В добрий путь Радо роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження!

2 червня 2015 року

      Розпочинаючи установче засідання 28.05.2015 р. Ради роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження проф. В.Козирський акцентував увагу присутніх на програмі розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020», досягненнях інституту за останні роки, проблемах які потрібно вирішувати для покращення системи освіти. На порядку денному – створення Ради роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

У своєрідному прев’ю Володир Козирський відмітив, що у відношенні до предмету праці, власне «енергетики», інститут має 3 кластери: її виробництво, передача і застосування для народного господарства. Власне із останнього кластера і розпочали…
       Віктор Бойко, народний депутат України 4-го скликання, міністр охорони навколишнього природного середовища України (2010 р.), власник ряду провідних аграрних підприємств України зупинився на застосуванні дуального навчання, що об’єднує найважливіші з точки зору економіки області: знання та практику. Перша готує студентів теоретично, закладає фундамент, котрий допоможе зорієнтуватися в практиці. Ніщо не може замінити елемент, яким є безпосередній контакт з роботодавцем – можливість познайомитися з функціонуванням компанії, її очікуваннями, отримуючи освіту в той самий час. Це – прекрасний шанс на підготовку до вимог, що їх ставить перед випускниками ринок праці.
       Євгеній Володимирович Чернишенко, президент «Асоціації «Теплиці України», заступник голови правління ПАТ «Комбінат «Тепличний», підтримуючи пропозиції Віктора Бойка зауважив, що певний стартап в цьому напрямку зреалізований. Так, у 2012 р. членом Асоціації стала кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка. Вона забезпечує підготовку фахівців ОКР «Магістр» за спеціальністю «автоматизоване управління технологічними процесами». Кафедра розробила три магістерські програми, однією з яких є «Комп’ютерно-інтегровані системи управління технологічними процесами в рослинництві». Що дало членство кафедри в асоціації?

  • По-перше, відповідно до стандартів якості підготовки фахівців у форматі «університет – роботодавець» науково-педагогічними працівниками кафедри спільно із фахівцями ПАТ «Комбінат «Тепличний» була підготовлена вищезазначена магістерська програма, що дало можливість скоригувати навчальні плани з урахуванням технологічних особливостей виробництва.
  • По-друге, сучасне технологічне виробництво комбінату стало майданчиком для проведення практичної підготовки студентів і наукових досліджень аспірантів і викладачів кафедри.
  •  По-третє, висококваліфіковані фахівців асоціації забезпечують державну атестацію випускників, в якості голови Державної екзаменаційної комісії.

Резюмуючи виступи спікерів директор інституту Володимир Козирський наголосив на необхідності створення своєрідного майданчика між університетом і роботодавцем у вигляді науково-практичних центрів. Вони б створювали необхідні умови для проведення досліджень та розробок в галузі тепличних технологій. Для використовуваного обладнання враховується можливість його розширення і подальшої модернізації щодо функцій або області застосування. Такий його вибір дозволить в умовах реалізації науково-дослідних програм, максимально наблизитись до сучасних виробництв і ознайомлювати виробничників (стажистів, студентів) з експлуатацією та безпосереднім обслуговуванням обладнання.

     Перші кроки у цьому відношенні уже зроблені, у вигляді міжнародного проекту на базі ПАТ «Комбінат «Тепличний». Зокрема, науково-практичний центр тепличних технологій – буде передбачати об'єкт експериментального дослідження з функціями навчання, загальною площею будівлі 4.416 м2

Чому ПАТ «Комбінат «Тепличний»?
     Завдяки мудрому керівництву Голови правління ПАТ «Комбінат «Тепличний», Героя України В.І. Чернишенка і його висококваліфікованої команди цей «титанік», з однієї сторони володіє достатніми підготовленими площами, готовою інфраструктурою, широкими можливостями для реалізації планувальних рішень. З іншої – унікально поєднує в собі три складових новатора:
- демонструє потенціал тепличних технологій, устремління для досягнення лідерства у тепличних технологіях, адаптацію європейських стандартів якості (Global GAP);
- пропагує передові господарські, індустріальні, наукові досягнення у тепличному господарстві;
- формує позитивний образ сьогодення і задає вектор руху в майбутнє.
     В результаті такого підходу ми отримаємо взаємовигідне співробітництво усіх учасників проекту та забезпечимо подальший поступ України до європейського товариства.
     Олександр Данилович Мороженко, заступник генерального директора ДП Укренерго «Центральна електроенергетична система» зауважив на уточненні навчальних планів при підготовці фахівців для підстанцій, набуття практичних навичок при налаштуванні релейного захисту, систем мікропроцесорного контролю.
     Віталій Григорович Колотило, директор ДП ПАТ Київсільелектро «Житомирська мехколона» акцентував увагу присутніх на проектуванні і будівництві ліній електропередачі.
     Андрій Леонідович Яржемський, головний інженер Києво-Святошинського РЕМ, доповнив, що студенти повинні бути «заточені» під своє конкретне місце роботи, базу якого повинні визначати ще з 3-го курсу.
     Віталій Іванович Джима, генерал-майор, випускник факультету електрифікації с.г. УСГА, наголосив на патріотичному вихованні студентів, яке у нас останнім часом занепало. Потрібно відпрацювати модернові методи виховної роботи.
Після гарячої дискусії головою ради було обрано Віктора Олексійовича Бойка, а заступниками Івана Петровича Радька і Віталія Григоровича Колотило.

До складу Ради, окрім представлених вище роботодавців, також увійшли:
Власенко Юрій Петрович – член Національної комісії з регулювання в електроенергетиці України;
Даниленко Григорій Васильович – заступник директора СВП Київські електричні мережі ПАТ Київенерго;
Кондратено Ігор Петрович – завідувач відділом електромагнітних систем Інституту електродинаміки України НАН України;
Куковальський Володимир Олександрович – генеральний директор компанії «Енерго-імпекс Україна»;
Устимук Віталій Олексійович – провідний інженер компанії Шнайдер-Електрик-Україна.

Заступник директора ННІ ЕАЕ Радько І.П., доцент кафедри автоматики і робототехнічних систем Решетюк В.М.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook