Міжнародна співпраця в дії: доцент Оксана Рябченко пройшла наукове стажування у Гронінгському університеті (Нідерланди)

26 вересня 2015 року

     У рамках проекту «Erasmus Mundus Action II Alrakis II Project Number 2012-2733» доцент кафедри глобальної економіки Оксана Рябченко протягом десяти місяців стажувалася у Центрі енергетики та наук про життя Гронінгського університету (м. Гронінген), що в Нідерландах. 

     Завдання стажування, яке носило науковий характер, полягало у встановленні та обґрунтуванні через застосування калькулятивних підходів потенційних точок впливу між фізіологічними процесами вирощування сільськогосподарських культур та економічними механізмами. Для цього потрібно було визначити біоекономічний потенціал сільського господарства України, оцінити енергоефективність сільськогосподарських культур в різних виробничих системах, взаємозв’язок між енерго- та економічною ефективністю через техніки вирощування. 

     Одним із наукових результатів проведеного дослідження стала створена модель прогнозування нарощування виробництва зернових через використання дугової еластичності однофакторної функції виробництва на прикладі пшениці. До речі, зазначена модель апробована та протестована на відповідність з метою використання для інших груп зернових. Також створено порівняльні карти України у відповідності до потенційних виробничих змін. Окрім зазначеного, розроблено ще й модель економічної та фізіологічної ефективності використання земель регіонів та областей у випадку нарощування виробництва пшениці без зміни ландшафту орних земель. 

     На основі оцінки виробничого потенціалу зернових України, моделі щільності торгівельних зв’язків побудовано спрощену модель можливих торгівельних шифтінгів на європейських агропродовольчих ринках під тиском зростання попиту на біоенергетичну сировину. Зазначене дослідження вмотивоване директивою ЄС 2009/28/EU про нарощування частки споживання біопалива без зміни ландшафту та структури орних земель. Ще один науковий результат, про який зазначила Оксана Рябченко, – спрощена модель оцінки енергетичних балансів сільськогосподарських рослин (на прикладі кукурудзи) в теоретичних та фактичних виробничих техніках вирощування на основі європейських методологічних підходів. Результати досліджень відображені у наукових статтях, зокрема у співпраці із колегами з Центру енергетики та наук про життя Гронінгського університету.

     За час стажування Оксана Рябченко взяла участь у конференціях, воркшопах, круглих столах та семінарах, державних публічних дебатах, робочому візиті на найбільшу товарну біржу квітів Holland Floras. А ще – була залучена до міжнародного тренінгу щодо розвитку приватного сектору на засадах сталого розвитку за підтримки Шведського уряду по проекту SIDA та JARSKOG. Проект стажування складався з п’яти етапів, навчання протягом трьох тижнів у Стокгольмі (Швеція) та передбачав імплементацію підготовленого плану розвитку проекту. Йдеться про створення центру підтримки малих виробників відновлювальної енергетики України. 

     Крім переліченого, проект ALRAKIS II дав унікальну можливість встановити велику кількість професійних контактів, які допоможуть в майбутньому реалізувати певні наукові та освітні проекти в рамках «Erasmus +», «Horizon 2020», зазначила Оксана Рябченко.

     А ще вона висловлює вдячність керівництву НУБіП, колегам по кафедрі та приймаючій стороні за підтримку, сприяння стажуванню. Особлива подяка і докторам університету-партнера – Сандарін Нонхебель, Регіні ван Гронінген та Крісу Девідcу за плідну співпрацю і професійний доробок до досліджень. 

Ольга Наконечна

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook