Студенти 3 курсу 3 групи факультету ветеринарної медицини відвідали Музей-майстерню Івана Кавалерідзе

17 березня 2016 року

15 березня 2016 року студенти 3 групи 3-го курсу факультету ветеринарної медицини разом із своїм наставником доцентом кафедри анатомії тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка Стегнеєм М. М. відвідали Музей-майстерню І. П. Кавалерідзе.

Музей-майстерню Івана Кавалерідзе було засновано у 1993 році на Андріївському узвозі, в будинку № 21, де у 1911 році митець працював над пам'ятником княгині Ользі.
Музей-майстерня відкритий 15 листопада 2013 року. Засновником музею є Синько Ростислав Олександрович (1933–2010) — український кінорежисер, скульптор, сценарист, заслужений працівник культури України, учень, родич і спадкоємець Івана Кавалерідзе. Ростислав Синько був і директором музею-майстерні до 2008 року.

Екскурсовод та головний зберігач фондів Галина Петрівна Синько розповіла про життєвий шлях та творчість скульптора, режисера, драматурга та театрального діяча Івана Петровича Кавалерідзе.

Саме в цьому будинку великий майстер працював над пам’ятником княгині Ользі та багатьма іншими своїми шедеврами.

Студенти з інтересом та зацікавленістю слухали розповідь екскурсовода та милувалися скульптурами, фотографіями, рукописами сценаріїв та п’єс видатного майстра.
У музеї зберігається понад 5000 експонатів, присвячених життю і творчості Івана Кавалерідзе. Серед них скульптурні роботи, моделі та проекти, фрагменти проектів пам'ятників, ескізи до проектів пам'ятників, створених художником: першого в Україні пам'ятника Тарасу Шевченку (1918 рік,  Ромни), пам'ятників Шевченку в Сумах, Полтаві, Каневі і Санкт-Петербурзі, пам'ятника Григорію Сковороді в селі Лохвиці (1926 рік), Києві і Харкові, пам'ятників Артему у Бахмуті і Слав'яногорську, оригінали його станкових скульптур, меморіальні речі, рідкісні прижиттєві фотографії, рукописи сценаріїв до фільмів «Коліївщина», «Прометей», архівні матеріали, відеокасети та DVD з фільмами «Перекоп», «Штурмові ночі», «Коліївщина», «Прометей», «Наталка Полтавка», «Запорожець за Дунаєм», «Григорій Сковорода», «Повія», фотографії з кінофільмів, афіші кінофільмів, стрічки про Івана Кавалерідзе «Грані таланту», «Іван Кавалерідзе. На зламах часу», «Княжий пам'ятник», «Від Подолу до Золотих воріт», «Шлях Івана Кавалерідзе», «Майстер і музи», книги та видання про нього.
У музеї постійно проводяться художні виставки. Щороку, з 1999 року на День Незалежності України відкривається виставка «Творці Незалежності» за ідеєю Ростислава Синька, здійсненою у співпраці із художником Борисом Плаксієм (1937–2012 рр.).

Нині у музеї проходить виставка, присвячена до дня народження Т. Г. Шевченка.

Для огляду постійно відкрита меморіальна кімната – кабінет Івана Петровича, де виставлені меблі, бібліотека та  особисті речі видатного скульптора, кінорежисера і драматурга. Збережено зовнішній вигляд кабінету.
До уваги відвідувачів – оглядова екскурсія, відеозаписи кінофільмів І.Кавалерідзе, фільми, присвячені самому митцеві: “Грані таланту” (1970), “Іван Кавалерідзе на зламах часу” (1987), “Від Подолу до Золотих воріт” (1998), “Шлях Івана Кавалерідзе” (1999), “Майстер і музи” (2007).
Одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності колектив Музею-майстерні вважає підтримку молодих талановитих митців України – скульпторів, художників, дизайнерів, кінематографістів, студентів мистецьких вузів. Щорічно проходять виставки молодих митців, організовуються творчі вечори для пропаганди кращих творів скульптурного мистецтва, живопису, графіки.

Наставник 3 групи 3 курсу Стегней М. М.

 


Студенти 3-ої групи (зліва на право): староста Веселий Максим, Варенков Олександр, Колмиков Євген із задоволенням зробили світл
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook