НАУКА, ОСВІТА, ВИРОБНИЦТВО – РАЗОМ

22 квітня 2024, 14:02

   Серед багатьох галузей сільського господарства бджільництво займає чільне місце. З метою ефективного ведення бджільництва сьогодні в Україні існує багато громадських організацій. Найпотужнішою та найпрогресивнішою з них є Спілка пасічників України. Регулярні зібрання членів цієї організації дають можливість своєчасно та ефективно вирішувати нагальні проблеми, а також сприяти кращому веденню бджільництва та переробці отриманої від бджіл продукції. Такі зібрання вже стали гарною традицією. Не виключенням є і цьогорічна зустріч, яка відбулась 20 квітня 2024 року під назвою Бджолярський круг, де було обєднанно зусилля науки, освіти та виробництва.

   На засідання бджолярського кругу окрім науковців ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича», ряду виробничників були запрошені й освітяни. Кафедру бджільництва НУБіП України мав честь представляти її завідувач, доктор с.-г. наук, професор Микола Повозніков. Всього приймали участь понад 40 учасників, це керівники громадських організацій різних регіонів України та представники інших пасічницьких асоціацій.

  Вельмишановне товариство з великим інтересом заслухали доповідь директора ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича» Володимира Постоєнка, який охарактеризував наукову тематику, що виконується в інституті та його роль у розвитку бджільництва. Проблеми та перспективи освітянської галузі висвітлив у своєму виступі Микола Повозніков. Доповідь очільника єдиної в Україні кафедри бджільництва викликала жвавий інтерес. Було багато запитань про особливості навчання, практичного набуття студентами знань, а також особливостей вступу до ВУЗу. Слід відмітити, що присутні були вражені практичною базою кафедри, що є важливим у підготовці спеціалістів такого рангу.

 

https://youtu.be/1nhbnDJMPCc?si=gwrc1sEyxUzqzSeZ

   Цікава й змістовна була доповідь президента Спілки пасічників України Віталія Нагорнюка. Він достатньо вичерпно доповів про завдання, які поставлені перед Спілкою та її міжнародну діяльність. Приємно відмітити, що на кінець виступу президент Спілки нагородив відповідних учасників за визначні здобутки у галузі бджільництва.

   Досить цікавим був виступ директора Київоблбджолопрому Валерія Домбровського. У своїй доповіді він детально охарактеризував свій черговий винахід - Вощина «Антикліщ» та ефективність її використання у різних регіонах України. Окрім цього, виступаючим було виголошено подяку кафедрі бджільництва за тісну співпрацю в апробації його досліджень та постійну підтримку.

   Андрій Бажан зупинився на міжнародній діяльності, входженні Спілки пасічників у Європейську спілку пасічників «Апіславія». Юрій Гуслій – виробничник сучасного реманенту бджільництва зупинився на забезпеченні галузі сучасною механізацією та автоматизацією.

   Іван Григорчук із Ширяївщини ознайомив присутніх із новими винаходами, які покращують діяльність цієї прекрасної галузі. Не менш цікавою була доповідь Валерія Сименюка, який поділився своїми адаптованими до сучасності методами пасічникування. Особливо актуальним було питання про селекцію бджіл.

   Жвавий інтерес викликала доповідь Ростислава Іващенка про надання Міжнародних грантів на ведення та покращення бджільництва. Анатолій Тронь зупинився на проблемах реалізації питних медів та отриманні грантів на виготовлення цього цілющого виду пасічницької продукції. Голова гільдії медоварі України Василь Барабаш охарактеризував здобутки цієї організації за останній період.

   Під час виступів та обговорення відбувалась жвава дискусія. Особливо приємно відмітити, що не один раз була відмічена роль кафедри бджільництва та її співробітників, які не стоять осторонь від проблем бджільництва та займають активну позицію у питанні просвітництва та наданні освітянських послуг різним верствам населення, що займається цією прекрасною справою.

 

 

   Дякуємо організаторам цього потужного заходу у цей складний час, що дає можливість покращувати галузь бджільництва у нашій державі.

 

Ігор Головецький,

доцент кафедри бджільництва  

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook