Розпочала роботу міжнародна конференція, присвячена 95-річчю кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка

24 вересня 2015 року

     24 вересня розпочала свою роботу ХІІ міжнародна наукова конференція «Морфологія на межі тисячоліть», присвячена 95-річчю кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка.

     Від ректорату колектив привітав проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань Володимир Курило. Він зазначив, що 95 років – це авторитетний вік і для людини і для наукової структури. Особливо такої знаної в світі кафедри, три завідувачі якої свого часу були названі серед десяти найвидатніших морфологів світу. І зараз колектив не спиняється у своєму розвитку. Тож лишається лише побажати йому подальших наукових злетів.

      Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський зауважив, що кафедра анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка єдина є ровесницею факультету. З неї все починалося і це правильно, адже морфологічні науки – це фундамент підготовки лікаря ветеринарної медицини.

     На святковий ювілейний рік на факультеті було заплановано аж десять міжнародних заходів, і більшість з них вже проведена, – сказав директор НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін. І приємно, що справу 34 професорів, докторів наук, які зараз тут працюють, продовжує молодь. Тільки в цьому році надійшла 161 грантова пропозиція, тобто кожна кафедра може віднайти себе.
      Про історію становлення кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка розповів професор Станіслав Рудик, який наголосив, 95 років – то не такий великий проміжок часу. Адже вища ветеринарна освіта з’явилася в Києві 1015 (!) років тому. І це наша гордість. Бо тут Україна набагато випередила Європу.

     Митрополит Переяслав-Хмельницький та Білоцерківський, ректор Київської православної духовної академії Владика Єпіфаній передав учасникам конференції вітання від Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, який є почесним доктором і професором кафедри анатомії тварин. А також наголосив на спільному корінні духовної академії і нашого університету та зацікавленості у співпраці. Минулого тижня вже підписано угоду між нашими закладами, особливо духовенство зацікавлене у навчанні на кафедрі військової підготовки НУБіП майбутніх військових капеланів. Це дуже актуальне питання в умовах фактично неоголошеної війни, яка триває на сході нашої країни.

     З нагоди ювілею Владика Єпіфаній вручив кілька високих церковних нагород співробітникам кафедри. Так, професора Станіслава Рудика нагороджено орденом Святого Андрія Первозванного ІІ ступеня, професора Володимира Костюка удостоєно ордена Рівноапосторльного князя Володимира Великого І ступеня (відтепер Володимир Кіндратович повний кавалер цього ордена), а завідувача кафедри професора Олега МельникаІІІ ступеня. Медалі Кирила і Мефодія з рук Владики отримали асистент Вадим Нікітов і аспірант Олексій Мельник.

     Від Президії Національної академії аграрних наук України ювілярів привітав секретар відділення ветеринарної медицини Микола Мандигра, який вручив почесні грамоти НАНУ Станіславу Рудику і Олегу Мельнику.

     На святкування 95-річчю кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка завітали її друзі та колеги з Польщі – почесні члени кафедри професори Павел Сиса (Варшавський університет природничих наук) і Кшиштоф Кубяк (Вроцлавський природничий університет). Вони привезли вітальні адреси на ім’я ректора університету Станіслава Ніколаєнка, керівників факультету і кафедри.
     Академія наук вищої освіти України з нагоди свята нагородила почесними грамотами професорів Павела Сису, Кшиштофа Кубяка, доцентів Жанну Стегней, Надію Дишлюк, Тетяну Мазуркевич, Олексія Петровського, Миколу Стегнея, Василя Костюка, асистентів Вадима Ніікітова, Наталію Друзь, аспірантів Оксану Максименко, Олексія Мельника, Катерину Гром та практикуючого лікаря ветеринарної медицини, аспіранта-заочника Олексія Глухого.

     Після святкового пленарного засідання розпочалася робота в секціях, яка триватиме два дні.


Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook