Вчена рада затвердила звіти проректорів Валерія Іщенка та Володимира Курила і декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова

24 лютого 2016 року

     24 лютого відбулося перше в 2016 році засідання вченої ради університету. Перед його початком члени вченої ради оглянули нещодавно відкриту сучасну лекційну аудиторію № 87 та хід ремонтних робіт в аудиторії № 79 першого навчального корпусу.

     Власне засідання було присвячене розгляду широкого кола питань, від звітів служб проректорів, декана факультету землевпорядкування – до виборів керівників відокремлених підрозділів та затвердження фінансового плану університету. Але про все по порядку.

 

     Спершу про роботу у 2015 році доповів проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Володимир Курило. Підпорядкованими йому підрозділами впродовж цього часу проводилися заходи для підтримання громадського порядку, охорони університетських об’єктів та відповідно до планів. У полі зору служби проректора – і земельні питання, зокрема підготовка документів для реєстрації земельних ділянок відокремлених підрозділів університету, дооформлення актів на користування земельних ділянок, дотримання вимог охорони праці, протипожежної безпеки. Крім цього, за звітний період здійснювалося представництво інтересів вишу у судових засіданнях. Серед результатів за минулий рік – координація студентського волонтерського руху, допомога в облаштуванні дитячого табору «Труханівська Січ». Відновила свою роботу після п’ятирічної перерви Університетська варта. До того ж завдяки спільним зусиллям профкому співробітників кількість осіб, оздоровлених у СОТ «Академічний», зросла вдвічі. Щодо планів на поточний рік. Перш за все – припинити діяльність санаторію-профілакторію, а на його базі створити університетський медичний центр "Здоров'я", поліпшення діяльності Будинку побуту, продовження підготовчих робіт з будівництва нового гуртожитку для студентів та житлового будинку для працівників, охорона правопорядку.

     Перед вченою радою прозвітував і проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Зусилля і ректорату, і адміністративно-господарської частини спрямовувалися на те, щоби створити оптимальні соціально-побутові умови, зазначив він. План, затверджений на початку року, виконаний повністю як силами внутрішніх підрозділів, так і підрядниками. Це – капітальні, поточні роботи, облаштування внутрішньої мережі в третьому корпусі, ремонт другого поверху у четвертому, покрівлі на 12-му корпусі і четвертому гуртожитку, місця загального користування у шостому та сьомому гуртожитках, повністю замінено газові плити у всіх гуртожитках. А ще – створено залу засідань вченої ради та закладено Алею слави. Вдалося знизити витрати на енергоносії, воду. Але оскільки тарифи і надалі зростатимуть, заощаджувати маємо і в цьому році, наголосив Валерій Іщенко. Ще слід завершити ремонт корпусу №3, налагодити власне виробництво меблів. Професори Олег Мельник, Іван Ковальчук та ін. звернулися до проректора з тим, аби знайти можливість відремонтувати систему вентиляції в корпусах № 2, 4, 12 та утеплити другий поверх корпусу №6.

     Вчена рада університету розглянула річний фінансовий звіт, який представила начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот, та затвердила фінансовий план на 2016 рік. Обидва документи відповідно до Закону України «Про вищу освіту» будуть опубліковані на офіційному сайті університету. Розповів про фінансові орієнтири вишу проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Він проаналізував діяльність госпрозрахункових підрозділів, а вона є не зовсім ефективною. За словами доповідача, близько трьох мільйонів гривень надійшло на рахунки університету від залучення міжнародних грантів. Тож роботу у цьому напрямку слід активізувати. Вадим Ткачук запевнив, що його служба готова підтримати ідеї факультетів та інститутів. Мусимо збільшити надходження до спецфонду, продовжив він, адже іншої альтернативи немає.

     Про стан навчально-виховної та наукової роботи факультету землевпорядкування у руслі виконання Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива  2020» за 2015 рік прозвітував декан Тарас Євсюков.
     Він розпочав з того, що упродовж звітного періоду суттєво поліпшено якісний кадровий склад. Потім зупинився детальніше на навчальній, науковій, виховній роботі, міжнародній діяльності, соціально-побутових умовах студентів.

     Тарас Євсюков представив результати внутрішньофакультетського соціологічного опитування серед студентів, які вказали на вузькі місця в роботі і дозволили скорегувати стратегію розвитку факультету.
     Як зазначив доповідач, на залучені спонсорські кошти облаштовано мультимедійним обладнанням дві лекційні аудиторії, проведено косметичний ремонт чотирьох навчальних лабораторій та ще скількох лекційних. Активно допомагала в цьому і рада роботодавців факультету.

     Наукова робота на факультеті зосереджена на проведенні науково-дослідних робіт у галузях природничих та економічних наук. Обсяг фінансування науки у 2015 році склав більше півмільйона гривень, підрозділи факультету заробили майже 700 тисяч.
     Щорічно 15-20 студентів факультету проходять виробничу практику у фермерських господарствах країн Європи: Англії, Німеччині, Данії, Австрії. Не виключенням став і 2015 рік. Окрім того, налагоджено співробітництво із представництвами Європейської комісії в Україні, Світового Банку в Україні, проектами USAID Agroinvest, Німецько-український агрополітичний діалог.

     Разом із тим, декан окреслив коло проблем, над якими треба працювати. Це – і недотримання трудової дисципліни окремими викладачами, застарілі прилади в лабораторіях, відсутність мультимедійного обладнання в деяких аудиторіях. Потребує активізації та урізноманітнення форм профорієнтаційна робота, залучення до неї студентів. Посилення контролю вимагає ситуація з відвідуванням занять студентами, особливо слухачів магістерських програм.

     У продовження обговорення начальник навчального відділу Оксана Зазимко позитивно схарактеризувала стан інформаційного забезпечення навчального процесу на факультеті. Однак є зауваження до електронних навчальних курсів. Доповідач зазначила, що за результатами соціологічного опитування третина студентів факультету відмітила позитивні зміни у навчальному процесі. Однак серед проблем, які турбують молодь, найбільша кількість пов’язана саме з навчальною роботою, зокрема, з якістю викладання окремих дисциплін, практичним навчанням. Нарікають студенти і на застарілу матеріальну базу.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зазначив, що наукові дослідження виконуються лише на двох із п’яти кафедрах факультету. Нагальним питанням є комерціалізація результатів наукових досліджень. Декан факультету конструювання і дизайну Зіновій Ружило поділився враженнями від організації роботи деканату факультету землевпорядкування, назвавши її злагодженою і достатньо ефективною. Проте увагу керівництва факультету слід приділити великій кількості академічній заборгованості студентів за результатами зимової екзаменаційної сесії. Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко позитивно відзначив стан базових для факультету корпусу та гуртожитку.

    

     Перший проректор Ігор Ібатуллін представив результати рейтингової оцінки діяльності НПП у 2015 році та оновлене положення про рейтингову оцінку у 2016 році. В його основі – критерії, за якими надаються статуси національного і дослідницького університету. Вчена рада одноголосно затвердила і результати, і положення.

     Таємним голосуванням обрано директорами Мукачівського аграрного коледжу Юрія Садварі, а Рівненського коледжу НУБіП України Ярослава Корсуна.

    

     На вченій раді також затверджено ліцензійні справи, положення про порядок проведення підсумкової атестації випускників підготовчого відділення, зміни до порядку зберігання і списання документації на кафедрах та рекомендовано до друку навчальну літературу, монографії та наукові видання.

Ольга Наконечна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook