Відкрита лекція професора кафедри Тетяни Мельничук

17 квітня 2024 року
   Відкрита лекція Мельничук Тетяни Миколаївни, професора кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського відбулась 16.04 з дисципліни «Сільськогосподарська мікробіологія з основами вірусології» для студентів 1 курсу ОС Бакалавр, спеціальності 203 – Садівництво, овочівництво і виноградарство. Лекцію за темою «Взаємовідношення мікроорганізмів в агробіоценозах» окрім студентів відвідали НПП кафедри на чолі з завідувачем Олександром  Макарчуком.
   В ході лекції розглянули наступні питання питання:
  • Типи взаємовідносин між організмами.
  • Епіфітні мікроорганізми.
  • Мікроорганізми у ризосфері рослин.
  • Взаємовідношення в мікробоценозах.
   Знання взаємовідношень мікроорганізмів в агробіоценозах дають основу розуміння процесів у ґрунті, направлених на забезпечення рослин поживними речовинами, підвищення їх стійкості до фітопатогенів. Корекція складу угруповань мікроорганізмів ризосфери, шляхом інтродукції асоціативних штамів, є позитивною і важливою на всіх етапах онтогенезу рослин агроценозів і залежить від їх здатності приживатись на поверхні насіння та вегетуючої рослини, продукувати ферменти, фізіологічно активні речовини і антифунгальні продукти метаболізму. Широке впровадження при вирощуванні сільськогосподарських культур екологічнних біотехнологій, здатних забезпечити ефективну рослинно-мікробну взаємодію та задоволення екологічним шляхом трофічних потреб рослин в результаті взаємокорисної взаємодії між ними, стане важливим кроком в підвищенні стійкості агроекосистем і, як результат, якості та безпеки продукції агропромислового комплексу.

   Після лекції студенти активно задавали питання щодо теми лекції, а також ділилися власним досвідом. Віктор Кушта зацікавився можливістю симбіозу між азотфіксуючими бактеріями і, для прикладу, кукурудзою. Оксана Манаєнкова зацікавилася доцільністю використання у виробництві продукції рослинництва симбіозу між бобовими та азотфіксуючими бактеріями. Аріна Марчук запитала про можливість розкриття даної теми під час практичних занять. Зокрема, щоб на практиці побачити взаємодію між мікроорганізмів та рослинами: позитивну та негативну.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики,селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Тетяна Мельничук,
професор кафедри
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook