55-та річниця бою вояків УПА

17 квітня 2015 року

     У четвер, 16 квітня, в рамках відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області на честь 55-ої річниці бою вояків УПА під хутором Лози Бережанського району провели конференцію присвячену пам’ятній даті. Окрім представників тернопільських ЗМІ, вшанувати пам'ять загиблих борців за волю України приїхали заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Л. Бицюра, голова Бережанської районної ради С.Кленик, голова Бережанської райдержадміністрації В.Калинюк, заступник голови Бережанської райради Р. Висоцький і міський голова Бережан В.Музичка.
     Студенти Бережанського агротехнічного коледжу вирішили відтворити події бою поблизу місця, де встановлений пам’ятний хрест, щоб показати звитягу нескореної трійці.

     14 квітня 1960 року. Саме тоді був останній бій українського підпілля – Петра Пасічного (псевдо «Чорний»), його дружини Марії Пальчак («Стефа») та охоронця Олега Центнарського («Клим») у лісі під хутором Лози з військами КДБ. На той час бій мав суто політичне значення, адже збройний опір ОУН-УПА було давно зламано. Однак патріоти маленького поселення Лози відважилися кинути виклик радянській владі. До того ж вони мали стійке переконання, що мрію українського народу про відновлення власної державності не вдасться вбити жодному ворогові. Але бій став трагічним для Олега і Петра. Вони загинули, застрелившись із власної зброї, а поранена Марія потрапила до рук кадебістів. Її засудили до п’яти років тюрми і десяти років таборів. Коли вона вийшла на волю, прожила ще довге життя і померла у 75-річному віці.
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook