В університеті тривають Дні донора

23 вересня 2015 року

      Щороку двічі під час осіннього і весняного семестру в університеті проходять традиційні Дні донора. Враховуючи чималу кількість бажаючих здати кров, цього разу, як і минулого, вони триватимуть два тижні.
     За словами лікаря-трансфузіолога Київського міського центру крові Оксани Очеретної, протягом двох днів на пункт забору крові, розміщений у гуртожитку № 11, вже прийшли більше сотні бажаючих. І якщо в понеділок переважалиті, хто здає кров вже декілька разів, то вчора – ті, хто вперше.
     Але, на жаль, не всі змогли стати донорами, бо мають певні протипоказання, виявлені під час співбесіди. Так, кожен потенційний донор спершу заповнює анкету про загальний стан здоров’я та проходить на місці медичне обстеження, щоби виключити ризики. Якщо особа хворіє на ГРВІ, то донором може стати лише через місяць, якщо перебувала визначений термін за кордоном, то через півроку. Таких протипоказань є ще чимало. Крім цього, лаборант проводить експрес-діагностику рівня гемоглобіну та печінкових показників. Якщо все гаразд, тоді видається направлення на кроводачу.

     Для донора особливо важливо вести здоровий спосіб життя, стежити за харчуванням. На цьому наголосила Оксана Очеретна. Існує міф, продовжила вона, що перед забором крові, донор не повинен їсти (як це буває при здачі крові на аналізи). Навпаки – сніданок, але легкий, тут обов’язковий!

     Колектив Київського міського центру крові вдячний НУБіП за співпрацю і розуміння. Приємно, що керівництво і колектив вишу завжди відгукується на просьби центру, зазначають гості. Працюється у нас добре, запевняють вони. На відміну від своїх колег, Оксана Очеретна в НУБіП уперше, але відзначає напрочуд гарну організацію Днів донора. Студенти, волонтери, куратори – всі знають свої обов’язки, – говорить вона. Та додає: існує відповідна процедура переробки крові, яка вимагає дотримання часових проміжків, тому хотілося б, щоб донори все-таки приходили у пункт забору крові до 12:00.

Ольга Наконечна


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook