Публічна презентація наукових результатів здобувачки зі спеціальності 101 «Екологія» Анни Куровської

30 червня 2024, 14:07
На фаховому семінарі наукової ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України 13 червня 2024 року пройшло обговорення основних наукових результатів дисертації Куровської Анни Василівни на тему: «Інтегральне оцінювання водних ресурсів Дніпровського басейну для різних видів водокористування», поданої на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки».
Здобувачкою під час публічної презентації на семінарі були викладені основні положення дисертаційної роботи. Анна Василівна зазначила, що дисертацію присвячено інтегральній оцінці водних ресурсів для різних видів водокористування на прикладі Київського водосховища. Опрацьовано основні тенденції та проблеми екологічного оцінювання якості поверхневих вод в умовах євроінтеграції. Здійснено аналіз точкових та дифузних джерел забруднення Київського водосховища. Як основні результати дисертації Анна Василівна навела, що вперше розроблено алгоритм інтегральної оцінки екологічного стану природних вод за критеріальним підходом із урахуванням різних видів водокористування та застосовано його для Київського водосховища; розроблено науково-методичні рекомендації для інтегрального оцінювання якості природних вод для різних видів водокористування за використання моделі DPSIR; виконано сезонну оцінку якісного стану води Київського водосховища на встановлення кореляційних зв’язків за метеорологічними показниками. Під час наукового дослідження удосконалено європейську методику розрахунку інтегрального індикатора водного дефіциту (WSq) та проведено його розрахунок для Київського водосховища; доповнено відомості точкового та дифузного забруднення Київського водосховища, дані посилення процесів антропогенної евтрофікації Київського водосховища.
В ході обговорення результатів дисертаційної роботи виступила науковий керівник, кандидат педагогічних наук, доцент Віта Петрівна Строкаль, яка наголосила, що у період виконання наукових завдань та під час проведення дослідження А. В. Куровська проявила себе як цілеспрямована, старанна та відповідальна дослідниця. Результати наукового пошуку, виконані та узагальнені здобувачкою, є актуальними для вирішення важливих наукових завдань, пов’язаних із водно-екологічними проблемами природних вод України, які прописані у Плані управління річковим басейном Дніпра на період 2025–2030 років та у Водній стратегії України на період до 2050 року. Відповідно до індивідуального плану підготовки дисертації А.В. Куровська самостійно виконала повний обсяг експериментальних та лабораторних досліджень, на високому рівні опанувала сучасні методики інтегрального оцінювання екологічного стану природних вод та методи аналізу даних для виконання завдань дисертації. Результати дисертації А.В. Куровської апробовано на наукових конференціях, опубліковано у науковому виданні, включеному до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та/або Web of Science Core Collection, наукових фахових виданнях України і мають вагоме практичне значення, оскільки можуть бути впровадженні у освітній процес для написання бакалаврських та магістерських робіт та науковий процес при підготовці докторів філософії зі спеціальності 101 «Екологія».
До обговорення долучилися експертки. Експертка Войтенко Лариса Владиславівна, кандидат хімічних наук, доцент відзначила актуальність теми дослідження, її наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи. Експертка акцентувала увагу на необхідності впровадження інтегрального оцінювання природних вод, що дозволяє оцінити якість води для конкретних видів водокористування. Вона зауважила, що в Україні наразі не існує затвердженої методики інтегрального оцінювання, за винятком індексу забруднення води, який є малоінформативним і мало підходить для оцінювання придатності води для конкретного виду водокористування. На основі аналізу дисертації експерткою запропоновано дати їй загальну позитивну оцінку, що відповідає вимогам Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 44 від 12 січня 2022 року (із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України № 341 від 21 березня 2022 року, № 502 від 19 травня 2023 року та № 507 від 03 травня 2024 року), та рекомендувати дисертацію для подання до розгляду та захисту у разовій спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки».
Експертка Ладика Марина Миколаївна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент відзначила актуальність дослідження, її практичне значення та наукову новизну. Акцентувала увагу на зауваженнях, що потребують редагування, зокрема: зробити зміни у назві дисертації у такій редакції «Інтегральне оцінювання екологічного стану води Київського водосховища», оскільки робота присвячена оцінюванню якісного та кількісного стану води у Київському водосховищі; перейменувати підписи певних рисунків, діаграм; доповнити таблицю із описом пунктів спостереження. На основі аналізу дисертації експерткою запропоновано дати їй загальну позитивну оцінку, що відповідає вимогам Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 44 від 12 січня 2022 року (із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України № 341 від 21 березня 2022 року, № 502 від 19 травня 2023 року та № 507 від 03 травня 2024 року), та рекомендувати дисертацію для подання до розгляду та захисту у разовій спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки».
Рішенням наукової ради одноголосно ухвалилиз урахуванням наукової зрілості та професійних якостей здобувачки Куровської Анни Василівни дисертація на тему: «Інтегральне оцінювання екологічного стану води Київського водосховища» рекомендується для подання до розгляду та захисту у разовій спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 10 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки».

  

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook