Збори трудового колективу економічного факультету: підсумки, проблеми і плани

2 лютого 2016 року

     2 лютого за участю ректора університету Станіслава Ніколаєнка пройшли збори трудового колективу економічного факультету.
     На них про свою роботу у 2015 році прозвітував декан Анатолій Діброва. Минулий рік колектив присвятив підвищенню якості освіти. Для цього є всі можливості: навчальний процес забезпечують 23 професори, 91 доцент. Якщо говорити про загальний коефіцієнт рейтингу кафедр, то тут картина досить строката: наприклад, 2,06 у кафедри глобальної економіки і 1,05 – вищої математики. 65% професорів мають рейтинг більше 2, але радує, що такий само рейтинг і у 63% асистентів.

     На виконання програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020» на факультеті активізовану міжнародну діяльність. Так, зараз тут навчається 15 студентів з Туркменістану, розроблена англомовна магістерська програма, укладено ряд угод за програмою ЕРАЗМУС+, підписано угоду про отримання подвійних дипломів з Варшавським університетом наук про життя. Щороку викладачі факультету виїздять на стажування за кордон. 48 дисциплін викладаються англійською мовою. У 2015 році ліцензовано магістерську програму «Прикладна економіка», вперше набрали студентів на напрям «Біржова діяльність».

     Проведене серед студентів соціологічне опитування показало, що 48% респондентів задоволені якістю підготовки. Але є й тривожні сигнали: за результатами зимової сесії 15 студентів відраховано, а 145 – мають заборгованості. Середній же бал, якщо дивитись на динаміку з 2012 року, зменшується. Можливо, це відбувається через підвищення вимог. У магістратурі ж 85% студентів навчаються успішно і отримують стипендію, але, на думку декана, навантаження на них недостатнє. Радують і успіхи на Всеукраїнських студентських олімпіадах, зокрема у обліковців і фінансистів. Економістам потрібно теж працювати в цьому напрямку.
     Деканат і завідувачі кафедр плідно попрацювали над новими навчальними планами, активну участь у цьому взяли і члени ради роботодавців. У них пішли шляхом відмови від підготовки вузькоспеціалізованих фахівців та приділили більше часу практичній підготовці. До речі, на практику за кордон цього року поїхало вдвічі більше студентів, ніж торік.

     Анатолій Діброва окремо спинився на науковій і інноваційній діяльності факультету: завідувачі кафедр повинні активізуватися та стимулювати свої колективи. Зараз на факультеті виконуються всього чотири наукові теми. Завдання: кожна кафедра повинна реалізовувати хоча б один науковий проект.
     Ахілесовою п’ятою є і підготовка аспірантів. Така ситуація склалася ще й тому, що п’ять років фактично не працювала спеціалізована вчена рада. Але зараз треба активно працювати і відбирати кращих студентів для навчання в аспірантурі. Адже на факультеті багато здібних студентів, а його науковий гурток «Клуб фінансового аналітика» – один з кращих в університеті.

     Анатолій Діброва нагадав, що цього року економічний факультет святкуватиме своє 65-річчя, і у зв’язку з цим планується велика міжнародна науково-практична конференція.

    

     У обговоренні звіту взяли участь директор НДІ економіки і менеджменту Микола Талавиря, завідувачі кафедр – банківської справи Олена Олійник, фінансів Наталія Давиденко, вищої математики Юлія Іванова, економіки праці та розвитку сільських територій Олександр Єрмаков.

     Підсумовуючи роботу, ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив, що незважаючи на канікули в університеті йде робота. Щодня проводяться семінари, на яких можна подискутувати, обговорити цікаві і перспективні напрями роботи. Всі декани і директори взяли участь в експерименті – побували мінімум в двох українських вишах для порівняння. І виявилося, що деякі регіональні університети мають кращу базу, ніж ми! А все завдяки роботі їх колективів, адже умови в нас однакові. 

     Ще однією проблемою, якої торкнувся очільник університету, є низька мотивація молоді до навчання: потрібно зробити аналіз, чому так. Хоча, звісно, велику роль тут відіграє тяжка ситуація в країні і світі. Дуже хвилює і низький рівень патріотизму наших випускників. Тому більшу увагу слід приділити виховній роботі.
     Науковці університету повинні брати активну участь створенні стратегії розвитку країни, і аграрної галузі зокрема. Саме наука повинна дати відповіді на багато питань, в т.ч. і стосовно соціальної сфери села. Взагалі викладач теж повинен виходити на виробництво, щоб розуміти, чого воно потребує.
     За результатами цьогорічної вступної кампанії університет піднявся з 36 місця на 9-те. Тобто студенти голосують за нас, і ми повинні підвищувати якість освіти. 

    

     Серед проблем факультету і завдань Станіслав Ніколаєнко назвав низький рівень інноваційної роботи, недостатньо активні впровадження дистанційного навчання і співпраця між кафедрами і факультетами, необхідність залучення на навчання іноземних студентів, а також більш творчого підходу до підготовки магістрів і аспірантів. Та наголосив, що керівництво чекає від такого потужного факультету нового динамізму.
Збори затвердили звіт декана, обрали делегатів на конференцію трудового колективу та затвердили новий склад вченої ради економічного факультету.

Ірина Білоус

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook