Підсумки першого тижня навчальної практики студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування»

18 червня 2024 року

 

Зміст освітньо-професійної програми «Публічне управління та адміністрування» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня передбачає практико-орієнтоване навчання, що включає набуття компетентностей за обраною спеціальністю під час проходження навчальної практики. У рамках проведення двотижневої навчальної практики кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва щорічно організовує для першокурсників зустрічі з представниками органів публічної влади, що дозволяє їм краще зрозуміти специфіку майбутньої професії, завдання та функції публічних службовців.

 

У перший день бакалаври публічного управління та адміністрування нашого університету мали унікальну можливість зустрітись з директором департаменту Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрієм Пивоваровим. Він розпочав свій виступ з привітання студентів та викладачів, наголосивши на важливості якісної підготовки фахівців у сфері публічного управління та адміністрування. Державний службовець поділився своїм багаторічним досвідом роботи в державних структурах, розповів про актуальні проблеми та перспективи розвитку аграрної галузі України.

 

Основні теми виступу стосувались сучасного стану стану аграрної галузі України – огляду основних викликів, з якими стикається аграрний сектор, впливу світових економічних та екологічних тенденцій на українське сільське господарство, стратегічних напрямів розвитку, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки країни. Також в своїй презентації він охопив питання важливості ефективного управління та адміністрування в забезпеченні стабільного розвитку галузі, навів практичні приклади успішних реформ та ініціатив, реалізованих Міністерством аграрної політики та продовольства України, успішні практики залучення громадськості та розкрив питання співпраці з міжнародними організаціями для покращення управлінських процесів. Крім того, дискусія охопила також питання інновацій та сучасних технологій в аграрному секторі, зокрема впровадження цифрових технологій та автоматизації у виробничі процеси, використання біотехнологій для підвищення врожайності та якості продукції та проблеми розвитку інфраструктури для підтримки інновацій та наукових досліджень. Окремо були охоплені питання міжнародного співробітництва та експортного потенціалу України, стратегії розширення ринків збуту для української аграрної продукції, підтримки українських виробників на міжнародних ринках та розвитку органічного землеробства як конкурентної переваги України.

Насамкінець, Андрієм Андрійовичем було наголошено на необхідності підготовки молодих фахівців, програмах підтримки молодих фахівців у сфері публічного управління та адміністрування, можливості для студентів щодо стажування та працевлаштування в державних структурах та ролі університетів у підготовці кадрів для аграрної галузі. Після основної частини виступу директор департаменту Мінагрополітики відповідав на численні питання студентів. Зокрема, обговорювалися такі теми, як екологічна безпека, підтримка фермерських господарств у кризові періоди, перспективи розвитку аграрної освіти в Україні та інновації у сфері публічного управління.

Анастасія Андросова відзначила, що «захід був надзвичайно корисним та інформативним, особливо мене зацікавила тема впровадження сучасних технологій у сільському господарстві; студенти отримали багато нових знань, які допоможуть у майбутньому професійному зростанні». Ігор Вербицький доповнив про те, що під час зустрічі «було цікаво почути про реальні приклади успішних реформ у аграрному секторі, що дало мені впевненість у правильному виборі спеціальності та майбутньої професії».

      Наступним спікером для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування» став заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Олег Войтович. Він поспілкувався зі студентами про структуру та діяльність Кабінету Міністрів України, окреслив основні блоки реформування державної служби, детально зупинився на процедурі відбору на вищі посади державної служби, розповів про основні напрями роботи та пріоритети Уряду на найближчий період.
 

Були цікаво розкриті питання щодо реформ у державній службі та її фінансової складової. В кінці зустрічі питання нашому гостю мали змогу поставити не тільки студенти, а й наші викладачі. Майбутні державні службовці з цікавістю задавали питання представнику Уряду про основні якості, якими повинен володіти претендент на найвищі посади державної служби, та про критерії відбору на посади. Зацікавленість та інтерес проявили як студенти першого курсу, так і старших курсів. Викладачі кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва також долучились до цієї зустрічі.


       Далі в рамках навчальної практики студенти НУБіП мали унікальну можливість відвідати у онлайн-форматі лекцію Вікторії Лобунь, радниці Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.
 Пані Вікторія розпочала свій виступ з привітання студентів та викладачів, висловила своє бажання зацікавити здобувачів вищої освіти та розповісти про шлях України до ЄС. Лекція почалась з розповіді про наш шлях до статусу кандидатів, реформи котрі приймались та як вони впроваджувались, а також охопила наступні чутливі питання, такі як: сучасний стан реформ в Україні на шляху до членства у ЄС, співпраця з Європейською комісією, специфічні проблеми та можливості у євроінтеграції, специфіку перемовин з ЄС та європейська політика, роль офісу з питань євроінтеграції у переговірному процесі та імплементації Європейського законодавства. Після основної частини виступу публічний службовець відповідала на численні питання студентів. Обговорювались питання з конкретних процесів євроінтеграції.

Зустріч викликала жваву реакцію здобувачів, зокрема Анастасія Максимюк зауважила про те, що цей захід дав глибше розуміння важливості діяльності Офісу Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та підкреслив значення професіоналізму та скоординованих зусиль у досягненні стратегічних цілей України. Інна Кіндрук зазначила, що питання діяльності Офісу європейської інтеграції цікаві та корисні для студентів, які цікавляться міжнародними відносинами та процесами європейської інтеграції. Також студенти вдячні за наведення та обговорення конкретних прикладів успішних проектів та важливих ініціатив, які були реалізовані за підтримки Офісу.

Наступним етапом навчальної практики для студентів-першокурсників спеціальності «Публічне управління та адміністрування» стало спілкування з Керівником секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександром Старинцем. Він розпочав свій виступ з привітання студентів та викладачів, визначив перелік завдань, покладених на народних депутатів Верховної Ради України, комітети, підкомітети та секретаріат. Його увага була сконцентрована на детальному ознайомленні студентів із функціями комітетів, порядком формування висновків комітетів та питаннями роботи парламенту в умовах воєнного стану. Після основної частини виступу Керівник секретаріату  відповідав на численні питання студентів про структуру комітету та особливості його функціонування.

 Студентка першого курсу Інна Кіндрук зауважила, що: «Інформація щодо ознайомлення з роботою Верховної Ради України є дуже важливою і цікавою для нашої спеціальності. Під час зустрічі ми розглянули основні положення регламенту діяльності парламенту та процедури прийняття рішень, обговорили приклади конкретних ситуацій, коли їх дотримання чи порушення мало вплив на політичну ситуацію в країні».
 

Колектив кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва висловлює вдячність усім посадовцям за участь проведенні змістовних зустрічей під час навчальної практики, що дозволить підвищити якісний рівень підготовки бакалаврів зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування».
 

 Олександр Жемойда,
 
професор кафедри публічного управління,
 менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, 
д.е.н, професор, керівник практики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook