Екскурсія до Меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років"

18 травня 2015, 21:00

    Відвідування студентами разом з кураторами музеїв стає доброю традицією на юридичному факультеті. Як показує досвід, коли відбуваєть тісна співпраця в навчальній і культурно-виховній роботі між викладачами та студентами, то студенти працюють продуктивніше і наполегливіше. 

Ось і цього разу студенти 3 курсу 3 групи юридичного факультету не дивлячись на погодні умови невеликою,але дружньою командою разом з куратором групи Поліно Наталією Андрієвною відвідали музей Великої Вітчизняної Війни.

Студентам були цікаві як експозиції музею, так і його створення, та відкриття.

Рішення про створення в Києві музею, присвяченого війні, приймалося в той час, коли в Україні ще йшли бої. 12 червня 1943 року ЦККП(б)У прийняв постанову «Про створення музею Вітчизняної війни українського народу». Проте важливі завдання відновлення й розвитку зруйнованих війною економіки і культури відсунули реалізацію цих планів. Одним із перших етапів створення сучасного музею стала республіканська виставка «Партизани України в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників», відкрита незабаром після війни. У жовтні 1946 року виставку було прирівняно до музеїв 1-ї категорії, і в такому статусі вона проіснувала до 1950 року. 17 жовтня 1974 року на честь 30-річчя визволення України від нацистських загарбників у центрі Києва, в колишньому Кловському палаці, відповідно до низки постанов і рішень директивних органів було відкрито «Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років».

Музей дуже швидко привернув до себе увагу громадськості й численних відвідувачів. Відразу стало зрозуміло, що масштаби такої теми, як війна, потребують особливого підходу. Тому було почато проектування і створення Меморіального комплексу. Основою для нього став форпроект відомого скульптора Євгена Вучетича й архітектора Євгена Стамо. Євген Вікторович Вучетич — один із авторів Меморіалу в берлінському Трептов-парку, а також на Мамаєвому кургані у Волгограді. Київський Меморіал створювала вся країна — сотні підприємств, НДІ, до робіт залучалися військові підрозділи, учнівська молодь.

І ось 9 травня 1981 року на схилах Дніпра було відкрито Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років». Він став центром виховання патріотизму, справжньою скарбницею народної пам'яті. Враховуючи значення Меморіалу як унікальної пам'ятки вітчизняної культури, з метою збереження його історико-культурних цінностей, 21 червня 1996 року йому було присвоєно статус Національного.

Говорячи про унікальність експонатів Меморіального комплексу, слід ураховувати специфіку музею, основу фондового зібрання якого становлять, переважно, типові предмети: нагороди, зброя, форма одягу, предмети фронтового побуту, документи військового часу. До речі, колекції музею налічують 300 тисяч музейних експонатів. Проте в основу концепції наукового комплектування фондів покладено особистісний, персональний підхід у відборі матеріалів, тому багато які типові предмети у силу своєї меморіальності набувають реліквійного характеру, а часто стають по-справжньому унікальними.

Студенти відвідати виставку гелікоптерів та літаків побували в середині літаків, подивитись фільм про літаки та відчути атмосферу тих днів.

Стоячи біля танків відчуваєш їх велич і силу, і відразу спадає на думку яку відвагу, мужність і спритність повинен мати танкіст щоб керувати цією машиною.

Поліно Наталія,

асистент кафедри цивільного та господарського права

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook