XVI міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки» підбила підсумки

20 жовтня 2015 року

     У рамках роботи XVI міжнародної наукової конференції «Сучасні проблеми землеробської механіки», присвяченій 115-річчю з дня народження академіка Петра Василенка, пройшли засідання шести секцій.

     Напередодні учасники поклали квіти до меморіальної дошки академіку Петру Василенку, яку встановлено на 7-му навчальному корпусі.

     У роботі секції «Стан та перспективи розвитку сучасної землеробської механіки» активну участь взяли викладачі та студенти факультету конструювання та дизайну. Доповіді багатьох викладачів були схвально підтримані науково-технічною громадськістю, що свідчить про значний науковий потенціал факультету.


Член-кореспондент НААН А.С. Кушнарьов доповідає на секційному засіданні
    
Викладачі П.В. Лимар та А.П. Ляшко доповідають результати досліджень за темами дисертацій

     Секція «Механіко-технологічні процеси, робочі органи та машини для рослинництва» проходила на кафедрі сільськогосподарських машина та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка.

Доповідь професора М.І. Васюхіна про сучасні інтелектуальні системи автоматизованої обробки даних

     Доцент Олександр Ямков презентував нещодавно створений кафедральний музей Петра Василенка, де представлені основні його праці, зокрема книги «Теория движения частицы по шероховатым поверхностям сельскохозяйственных машин», «О методике механико-математических изысканий при разработке проблем сельскохозяйственной техники», «Автоматизация процессов сельскохозяйственного производства» та інші, рукописи тестів для молодих науковців з перевірки рівня їхньої підготовленості до наукової діяльності, докторська дисертація науковця та інші цікаві експонати. Вагомим доповненням до цієї експозиції є понад 400 фотографій.


Музей Петра Василенка

     Робота секції була продуктивною та різноплановою. Доповіді представили як знані науковці, так і молоді вчені.

Доповідь професора Л.В. Аніскевича присвячувалася важливості збору місцевизначеної інформації

Аспірантка І.С. Любченко доповідає про теоретичні дослідження процесу внесення рідких мінеральних добрив

     Секція «Механіко-технологічні процеси, робочі органи та машини для тваринництва» проходила на кафедрі механізація тваринництва (якій, до речі, в ці ж дні виповнилося 55 років), зібрала 35 учасників з різних аграрних університетів країни. Відкрив секційне засідання завідувач кафедри Геннадій Голуб. Він же доповів про техніко-технологічне забезпечення тваринництва в сучасних умовах.
     Про історичні аспекти становлення кафедри як самостійної одиниці говорив професор Іван Ревенко. Він вказав на традиції кафедри бути в лідерах щодо створення лабораторій, науково-методичному плані та в запровадженні наукових досягнень у виробництво.
     Питання АСУТП при машинному доїнні розкрив Василь Дмитрів. Він вказав на складність роботи системи «машина-корова-оператор» та перспективи її розвитку.
      На секції було прийняте рішення про проведення семінарських зустрічей з обміну досвіду та залучення молодих науковців.

    Цікавою та насиченою виявилася і робота секції «Технічний сервіс та надійність машин». Зокрема, було акцентовано увагу на стані та перспективах зміцнення і відновлення робочих органів сільськогосподарських машин, ряді інших важливих питань.


Робота секції «Технічний сервіс та надійність машин» під модераторством Валерія Войтюка

     На секції «Автоматизація, ІТ та енергетика в АПК» піднімалися відповідні актуальні питання в сучасних умовах при виробництві сільськогосподарської продукції. Відзначено доцільність застосування інноваційних інформаційних технологій, котрі поліпшують перебіг технологічних процесів та пришвидшують роботу технологічного обладнання.


Виступ старшого викладача кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І Мартиненка Алла Дудник


Виступ професора кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І Мартиненка Валерія Коваля


Доповідає завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І Мартиненка Віталій Лисенко


До дискусії долучився доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І Мартиненка Володимир Мірошник

     Цікавість викликали доповіді співробітників кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка Тараса Лендєла, Дмитра Комарчука. Доповідачі окреслили наукові проблеми та запропонували шляхи їх вирішення: методи формування оптимальних стратегій керування для споруд закритого ґрунту; використання безпілотних літаючих апаратів для оцінки станів рослинних насаджень з метою раціонального використання мінеральних добрив.

     Увагу аудиторії викликали також наукові роботи представників кафедри електроприводу та електротехнологій Сергія Усенка, Віталія Савченка та Олександра Синявського. Їх дослідження спрямовані на підвищення врожайності сільськогосподарських культур за рахунок передпосівної обробки насіння у магнітному та електричному полях. Результати експериментальних випробуваннях підтверджують доцільність такого підходу.


Броварець О.О., Ямков О.В.,
Войтюк В.Д., Дудник А. О.,
Ромасевич Ю.О.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook