я чула про Асоціацію виробників молока, але ніколи не цікавилась цим і навіть не уявляла свою працю з продуктивними тваринами. Проте, після першої виробничої практики у господарстві та двохмісячної роботи з великою рогатою худобою, зрозуміла, що це моє, це те, чим я хочу займатися в подальшому. Після вступу до магістратури і обравши магістерську програму «Ветеринарне забезпечення скотарства, вівчарства та козівництва», керівником якої є завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин професор Любецький Віталій Йосипович, розпочала розвиватися, як фахівець в галузі скотарства, дізнавшись багато нового та цікаво.
Під час навчання ми неодноразово згадували про Асоціацію виробників молока. І ось, нам випала нагода пройти чотирьох тижневу практику на базі господарств, які входять в АВМ.
Після особистої зустрічі з віце-президентом Асоціації Дикуном Любомиром Євгеновичем ознайомилися зі структурою компанії. Послідуючі декілька днів для нас було проведено ряд семінарських занять, зокрема, консультантом з ветеринарії Білоконем Михайлом Миколайовичем на тему «Оптимальні показники відтворення ВРХ», консультантом АВМ Павлом Петровичем Паламарчуком на тему «Система обліку та управління молочно-товарною фермою «UNIFORM–Agri». Присяжнюк Ігор Вікторович розповів нам про роботу Української Голштинської Асоціації.
 

Після цього нас розподілили по різним господарствам Черкаській області, які входять в Асоціацію.
Чоловіча половина потрапила до ТОВ «Кищенці», с. Добра, Маньківського району. Слід відмітити, що директор ТОВ «Кищенці» Корнеліс Хузінха навчався у Вагенінгенському університеті (Нідерланди). При зустрічі з ним він поділився з нами планами на майбутнє: «За два-три роки плануємо утримувати 3,5 тисячі дійних корів, а згодом ‒ 10 тисяч. Найближчої мети досягнемо тоді, коли збудуємо молочний блок із доїльною залою типу «карусель» на 80 місць та чотири корівники».

Жіноча половина потрапила до ДПДГ «Нива» Інституту розведення та генетики тварин ім. М.В. Зубця, с. Христинівка, Христинівського району, директором якого є Лариса Василівна Мітіогло, яка і ознайомила нас із структурою та специфікою роботи господарства. Під керівництвом головного ветеринарного лікаря ми проводили різні маніпуляції, необхідні для забезпечення здоров’я тварин. Насамперед, закріпили практичні навички  ректального дослідження тварин на тільність із застосуванням УЗД-сканера, діагностики кетозу, надання рододопомоги, діагностики зміщення сичуга та методів усунення цих хвороби, кесаревого розтину, наданню допомоги при виданні піхви, застосування схем синхронізації охоти у корів.

Впродовж практики під керівництвом консультанта Андрінцова  Михайла Івановича та молодого спеціаліста консультаційного центру Стріхи Євгена ми також відвідали і інші господарства Черкаської області. Під час візитів на різні ферми ми займалися ультразвуковим дослідженням тварин на тільність, осіменіння корів, виконання різних маніпуляцій таких, як кесарів розтин, зміщення сичуга, діагностика метриту та інші.

Проте, чотири тижні пролетіли, як одна мить, навіть від’їжджати не хотілося. Я сподіваюсь, що після нашої практики на базі Асоціації виробників молока, закріпиться ще більш тісна співпраця з ними. Хочеться відмітити, що саме така практика необхідна для студентів факультету ветеринарної медицини, адже це наше майбутнє, наша країна і наш хліб.
По завершенню проходження виробничої практики особисто віце-президентом АВМ Дикуном Л.Є. та керівником Української голштинської асоціації І.В. Присяжнюком нам було вручено сертифікати.

Від щирого серця ми, студенти магістерської програми «Ветеринарне забезпечення скотарства, вівчарства та козівництва» факультету ветеринарної медицини, хочемо висловити подяку Асоціації виробників молока за теплий прийом, за отриманий безцінний досвід роботи, як практикуючого лікаря ветеринарної медицини, за спілкування і передання особистого досвіду роботи від найкваліфікованіших спеціалістів. Особливо, хочеться подякувати нашому безпосередньому керівнику практики Білоконю Михайлу Миколайовичу.
А також найщиріші слова вдячності висловлюємо нашому вельмишановному професору Віталію Йосиповичу Любецькому та співробітникам кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин доцентам Жуку Ю.В., Вальчуку О.А. та Деркачу С.С., за їх допомогу та підтримку при проходженні виробничої практики в Асоціації виробників молока.


Студентка магістерської програми «Ветеринарне забезпечення скотарства,

вівчарства та козівництва» Крупка Наталія

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook