НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА - ЯК СКЛАДОВА ОПП СПЕЦІАЛЬНОСТІ 207 «ВОДНІ БІОРЕСУРСИ ТА АКВАКУЛЬТУРА»

27 червня 2024 року

         Практична підготовка здобувачів вищої освіти є однією з основних складових під час формування компетентностей та професійних навичок в забезпеченні якості вищої освіти.

Згідно наказів № 866 «С», № 897 «С» та № 898 «С» від 29.05.2024 р. на кафедрі гідробіології та іхтіології факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України проходила навчальна практика для студентів 1 – 2 курсів та 1 курсу скороченого терміну навчання з дисципліни – гідробіології на Дідорівських озерах Голосіївського парку. Що дало можливість студентам безпосередньо познайомитись з водоймами та їх населенням, закріпити отримані теоретичні знання, набути практичних та професійних навичок, самостійно відібрати гідробіологічні проби, подискутувати на актуальні теми з одногрупниками та викладачами. Студенти у таких умовах краще розвивають свій творчий підхід, самостійність, краще сприймають пройдений матеріал, планують подальші дії у навчанні для досягнення професійних знань та навичок.

Гідробіологічні дослідження водойм відіграють важливу роль в наукових дослідженнях та охороні довкілля. Основною метою гідробіологічних досліджень є вивчення біорізноманіття й кількісних показників населення водойм для розуміння функціонування водних екосистем. Гідробіологічні дослідження дозволяють оцінити екологічний стан водних систем, їх продуктивність та визначити стійкість до змін. Це має важливе значення для управління та збереження водних ресурсів, а також для прогнозування впливу людської діяльності на водні екосистеми.

Навчальна практика розпочалася з надзвичайно важливого заходу – інструктажу з техніки безпеки та поведінки на водоймах. Наступний етап практики полягав у зборі інформації про Горіхуватський став. Безпосередньо на озері студенти визначили загальну морфометричну характеристику, прозорість води, температуру, вміст розчиненого у воді кисню. Завзяті майбутні фахівці самостійно, за допомогою диску Секкі, виміряли прозорість води у різних біотопах. Це простий, але достатньо інформативний показник, який залежить від каламутності, кольору води та ступеню розвитку планктонних організмів. Згодом усі разом оцінили ступінь заростання озера макрофітами та їх екологічні групи.

Відбір проб фітопланктон, зоопланктону, зооу і бентосу особливо сподобався студентам. Використання гідробіологічних приладів в умовах водойми – планктонної сітки, батометра, дночерпака, вміле зачерпування води дало змогу закріпити знання та надало навичок користування цими приладами у процесі відбирання проб. А відбір проб донного населення вимагає не лише вправного користування дночерпачем, а й доброї фізичної підготовки.

Камеральне опрацювання відібраних гідробіологічних проб студенти проводили у навчальній лабораторії ННВЛ «Водні біоресурси та аквакультура» ім. В.М. Кондратюка за допомогою визначників та сучасних мікроскопів. Опрацювання проб вимагає знань морфології водоростей, безхребетних та навичок користування оптичними приладами. Це складно, але ми вчимося й набуваємо досвіду та професійних умінь.

За підсумками заслуховування звітів можна зробити висновок, що навчальна практика – це важлива й невід'ємна частина навчального процесу, яка закріплює й поглиблює теоретичні знання й додає практичних навичок майбутнім фахівцям рибогосподарської галузі. А однією з пріоритетних вимог потенційних роботодавців є професійна компетентність працівника. І саме проходження навчальної практики дозволяє студентам освоїти основи дослідження водойм та їх населення.

Бажаємо студентам наснаги й наполегливості в оволодінні теоретичними знаннями й практичними навичками, успішної кар’єри в рибогосподарській галузі України.

Щиро вдячні нашим незламним захисникам за можливість навчатися, працювати і жити в рідній Україні!!!

 

 

Доцент кафедри гідробіології та іхтіології

Меланія ХИЖНЯК,

асистент кафедри гідробіології та іхтіології

Олександр ТІМЧЕНКО

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook