Охорона праці в аграрному секторі України: виклики та нові можливості для розвитку

17 лютого 2016 року

     16 лютого 2016 р. розпочав роботу дводенний міжнародний семінар, присвячений вирішенню питань охорони праці у сільському господарстві. Фінансування цього заходу, який до речі проходить в Україні вперше, взяв на себе Європейський банк реконструкції та розвитку, а організацію – авторизована консалтингова компанія «Management Force», що спеціалізується на поширенні міжнародного досвіду з охорони праці у країнах Євросоюзу.
     На відкритті семінару з вітальними зверненнями та доповідями виступили заступник міністра аграрної політики і продовольства України Інна Гребенюк, голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, директор Представництва ЄБРР в Україні Севкі Акунер і заступник голови Ради федерації роботодавців України Олексій Мірошніченко.

     Про актуальність для аграрного сектору України питань, які розглядалися у перший день роботи семінару, свідчать назви доповідей зарубіжних гостей – «Підхід МОП до питань охорони праці та досвід нових членів ЄС в агропромисловому секторі» (доктор Едмундо Верна, Міжнародна організація праці – МОП), «Позиція ЄС з питань охорони праці» (Тім Трегенца, Європейське агентство з безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці), «Німецька модель страхування у сфері охорони праці та її застосування в агропромисловому секторі» (доктор Урсула Шіс, BG-BAU), «Ініціатива Life Savings» (Девід Ноулз, IOSH, Великобританія).

     Про практику впровадження системи управління охороною в агропромислових холдингах розповіли перший заступник голови правління Миронівського хлібопродукту Юрій Мельник та начальник управління екології, охорони праці та сертифікації агропромхолдигу «Астарта-Київ Аліна Воронцова.

     На пленарному засіданні доповідь від НУБіП України зробив завідувач кафедри охорони праці та інженерії середовища Олександр Войналович. Він розглянув шляхи поліпшення стану охорони праці у сільськогосподарському виробництві з точки зору науковців та освітян. Зокрема, запровадження регламенту оперативного, технічно оснащеного та систематичного контролю стану мобільної сільськогосподарської техніки, впровадження системи управління охороною праці на базі ризик-орієнтованого підходу, підвищення ролі аграрних вищих навчальних закладів у формуванні працеохоронного світогляду у випускників, які мають прийти на сільськогосподарське виробництво.

     До розгляду було запропоновано пілотний проект додаткового практичного навчання магістрів останнього року навчання. Цим проектом передбачено (за бажанням студента) проходження двотижневого навчання частково у НУБіП України, а частково – на великих аграрних підприємствах, де впроваджено систему управління охороною праці. Саме під час практичних завдань студент має освоїти на робочих місцях методики оцінювання професійних ризиків, навчитися виявляти виробничі небезпеки, ознайомитися з функціонуванням СУОП, працеохоронною документацією підприємства тощо.

     Після проходження такого практичного навчання випускники мають здати іспит постійно-діючій комісії з перевірки знань з охорони праці НУБіП України (за участі державного інспектора Служби з питань праці України). По закінченню навчання випускник отримуватиме посвідчення про проходження навчання з охорони праці, що підвищить його конкурентність на ринку праці.

     Наприкінці дня пройшов круглий стіл, модератором якого виступив Андрій Куликов (ICTV). Притаманні йому напір та гумор дозволили жваво організувати відкрите обговорення порушених доповідачами питань та виробити засади плану працеохоронних дій для агропромислового сектору України.

Ярослав Михайлович,
декан механіко-технологічного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook