Представники факультету захисту рослин, біотехнологій долучились до слухання «Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році».

25 травня 2024 року

  13 травня представники НУБіП України декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлія Коломієць, заступник декана Валерія Бондарь, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Алла Клепко долучились до слухання на тему «Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році». Організатором слухання виступив Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

  З вітальним словом до присутніх звернувся Олег Бондаренко, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, Сінкявічюс Віргініюс, комісар Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства, Ольга Стефанішина, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України. Крім того, в засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій тощо.

  Комітетські слухання розпочалися з обговорення урядовцями звіту Європейської Комісії «Україна 2023: зелений порядок денний та сталий розвиток», відповідних заходів плану пріоритетних дій уряду та Плану законопроектної роботи ВР України на 2024 рік. Питання наступної панелі стосувалися державної кліматичної політики, яка невдовзі буде розглядатися комітетом окремо на відповідному круглому столі за участі представників інших комітетів та міністерств, та у ході розгляду проєкту Закону про основні засади державної кліматичної політики, який ВР очікує від Уряду. Далі, коротко висвітлили хід реформи управління відходами та перспективи впровадження у відповідних законопроектах, як вимог новітніх регламентів, так і найкращих практик країн ЄС. В четвертій панелі комітетських слухань обговорили перспективи удосконалення законодавства щодо зменшення промислового забруднення, а також моніторингу довкілля та виконання вимог Конвенції ЕСПОО. Доповідачі наголосили на необхідності найшвидшого прийняття проєкту Закону про забезпечення конституційних прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля (реєстр. № 6004-д), який має євроінтеграційне спрямування та наразі підготовлений комітетом до другого читання.

  Разом з тим, зосередили увагу на актуальних питаннях реформування системи екологічного контролю, зокрема, щодо необхідності прийняття євроінтеграційного законопроекту про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091), який сприятиме створенню цілісної та ефективної системи державного екологічного контролю, покращенню стану довкілля України, мінімізації порушень у сфері охорони довкілля з негативними наслідками та заподіянням шкоди органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та фізичними особами, запобігання корупційних ризиків та протиправної діяльності під час здійснення перевірок органами державного екологічного контролю. Важливою темою для обговорення 6 панелі слухань було збереження біорізноманіття, природоохоронних територій, водних та лісових ресурсів. Окремої уваги учасники даної панелі приділи екоциду, спричиненого воєнними діями на територій нашої країни та необхідності імплементації екологічного договору на виконання пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського. В рамках фінальна панелі слухань Вікторія Киреєва, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, виступила з доповіддю щодо питання доступу громадян до екологічної інформації та правосуддя, в тому числі й виконання вимог Орхуської конвенції. 

  За результатами проведення слухань у комітеті заплановано підготувати та ухвалити на засіданні комітету відповідні рекомендації, які будуть стосуватися порушених та обговорених питань.
  Щиро вдячні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування за запрошення, за можливість брати участь в заходах такого роду, а також за реалізацію важливих проєктів та програм у цей складний для України час!

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook