Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві обговорили на міжнародному науково-практичному семінарі

10 лютого 2016 року

     10 лютого в університеті відбувся міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві», організований НДІ економіки і менеджменту.

     Директор НДІ Микола Талавиря, вітаючи від ректорату учасників, зазначив: Україна, використовуючи найсучасніші технології, може повністю забезпечувати себе енергією. У нашій найближчій сусідці Польщі за програмою «Горизонт 2020», приміром, створено потужний науковий центр біоенергетики. Ми могли б запозичити цей вдалий досвід.

     Актуальність тематики виробництва енергії з біомаси для нашої країни, основним ресурсом якої сьогодні є сільськогосподарська сировина, відмітив голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Геленуха. Для прикладу він проаналізував структуру генерації біоенергетики в секторі теплової енергії ЄС, де сьогодні в середньому 23% тепла отримують з відновлювальних джерел енергії, переважно біомаси. Таку практику потрібно запроваджувати і в Україні. До того ж в Європі законодавчо прописано, що частка енергії, отриманої з біомаси, повинна бути не меншою 50%. Це чекає і нашу країну.

    

     Виробництво енергії з біомаси дуже актуальне ще й тому, що окупність наших бізнес-проектів фактично теж залежить від цін на енергоносії. Крім того, через ріст ціни на природний газ, для населення енергія з біомаси стане актуальною вже до квітня 2016 року.
   В Україні розроблено Національний план дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року. Статистичні дані з енергетичних балансів зростання поки що показують 42% на рік.

     Радник уряду України Жан-Жак Ерве зауважив: ваша країна – дуже цікава і перспективна саме в плані експорту енергії. Потрібно будувати заводи з переробки біомаси на енергію і співпрацювати в цьому плані з Євросоюзом.

     Науковці обговорювали й інші актуальні питанні. Такі, як співвідношення цін на газ та біомасу, економічну вигоду від використання останньої, відсутність в Україні технології тюкування, приміром, соломи. А також проблеми продовольчої і енергетичної безпеки, адже це пряма конкуренція. Зраз у світі практикують заборону вирощування енергетичних культур на землях, де до того вирощували продукти харчування. У нашій країні це питання можна вирішити за рахунок використання малопродуктивних земель.

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook