Майстер-клас Віталії Максименко «Посткомоційний синдром: легка травма – важкі наслідки»

15 квітня 2024, 10:43
м. Київ

 У межах School of Practical Psychology кафедри психології 10 квітня 2024 року відбувся майстер-клас  «Посткомоційний синдром. Легка травма – важкі наслідки». Спікером заходу була кризовий, системний сімейний, репродуктивний психолог; психотерапевт у методі травмафокус Центру психічного здоров'я Києво-Могилянської академії – Віталія Максименко (м. Київ).
 На початку зустрічі відбулося знайомство з аудиторією за допомогою вправи «Самопрезентація». Далі учасники заходу мали змогу поглибити свої знання про черепно-мозкову травму, ознайомитись із класифікацією ЧМТ та їх основними ознаками.


 

 Комоціо церебрі – це легка ЧМТ, струс головного мозку внаслідок дії мінно-вибухової хвилі. При ній часто додаються ураження вестибулярного і слухового (акубаротравма) апаратів.
 При струсі ніжної мозкової тканини настає тимчасовий розлад молекулярного зв'язку в мозкових клітинах, порушується функція вегетативних і вазомоторних підкіркових центрів, крово- і лімфообігу. Струс головного мозку в результаті удару, спортивних травм чи ДТП значно відрізняється від комоціо і має менше наслідків.
 Віталія Максименко акцентувала увагу на механізмах впливу мінно-вибухової хвилі на мозок (гідродинамічний удар; кавітація; ротація; контрудар; електромагнітне опромінення, дія газу, тепла); їх наслідках; розглянула й проаналізувала основні міфи про комоціо; проявах посткомоційного синдрому (соматичних, емоційних, когнітивних, поведінкових). 


 Не менш цікавою була інформація спікерки про діагностику посткомоційного синдрому; про особливості, на які може натрапити психолог у роботі з клієнтами, що мають посткомоційний синдром; а також про його лікування. Лікування посткомоційного синдрому вимагає командної роботи, у якій беруть участь психіатри, психологи, неврологи, нейропсихологи, отоларингологи, логопеди, ерготерапевти, групи підтримки. Надано основні рекомендації,  корисні в процесі лікування ПКС; проаналізовано роль методів психотерапії в роботі з такими клієнтами; а також вокремлено труднощі під час консультацій клієнтів з ПКС. 


 Віталія Максименко охоче поділилась зі студентами своїми напрацюваннями й досвідом роботи з клієнтами, яким діагностовано посткомоційний синдром; інформацію супроводжувала прикладами зі свого професійного досвіду.
 Висловлюємо щиру подяку Віталії Максименко за вичерпну і вкрай важливу інформацію,  необхідну для надання нині психологічної допомоги різним верствам населення!


Керівник проєкту
доцент кафедри психології
Оксана ОЛІЙНИК
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook