Кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка

Співробітники кафедри

Гуменюк Юрій Олегович, кандидат технічних наук, доцент

      

  Закінчив Національний аграрний університет факультет механізації сільського господарства в 1998 році. З 1999 по 2001 роки навчався в очній аспірантурі Національного аграрного університету України.
З 2002 року перебував на посаді асистента кафедри сільськогосподарських машин ім. акад. П.М. Василенка.
У 2012 р. захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Основний напрямок наукових досліджень – дослідження процесів взаємодії робочих органів ґрунтообробних машин з ґрунтовим середовищем.
Викладає дисципліни: «Основи наукових досліджень», «Гідропривод сільськогосподарської техніки» «Механізація, електрифікація і автоматизація сільського господарства», «Вимірювальна техніка та методи вимірювань». З червня 2016 року виконує обов'язки завідувача кафедри.

 

Войтюк Дмитро Григорович, кандидат технічних наук, професор, член-кореспондент УААН, заслужений працівник народної освіти УРСР, відмінник освіти України

    

 

1960-1962 рр. – інженер-механік, головний інженер Ясенівської луко-меліоративної станції Олеського району Львівської області;
1962-1966 рр. – аспірант, 1963-1964 рр., 1966-1968 рр. – асистент,
1968-1984 рр. – виконуючий обов’язки доцента, доцент,
1984-1988 рр. – виконуючий обов’язки професора кафедри сільськогосподарських машин Української сільськогосподарської академії;
1988-2005 рр. – завідувач кафедри сільськогосподарських машин Національного аграрного університету;
1970-1976 рр. – заступник декана,
1976-2001 рр. декан факультету механізації сільського господарства, а з 2001 р. директор навчально – наукового технічного інституту Національного аграрного університету.
У 1967 р. в Українській сільськогосподарській академії захистив кандидатську дисертацію на тему: „Дослідження технологічного процесу розпилу і транспортування крапель отрутохімікатів повітряним потоком”. У 1969 р. присвоєно вчене звання доцента, а у 1990 р. – професора.
Очолив новий науковий напрям і вперше в Україні створив на кафедрі сільськогосподарських машин проблемну лабораторію “Система точного землеробства”. Дослідження з цього напрямку базуються на супутниковій системі навігації і передбачають залежно від потреби зміну норм внесення технологічних матеріалів “на ходу” при роботі машинно-тракторних агрегатів. Він є керівником і активним організатором багатьох міжнародних науково-технічних конференцій з актуальних проблем механізації сільськогосподарського виробництва та видання їх результатів у збірниках наукових праць, які ВАК України включає в систему фахових видань у галузі технічних наук.Очолює навчально-методичну комісію з галузі «Техніка та енергетика аграрного виробництва» Міністерства освіти і науки України, бере безпосередню участь у розробці навчальних планів і освітянських програм ступеневої освіти та її адаптації до планів і програм провідних університетів розвинутих країн світу.
Опублікував понад 660 наукових праць, у тому числі – 9 монографій, 39 підручників і навчальних посібників. Має 55 авторських свідоцтв на винаходи.
Підготував 8 кандидатів технічних та 1 кандидата історичних наук.Обраний членом кореспондентом УААН (1993 р.) зі спеціальності “Механізація захисту рослин” відділення механізації і електрифікації с.г., дійсним членом Академії інженерних наук України (1998 р.) та Транспортної Академії України (2000 р.), членом Комісії Моторизації і енергетики землеробства відділення Польської Академії наук в Любліні (2000 р.).
 

Кравчук Володимир Іванович, доктор технічних наук, професор, академік НААН України

      

 

     Випускник факультету механізації сільського господарства (1973), доктор технічних наук, професор, академік НААН (2020), заслужений працівник сільського господарства України, двічі Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, народний депутат України ІІ скликання.
     Народився 21 липня 1951 р. в с. Плиска Лановецького району Тернопільської області.
      У 1968 р. вступив до Української сільськогосподарської академії (нині – НУБіП України) на факультет механізації сільського господарства.
    Після закінчення служби в армії, на початку трудової діяльності (1975 – 1985) обіймав посади від старшого інженера до заступника директора «Укрдосліднасінтресту» Головного управління сільськогосподарської науки Міністерства сільського господарства УРСР, де займався впровадженням нових машин і технологій у господарствах зазначеної структури.
     У 1985–1994 рр. працював на керівних посадах наукових і сільськогосподарських підприємств Білоцерківського району Київської області, одночасно навчався в аспірантурі, займався науковою та викладацькою роботами: у 1992 р. захистив кандидатську дисертацію на тему “Обгрунтування процесу відділення обгорток і стержневої маси при продрібненні качанів кукурузди підвищеної вологості на решітчастих молоткових дробарках"; у цьому ж році отримав диплом Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки «За розробку і впровадження у виробництво комплексу машин для механізації збирання кормових коренеплодів»; з 1993 р. – завідувач філіалом кафедри механізації та електрифікації сільського господарства Білоцерківського державного аграрного університету на виробництві.
    У 1994 р. В.І. Кравчук обраний народним депутатом України; працював заступником Голови Комітету ВРУ з питань АПК, займався законотворчою роботою щодо розвитку аграрного сектора економіки і особливо - галузі сільськогосподарського машинобудування.
   У 1995-2002 рр. В.І. Кравчук - заступник Міністра Мінпромполітики України – директор Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування. Він – у числі розробників та виконавців: Національної програми виробництва технічних комплексів машин та устаткування для сільського господарства, кормової та переробної промисловості (1997–1998); міжгалузевої «Програми створення та впровадження технічних засобів для технологій точного землеробства» (2001–2002); Державної програми розвитку виробництва складної сільськогосподарської техніки (2004, 2006 рр.). Під керівництвом та за безпосередньої участі В.І. Кравчука розроблено, вдосконалено і впроваджено десятки зразків нової техніки та обладнання для підгалузей АПК.
   У 1997 р. В.І. Кравчуку присвоєне почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України», а у 2001 р. – вдруге - звання Лауреата Державної премії в галузі науки і техніки “За створення та освоєння виробництва вітчизняних зернозбиральних комбайнів “Славутич” та “ЛАН”.
   Упродовж 2002-2007 рр. В. Кравчук обіймав посаду заступника начальника Управління координації здійснення аграрної політики, завідувача сектору з питань розвитку технічної політики в аграрній сфері, соціальної інфраструктури та підприємництва у сільській місцевості Секретаріату Кабінету Міністрів України.   
     Водночас, В.І. Кравчук за сумісництвом з 1998 по 2001 рр. працював на посаді доцента, а у 2001-2005 рр. - професора кафедри сільськогосподарського машинобудування НУБіП України.
   Докторську дисертацію на тему «Адаптація сільськогосподарських машин в системах керованого землеробства» В.І. Кравчук захистив у 2005 р.
    У 2007 р. В.І. Кравчука обрано членом-кореспондентом УААН, а у 2020 р. - дійсним членом (академіком) НААН України.
   У 2007-2021 рр. працював директором Державної наукової установи “Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Леоніда Погорілого”.
   Спільно з науковцями Інституту ним розроблено, удосконалено та впроваджено нові взаємопов’язані напрями досліджень в агроінженерії: машини і засоби механізації – «Адаптація машин в умовах керованого (точного) землеробства»; машиновипробування – «Диверсифікація машиновипробувань в умовах Євроінтеграції»; технічне регулювання – «Дослідження та адаптація Європейського законодавства щодо введення в обіг тракторів, причепів, причіпних машин та їх компонентів».
    З жовтня 2021 р. В. Кравчук працює завідувачем лабораторії технологій і техніки для вирощування і переробляння біоенергетичних культур ІБКіЦБ НААН України та за сумісництвом – професором кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка механіко-технологічного факультету НУБіП України.
      Загальний науковий доробок В.І. Кравчука у формуванні школи науковців, конструкторів та випробувачів сільськогосподарської техніки складає понад 520 наукових праць, які надруковані (самостійно та у співавторстві) у провідних фахових виданнях, з них 64 окремих видання (монографії, навчальні та наукові посібники); 57 авторських свідоцтв і патентів (винаходи, способи, промислові зразки). Понад 40 робіт опубліковано у виданнях, віднесених до міжнародних наукометричних баз (h-індекс 17).
     Новітні дослідження координуються з роботами наукових установ провідних країн світу та міжнародних організацій. В.І. Кравчук – асоційований член Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), Франція; дійсний член Клубу Болоньї (Італія); співвиконавець проекту «MARS» (Італія); член Комісії Польської Академії Наук в Любліні (Польща) та ін.
     Він проводить активну роботу в наукових і громадських організаціях України. Його обрано членом бюро Відділення рослинництва, меліорації та механізації НААН України, робочої групи з розробки Концепції реформування аграрної науки на основі інноваційної моделі.
    Член редколегії низки наукових фахових видань, а також головний редактор збірника наукових праць УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого «Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України» та науково-виробничого журналу «Техніка і технології АПК».
     В.І. Кравчук – член науково-технічних рад навчальних і наукових закладів та спостережних рад у багатьох підприємствах сільськогосподарського машинобудування. Науковий і організаторський талант В.І. Кравчука відзначено низкою нагород: Почесними грамотами Кабінету Міністрів України (1999, 2012); Почесною Грамотою Верховної Ради України (2011); Почесними Грамотами Президії НААНУ (2001, 2016); премією Президії НААНУ «За видатні досягнення в аграрній науці» за навчальний посібник «Біосфера та агротехнології: інженерні рішення» (2018), почесними грамотами міністерств, обласних державних адміністрацій та громадських організацій і бізнесу.

 

Теслюк Віктор Васильович, доктор сільськогосподарських наук, професор

      

 

  Випускник факультету механізація сільського господарства Української сільськогосподарської академії 1988 року, за кваліфікацією інженер-механік. Після закінчення академії працював головним інженером колгоспу ім. Леніна, Радивилівського району, Рівненської області. У 1991 році вступив до аспірантури Інституту цукрових буряків УААН у відділення механізації вирощування цукрових буряків. У 1994 захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності 05.20.01 – механізація сільськогосподарського виробництва. Після закінчення аспірантури працював на посаді старшого наукового співробітника відділу науково-технічного забезпечення АПК Аграрного інституту НВАТ “Агроiнком”, технічного експерта-аналітика відділу сільськогосподарської техніки спільного підприємства “Райз-Iнвест”.
З 1997 до 2001 року науковий керівник впровадження інноваційного проекту «Впровадження ґрунтозахисних технологій при вирощуванні сільськогосподарських культур» за підтримки Державного інноваційного фонду України. З вересня 2001 року по лютий 2006 року доцент кафедри сільськогосподарського виробництва в переробній промисловості Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій. З 2006 р. до 2012 р. - директор Київського регіонального відділення Державної інноваційної фінансово-кредитної установи. У червні 2012 році захистив докторську дисертацію на тему: «Біотехнологічні основи розробки, виробництва та застосування мікобіопрепаратів для захисту сільськогосподарських культур від хвороб» на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук. З вересня 2012 року працює на кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки імені академіка П.М. Василенка НУБіП України на посаді доцента, з квітня 2013 р. на посаді професора.

Мартишко Віктор Миколайович, кандидат технічних наук, доцент

       

 

В Національному університеті біоресурсів і природокористування України працює з 1994 року на посаді доцента кафедри. З 2001 по 2004 рік працював заступником декана з навчальної роботи факультету інженерії агробіосистем .
Викладає основні навчальні дисципліни: «Сільськогосподарські машини», «Основи теорії розрахунку», «Механізація сільськогосподарського виробництва».
Опублікував понад 80 праць, з них з грифом Міністерства аграрної політики України - 2 підручники і 5 навчальних посібників, а також 2 типові програми з навчальних дисциплін, 9 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. На електронних носіях видано 1 підручник і 2 навчальні посібники.
Основний напрямок наукових досліджень: удосконалення робочих органів сільськогосподарських машин, створення нового класу сільськогосподарської техніки на основі модульного підходу, а саме надлегкого мобільного енергетичного засобу і високопродуктивних змінних монтованих технологічних модулів до нього для сівби, внесення мінеральних добрив та обприскування сільськогосподарських культур, які створюють мінімальний тиск на грунт і спроможні працювати в умовах підвищеної вологості ґрунту.
Мартишко В.М. нагороджений Почесною Грамотою Міністерства аграрної політики України за високий науково-методичний рівень підручника «Сільськогосподарські та меліоративні машини», що зайняв І місце в конкурсі на кращий підручник для аграрних ВНЗ у 2007 році та Дипломами Міністерства аграрної політики України за участь у Міжнародних агропромислових виставках.
 

Ямков Олександр Володимирович, кандидат технічних наук, доцент

       

  

 

Смолінський Станіслав Вікторович, кандидат технічних наук, доцент

      

 

Навчання: 1992 – 1997 – Національний аграрний університет (Київ), факультет механізації сільського господарства.
З жовтня 1996 по лютий 1997 – Дрезденський технічний університет, Інститут сільськогосподарського машинобудування (напівстаціонар).
Дисертація: Обґрунтування конструкції і параметрів спірального сепаратора для картопляного вороху (Національний аграрний університет, Київ, 2003).
Досвід роботи: Національний університет біоресурсів і природокористування України (до 2008 року Національний аграрний університет): 1998 – 2004 – кафедра механіки та теорії механізмів і машин. 1998 – 2001 – аспірант, 2001 – 2002 – дослідник, 2002 – 2003 – асистент, 2003 – 2004 – старший викладач. З 2004 року – кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. П.М.Василенка: 2004 – 2005 – дослідник, з 2005 – доцент.
Гранти: DAAD Grant (RWTH Aachen University&University of Bonn, 2004).
Наукові інтереси: моделювання і удосконалення конструкції сільськогосподарських машин; аналіз систем сільського господарства; дослідження процесів збирання картоплі, цукрових буряків та зернових культур; адаптивне збирання.
Публікації: 68 статей, 9 – патентів.
Дисципліни: Сільськогосподарські машини (агробіологічний факультет, бакалавр), гідравлічний та пневматичний привод сільськогосподарський машин (факультет інженерії агробіосистем, бакалавр), вимірювальна техніка та методи вимірювання (факультет конструювання та дизайну, магістр).
 

 Онищенко Володимир Борисович, кандидат технічних наук, доцент

       

 

Випускник факультету механізація сільського господарства Української сільськогосподарської академії 1983 року, за кваліфікацією – інженер-викладач сільськогосподарських дисциплін. З 1984р. по 1999р. працював в ННЦ ІМЕСГ НААН України (1984-1986рр. - інженер, 1987-1989рр. - старший інженер, 1990-1995рр. - молодший науковий співробітник, 1996-1998рр. – науковий співробітник, 1999р.- старший науковий співробітник). З березня 1999 року працює в Національному аграрному університеті доцентом кафедри сільськогосподарських машин. Кандидат технічних наук (1996 р.) зі спеціальності 05.20.01 – механізація сільськогосподарського виробництва. Доцент (2003р.) кафедри сільськогосподарських машин. Декан факультету конструювання та дизайну машин та обладнання сільськогосподарського виробництва та обладнання лісового комплексу (2006-2010рр.) З 2011р. доцент кафедри сільськогосподарських машин ім. акад. П.М.Василенка
Наукові інтереси – Дослідження робочих органів обприскувачів польових культур в системі диференційованого внесення робочої рідини.

  

Волянський Михайло Станіславович, доцент

      

 

 
 
Закінчив у 1981 р. факультет механізації сільського господарства УСГА, за спеціальністю «Сільське господарство» і кваліфікацією «Інженер-викладач сільськогосподарських дисциплін». Працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України з 1981 року, спочатку на посаді старшого інженера студентського проектно-технологічного бюро, асистента, старшого викладача і з 2004 року - доцента. З 1996 по 1999 рік працював заступником декана факультету механізації сільського господарства.
Рішенням Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України у 2007 році Волянському Михайлу Станіславовичу присвоєно вчене звання Доцента кафедри сільськогосподарських машин.
Волянський М.С. член Міжнародного науково-технічного об’єднання «Асоціація спеціалістів промислової гідравліки і пневматики».
Викладає основні навчальні дисципліни - «Сільськогосподарські та меліоративні машини» і «Гідропривод сільськогосподарської техніки».
Опублікував понад 170 праць, з них з грифами Міністерства аграрної політики України та Міністерства освіти і науки - 5 підручників і 10 навчальних посібників, а також 4 типові програми з навчальних дисциплін, 2 рекомендації державного рівня, 9 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, один електронний підручник, на електронних носіях видано 2 підручники і 2 навчальні посібники.
Волянський М.С. відповідальний виконавець ряду госпдоговірних НДР з Міністерством аграрної політики України, спрямованих на розроблення системи точного землеробства, удосконалення робочих органів сільськогосподарських машин, створення нового класу сільськогосподарської техніки на основі модульного підходу, а саме надлегкого мобільного енергетичного засобу і високопродуктивних змінних монтованих технологічних модулів до нього для сівби, внесення мінеральних добрив та обприскування сільськогосподарських культур, які створюють мінімальний тиск на грунт і спроможні працювати в умовах підвищеної вологості ґрунту. Вагомий його особистий вклад у створення і діяльність першої в Україні проблемної лабораторії точного землеробства.
Волянський М.С. заслужений науково-педагогічний працівник НУБіП України, нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, знаком «Відмінник аграрної освіти та науки» ІІІ ступеня, Почесною Грамотою Міністерства аграрної політики України за високий науково-методичний рівень підручника «Сільськогосподарські та меліоративні машини», що зайняв І місце в конкурсі на кращий підручник для аграрних ВНЗ у 2007 році, відзначений Подяками університету та Дипломами Міністерства аграрної політики України за участь у Міжнародних агропромислових виставках.
 

Курка Віталій Петрович, кандидат технічних наук, доцент

      

 

      Закінчив Тернопільський державний технічний університет ім. Івана Пулюя в 2009 р. за спеціальністю «Технологія машинобудування», очну аспірантуру НУБіП України в 2012 р.

Викладає дисципліни: «Основи конструювання машин», «Патентознавство та авторське право», «Вимірювальні прилади та методи вимірювання», «Мехатронні системи техніки АПК».
Захистив кандидатську дисертацію у 2014 році на тему «Обґрунтування форми поверхні та конструктивних параметрів полиці ґрунтообробного робочого органу» за спеціальністю «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва».

        Наукові інтереси: актуальні питання сільськогосподарського машинобудування, взаємодія ґрунтообробних робочих органів з ґрунтом, а також питання зниження енергомісткості процесів обробітку ґрунту. 

  

Росамаха Юрій Олександрович, кандидат технічних наук, доцент

      

 

 

           З 2006 – 2010 рр. навчався у Ніжинському агротехнічному інституті ВП НУБіП України за напрямом підготовки "Механізація та електрифікація сільського господарства".

З 2010 по 2011 рр. - магістратура при Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Здобув кваліфікацію інженера дослідника із механізації сільського господарства.
З 2012 – 2015 рр. - аспірант кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. академіка П.М. Василенка. По закінченню аспірантури - прийнятий на посаду асистента кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. академіка П.М. Василенка.
За версією журналу Agroexpert, Росамаха Ю.О. визнаний переможцем загальнонаціонального конкурсу «Кращий молодий інженер 2016».
У 2018 році захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Тема дисертації: "Обґрунтування параметрів двофазної сошникової системи для просапних сівалок".
Основними напрямками наукових досліджень є двофазні сошникові системи для сівби просапних культур та системи точного землеробства.
 

Деркач Олексій Павлович, кандидат історичних наук, доцент

       

 

 

            Закінчив Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю «Механізація сільського господарства» та аспірантуру при ДНСГБ УААН.

Викладає дисципліни: «Машини та обладнання для рослинництва», «Історія та філософія сільськогосподарської техніки» та «Історія та філософія автомобільної техніки».
Автор та співавтор понад 150 наукових праць в тому числі 5 монографій, 5 посібників, 4 патентів України та 1 бібліографічного покажчика.
Наукові інтереси: машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва, історія науки й техніки, історія та філософія сільськогосподарської техніки, історія та філософія автомобільної техніки.
Нагороджений Почесною Грамота Міністерства освіти і науки та Грамотою Міністерства промислової політики України.
Секретар вченої ради механіко-технологічного факультету.
 

Дворник Андрій Віталійович, кандидат технічних наук, доцент

       

 

Вечера Олег Миколайович, старший викладач

       

Вечера О.М. закінчив факультет механізації сільського господарства УСХА у 1982 році за спеціальністю «Механізація сільського господарства». Подальша діяльність пов’язана з Національним університетом біоресурсів і природокористування України: спочатку на посаді стажера (1982-1984), потім навчання в аспірантурі (1984-1987).
Науково-педагогічна діяльність почалася ще з посади стажера, потім на посаді асистента (1987-1994). Потім працював та навчався міжнародному менеджменту в представництві компанії «Hilleshog International», Швеція, яка потім перейшла в склад компанії «SYNGENTA», Швейцарія (1992-2002). У 2002-2007рр. працював менеджером та комерційним директором у компанії з французькими інвестиціями «Семтек-Індустрі». У 2007-2008рр. працював на посаді головного агронома державної насіннєвої інспекції України (має 9-й ранг державного службовця). З 2008 року працює на посаді асистента кафедри. Стаж науково-педагогічної роботи становить 14 років.
Вечера О.М. викладає дисципліни: «Сучасні навігаційні системи при транспортуванні с.г. вантажів», «Навігаційні системи на транспорті», «Механізація, електрифікація, автоматизація» (сільськогосподарські машини) та «Інформаційні системи і технології», «Основи електротехніки та електроніки», для студентів ОКР «Бакалавр» та ОКР «Магістр» факультетів транспортні технології, біотехнології та агробіологічного факультету. Пройшов підвищення кваліфікації в КНУВС (2008р.), НУБІП (2012р.), CLAAS, Аскон, John Deere та ін., є офіційним зареєстрованим експертом-дорадником з 2009 року.
Вечера О.М. є автором понад 30 науково-методичних праць, з яких – 20 статей та 6 – патентів на винаходи.
Пріоритетними напрямами розвитку його наукової діяльності є актуальні питання сільськогосподарської техніки, зокрема, сучасні технології протруювання насіння, також проводить наукові дослідження в області технологій точного землеробства, зокрема з питань GPS навігації та дистанційного контролю ТЗ.
 

Кіру Валентина Василівна, майстер виробничого навчання

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook