Збори трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства затвердили звіт директора Петра Лакиди

5 лютого 2016 року

     5 лютого за участю проректора з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Володимира Курила пройшли збори трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства. На них про свою роботу за 2015 рік звітував директор ННІ Петро Лакида.

     За науковою роботою інститут є одним з кращих в університеті. Велика роль у цьому, на переконання директора, НДІ лісівництва та декоративного садівництва. Крім того, в інституту дуже вдале співвідношення іменитих вчених і молодих науковців (останніх майже 40%). До фінансування наукових досліджень залучалися кошти міжнародних грантів. Щоправда, поки це невелика цифра – 6%. У минулому році колектив завершив 3 наукові теми і активно виступив із заявками стосовно отримання нових. Частково вони вже затверджені, і найближчим часом одна з них стартує на базі Боярської лісової дослідної станції. Взагалі на 1 бюджетну гривню інститут заробляє 81 копійку.

     Працює аспірантура – фахівці готуються за 5 науковими спеціальностями, функціонує 2 спеціалізовані ради, 19 наукових студентських гуртків.

      Науковці інституту активно публікували свої статті в різних виданнях, в т.ч. в Scopus, взяли участь у понад 100 конференціях і семінарах.

     Минулий рік для колективу був особливим – ННІ відзначив своє 175-річчя, а Боярська ЛДС – 90-річчя, з цієї нагоди пройшов ряд представницьких заходів.

    В активі науковців ННІ лісового і садово-паркового господарства – Премія Президента України для молодих вчених, золото та дев’ять дипломів «Агро 2015».

     Міжнародні зв’язки інституту теж надзвичайно широкі. Серед виконаних міжнародних проектів – розвиток FSC сертифікації в Україні, удосконалення охорони лісів від пожеж у Східній Європі та інші. Наразі подано 7 заявок на участь у програмах TEMPUS, HORIZON 2020, Фонду Фольксваген, ОБСЄ. Заключено угоду з ФАО ООН. Стримуючими факторами у подальшому розвитку цієї роботи Петро Лакида вважає недостатню мотивацію науковців та погане володіння іноземними мовами, відсутність часткової підтримки університетом участі студентів у міжнародних конференціях. А взагалі, хоча за рейтингом інститут і займає останнє в університеті місце, за міжнародною роботою він перший.

     Директор ННІ окремо подякував спонсорам – за велику допомогу у проведенні ремонтних робіт та відновлені обличчя ботанічного саду університету.

     До головних завдань, які стоять перед колективом, керівник відніс розробку нових навчальних планів і забезпечення їх підручниками, електронними курсами тощо, активніше залучення коштів за госпдоговірними темами, сприяння науково-дослідній роботі Боярської ЛДС та інші.

     У обговоренні звіту взяли участь директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин і професор кафедри лісівництва Сергій Зібцев, які торкнулися питань рейтингу та міжнародної діяльності.

     Володимир Курило в продовження піднятих тем зазначив: питання рейтингу болюче і викликало багато дискусій. В університеті, не зважаючи на тяжку фінансову ситуацію в країні, зусиллями ректора Станіслава Ніколаєнка вдалося у січні добитися коефіцієнта 1,3. Загалом же не можна заплатити більше того, що виділила держава. Крім того, вже доведені нові критерії до статусу національного, за якими раз на п’ять років університети його підтверджуватимуть. І логічно, що всі позиції цього переліку введені до рейтингу як обов’язкові. Сам же рейтинг – це механізм стимулювання працівників. Інша справа, що його можна і потрібно допрацьовувати. Тож нова рейтингова комісія чекає пропозицій.

     Стосовно міжнародної діяльності, то тут одним із критеріїв виживання науково-педагогічних колективів Володимир Курило назвав участь у міжнародних грантах. І тут для вчених інституту велике поле непочатої роботи.

     На завершення проректор подякував колективу за плідну роботу та нагадав, що сьогодні конкуренція на ринку освітніх послуг шалена. Тому інституту потрібно максимально активізувати профорієнтаційну роботу.

     Збори затвердили звіт декана та обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.

Ірина Білоус
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook