Дні науки: майбутні економісти на практиці ознайомились з діяльністю фермерського господарства

5 травня 2015 року

     На економічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування продовжується святкування Дня науки ініційоване кафедрою фінансів і кредиту.

     28.04.2015 р. відбулася екскурсія студентів факультету на Товариство з обмеженою відповідальністю „Терезине” розміщене у селищі міського типу Терезине та с. Вільна Тарасівка Білоцерківського району Київської області. Студентів супроводжували доценти кафедри фінансів і кредиту Титарчук І.М. і Олійник Л.А. В рамках заходу студенти мали змогу ознайомитись із практичним досвідом підприємницької діяльності в аграрній сфері.
     Це підприємство – перший на Україні молочний роботизований комплекс, в якому доїння корів відбувається по принципу добровільного доїння. Робот, або система добровільного доїння – тип доїльної установки для безприв’язного утримання, де людина не приймає безпосередньої участі в процесі доїння. Всі операції (підмивання вимені, приєднання доїльних стаканів, зняття стаканів з вимені, обробка після доїння) виконує маніпулятор. Для таких установок не треба будувати доїльно-молочний блок – все обладнання розташовується в корівнику. Товариство є племінним підприємством та утримує три породи ВРХ: українська чорно-ряба молочна, українська червоно-ряба молочна та голштинська. За результатами роботи 2014 року валовий надій молока становив 7500 тонн молока. Надоєно на одну фуражну корову близько 8000 кг молока. Молоко з ферм ТОВ «Терезине» є найвищої якості і найкраще підходить для виробництва продукції преміум-класу та відповідає європейським стандартам якості. В процесі екскурсії студенти-фінансисти цікавились цінами на молоко (5-6 грн за л), вартістю роботизованого комплексу (близько 100000 євро), вартістю тварин (корів, нетелів, бичків – від 300 євро за гол.), вартістю процедури осіменіння (min 200 грн), рівнем заробітної плати (від 3000 грн і більше + відсоток), годуванням тварин та дезінфекцією приміщень для їх утримання, умовами проходження практики та працевлаштування. Студенти змогли попрактикуватися у прибиранні тваринного комплексу, ознайомитись із процедурою УЗД корів та навіть провести їх вітамінізацію.

     В той же час менеджери, зоотехніки та керівники комплексу «Терезино», що проводили екскурсію високо відмітили зацікавленість студентів роботою підприємства, питаннями та інтересом до нових знань та інформації. Також студенти продемонстрували свої знання у процесах організації роботи ферми та готовність підлаштовуватись до нестандартних завдань (прибирання та уколи не були запланованою подією, але студенти-фінансисти достойно все зробили).

     Учасники екскурсії вдячні за надану можливість та отриманий досвід керівникам і працівникам ТДВ „Терезине”, а також керівництву НУБіП України за підтримку у проведенні цього заходу.

Вікторія Костюк

 


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook