Підготовка до сезону робіт зі штучного відтворення стерляді на Немішаївській рибдільниці НУБіП України

11 березня 2016, 18:48

     У навчально-науково-виробничій лабораторії кафедри аквакультури розпочато підготовку до весняного сезону робіт зі штучного відтворення цінного об’єкта товарного рибництва – стерляді.
     В Університеті сформовано маточне стадо цього прісноводного представника родини осетрових, які є одними з найдревніших риб на планеті та цінними об’єктами промислу і аквакультури.

Асистент кафедри аквакультури Шумова В.М. з плідником стерляді

в  басейновому відділенні інкубцеху ННВЛ рибництва (с.м.т. Немешаїве)

   Утримують стерлядь в басейнах рибницької установки із замкнутим режимом водозабезпечення (УЗВ), на Немешаївській рибдільниці НУБіП України.

Стерлядь з басейнів УЗВ

 

Щовесни, починаючи з 2013 р., рибоводи ННВЛ рибництва разом із науковцями кафедри аквакультури отримують потомство стерляді в інкубаційному цеху Немешаївської рибдільниці. Передує початку інкубаційної кампанії бонітування маточного матеріалу цієї риби. Особливу увагу приділяють оцінці стану готовності плідників до штучного відтворення, адже в природних умовах самиці більшості видів осетрових риб формують зрілі яйцеклітини не щороку і, відповідно, приймають участь в нересті з інтервалом у 2-4 роки.

         Бонітування стерляді включає визначення статі плідника, оцінку кожної риби за екстер’єром.

Зняття лінійних промірів у плідника стерляді 

 

      Для оцінки стану готовності самиць до штучного відтворення їм роблять біопсію гонад з наступною обробкою отриманих проб ооцитів і визначенням стану їх зрілості під мікроскопом, на підставі величини розрахункового коефіцієнта поляризації ядра в яйцеклітині.

  

Студент 4 курсу ФТВБ Приходько Надія (праворуч) і аспірант

кафедри аквакультури Поплавська Олена беруть пробу гонад у самиці стерляді 

Половинка яйцеклітини стерляді, розрізаної вздовж осі полюсів

(анімального і вегетативного), під мікроскопом.

На розрізі видно ядро клітини, зміщене до вегетативного полюсу

 

     Крім бонітування маточного стада стерляді, проводиться також робота з укомплектування рибдільниці необхідним рибницьким інвентарем, спецодягом і матеріалами, перевірка технічного стану інкубаційних апаратів, підготовка до запуску біологічного і ревізія механічного фільтрів в системі регенерації води в УЗВ.

Механічний фільтр УЗВ 

 

Вирішенню проблем матеріально-технічного забезпечення технологічних робіт на рибдільниці сприяють активна допомога керівництва факультету тваринництва та водних біоресурсів та окремих колег-рибоводів з виробничих підприємств рибної галузі.

Велику зацікавленість у співпраці з нашим університетом у сфері аквакультури і, зокрема, в товарному осетрівництві проявили наукові і освітні організації Грузії та В’єтнаму, що свідчить про перспективність подальшого удосконалення матеріально-технічної бази факультету тваринництва та водних біоресурсів і розвитку наукових досліджень у цій сфері.

 

В. Коваленко, доцент кафедри аквакультури

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook