Навчальна практика. Знайомство з Селекцією та Насінництвом

4 травня 2024 року

   Навесні наші молоді агрономи переступають поріг академічних коридорів, вирушаючи у світ навчальних практик. Це не просто період занять на полях і в лабораторіях — це час, коли кожен крок студента переплітається з розвитком його професійної майстерності. Весна для першокурсників агрономічних спеціальностей — це час спілкування з землею, освоєння секретів рослинного світу та збагачення знань практичним досвідом.

   Навчально-ознайомча практика з дисципліни  "Селекції і насінництво" не лише час для збагачення теоретичних знань, але й можливість підтвердити їх на практиці, працюючи з різноманітними сортами рослин та вивчаючи методи їх покращення.

   Студенти першого курсу під час практики познайомилися з основними поняттями селекції. Якщо ви досі плутаєтеся у поняттях "сорт" та "гібрид", то наші першокурсники вже з легкістю пояснять вам різницю, а також розкажуть про переваги та недоліки їх використання. Вони залюбки подискутують з вами на тему сортового різноманніття та навчать вас користуватися Державним реєстром сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Ми навіть підрахували кількість сортів та гібридів занесених до Реєстру, селекції НУБіП України. А як щодо "гетерозису"? Зацікавились?! Тоді запитайте їх. 

   Але це все теорія. На практиці ми навчилися розбивати дослідні селекційні та насіннєві ділянки, освоїли основи підготовки насіннєвого матеріалу для посіву.

   Також визначали різницю між сортами та видами злакових озимих культур, брали участь у механізованому посіві ярих культур, таких як соняшник та кукурудза. 

   Проводили за участі аспірантів посів коленційних розсадників сої та кукурудзи. Студентам було цікаво спілкуватися на теми селекції і насінництва не лише з викладачвми, а й із аспірантами, які люб'язно ділилися досвідом, знаннями та деякими "лайфхаками".

   Отже, висновки, яких дійшли студенти першокурсники: селекціонери - це, в першу чергу, агрономи, які окрім технології вирощування культур досконало повинні знати фізіологію рослин, ботаніку, генетику, мати креативне мислення та неабияку інтуіцію. Тож попереду захопливі дисципліни другого курсу, в кінці якого студенти знову зможуть випробувати себе в ролі селекціонерів та насіннєводів, але вже з новими необхідними для галузі знаннями.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook