До 80-річчя професора Опальчука Андрія Савовича

13 грудня 2015, 14:22

 13 грудня 2015 року виповнюється 80 років від дня народження  відомого вченого, доктора технічних наук, професора кафедри технології конструкційних матеріалів та матеріалознавства НУБіП України, заслуженого діяча науки і техніки, державного стипендіата, академіка АН ВО України

Опальчука Андрія Савовича
 
 
Андрій Савович народився в м. Корець  Рівненської області.
Після закінчення Дубнівського сільськогосподарського технікуму в грудні 1955 року працював до вступу в Українську академію сільськогосподарських наук в Межирицькій МТС контролер-механіком.
Після закінчення факультету механізації сільського господарства УАСГН з 1961 по 1965 роки працював інженером в сільськогосподарських підприємствах України. В 1961 р. закінчив Українську академію сільськогосподарських наук. В 1965-1968 роках вчився в аспірантурі на кафедрі технології металів і металознавства в Українській сільськогосподарській академії. З березня 1968 року працював на цій же кафедрі асистентом (1968-1972 рр.) В 1969 р. захистив кандидатську дисертацію „Дослідження впливу термомеханічного зміцнення на зносостійкість та інші властивості сталей для деталей ходової частини тракторів”,  а в 1984 р. – докторську дисертацію „Термомеханічне зміцнення сталей з малою стійкістю аустеніту”. З 1976 року по 2001 рік – завідувачем кафедри, а з 2001 року – професор кафедри  технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства університету.
Зробив  значний внесок в розробку технологічних методів підвищення надійності сільськогосподарської техніки. Отримані наукові результати впроваджені у виробництво і  в навчальний процес.
Опальчук Андрій Савович відомий як громадський діяч. В 1999 році він організував в УСГА наукове товариство „Просвіта” ім. Т.Г.Шевченка, яке зробило значний внесок у виховання студентської молоді в дусі патріотизму і сприяло викладанню предметів державною мовою.
Опальчук Андрій Савович – член редколегії журналу “Металознавство та обробка металів”, член термінологічної комісії Держстандарту України, член Президії Академії наук вищої освіти, голова секції „Надійність сільськогосподарських” машин в Асоціації „Надійність” України,
 Він лауреат академічної нагороди Ярослава Мудрого.
За плідну наукову-педагогічну діяльність Опальчук Андрій Савович нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України (2004 р.), Почесною грамотою Київського міського голови (2004 р.), Почесною грамотою Ректорату НАУ (2005р.).
Науково-педагогічний стаж – 46 років, автор понад 300 наукових праць, в тому числі підручника, посібника, монографії, методичних вказівок. Підготував 14 кандидатів і докторів наук.
 
Шановний Андрій Савович!
 
Нехай душа у вас ніколи не старіє,
На білій скатертині будуть хліб і сіль,
Своїм теплом вас завжди сонце гріє
Слова подяки линуть звідусіль.
В житті нехай все буде, що потрібно,
Без чого не складається життя,
Любов, здоров’я, щастя, дружба
Та вічна нестаріюча душа.
Смійтеся більше і менше сумуйте,
Щораз багатійте, ще краще ґаздуйте,
Хай думи ніколи спочинку не знають,
Хай легко, мов крила, внучат пригортають,
Хай серце ще довго тріпоче у грудях,
Живіть до ста років на поміч всім людям
Здоров’я міцного вам зичимо щиро
Ласки від Бога, від людей добра
На многії і щасливії літа.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook