Біхевіористичні аспекти у страхуванні та інвестиційна привабливість підприємств, як фактор успіху: практичні кейси для фінансистів

8 квітня 2024 року
      4 квітня 2024 року аспіранти кафедри фінансів НУБіП України Іван Оліфер (керівник д.е.н., доц. Олена Лемішко) та Дмитро Оліфер (керівник к.е.н., доц. Зоя Тітенко) активно долучилися до спілкування з їх молодшими колегами-фінансистами та поділилися своїми науковими досягненнями в межах удосконалення практичної підготовки фінансистів.
   Дисертаційне дослідження аспіранта Івана Оліфера пов’язане з вивченням проблематики біхевіористичних фінансів, як особливої частини фінансової науки і практики. Тому, ключовим завданням на практичному занятті було ознайомлення з основними положеннями щодо біхевіористичних фінансів, визначення ірраціональності у поведінці підприємств на різних етапах економічних циклів, порівняння групової та індивідуальної поведінки суб’єктів господарювання, виділення так званих «біхевіористичних якорів» для них у процесі їх фінансово-економічної діяльності.

    Поєднуючи тематику поведінкових фінансів і страхування, на практичному занятті акцент було зроблено на визначенні факторів, які чинять вплив на рівень успішності функціонування страховика: дискусійне питання, що було поставлено на початку заняття полягало у тому, щоб визначити, яким чином впливає на страховика раціональна, чи, ірраціональна поведінка особистості щодо придбання страхового захисту. Студенти активно прийняли участь у обговоренні, а саме: Богдан Воробей зазначив, що кожна особа, усвідомлює виключне значення страхового захисту, але при цьому, у процесі прийняття рішення про придбання того чи іншого страхового продукту, особа (фізична, або юридична компанія) також намагається максимізувати свій прибуток.

   Іван Оліфер ознайомив студентів з дослідженнями компанії Ernst&Young, які доводять, що серед стратегічних аспектів, що впливають на розвиток страхування, виключного значення набувають поведінкові фінанси, прийнятність страхування з культурної та емоційної точок зору. Христина Хоменко зауважила, що дійсно, для потенційних страхувальників неймовірно важливим є таке поняття, як емоційна довіра, яка є запорукою успішного контакту страхувальника і страховика. Під керівництвом д.е.н., доцента кафедри фінансів Олени Лемішко, студенти в межах практичного заняття провели аналітичні розрахунки, у тому числі, співвідношення страхових премій до ВВП, та оформили результати розрахунків графічно.

   Дисертаційне дослідження аспіранта Дмитра Оліфера пов’язане з вивченням проблематики підвищення інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств, що є актуальним в умовах війни та особливо післявоєнної відбудови країни. Під час проведення практичного заняття Дмитро відмітив, що за допомогою оцінки інвестиційної привабливості можна визначити поточний фінансовий стан суб'єкта господарювання, визначити перспективи його розвитку, а також залучити інвестиції у необхідних обсягах для отримання позитивного ефекту у майбутньому від освоєного залученого капіталу. Практичним кейсом, який представив аспірант став аналіз ринку акцій, цінних паперів та криптовалюти, з детальним поясненням специфіки основних процесів та закономірностей, які відбуваються на ринках. Студенти активно приймали участь у обговоренні дискусійного питання, а саме – чому саме інвестиційна привабливість є ключовим фактором для залучення капіталу підприємств.

   Також, користуючись нагодою спілкування з аспірантами, наші студенти поставили питання Івану і Дмитру щодо навчанні в аспірантурі. Іван Оліфер зазначив, що таке доленосне рішення потребує від майбутнього аспіранта ретельної підготовки, у тому числі, якісного, відповідального навчання студентів на бакалавраті, та у магістратурі, а також активної їх участі у наукових заходах, які проводить НУБіП України – саме це допоможе добре підготуватися до серйозних іспитів, які необхідно буде успішно скласти для вступу у аспірантуру. Дмитро Оліфер відзначив, що аспіранти мають багато можливостей – вигравати ґранти, приймати участь у закордонному стажуванні, брати участь у конкурсах, наукових проектах тощо. Обов’язково, для всіх аспірантів передбачений педагогічний практикум, а це – складна та почесна місія – спробувати себе в ролі викладача. Однак, необхідно враховувати і високу відповідальність аспіранта – відповідно до чинного законодавства, якщо аспірант, з певних причин, не виконує свої зобов’язання, Вчена рада факультету порушує клопотання перед Вченою радою університету про відрахування такого аспіранта.
    Студенти-фінансисти подякували Івану і Дмитру за цікавий досвід щодо наукової діяльності та практичні аспекти щодо моделювання поведінки потенційних споживачів страхових продуктів і формування інвестиційної привабливості підприємств.

    Відповідно, аспіранти кафедри фінансів скористалися нагодою обговорити зі своїми молодшими колегами свої наукові і практичні напрацювання за тематикою дисертаційного дослідження. 

Олена Лемішко,
Зоя Тітенко,
Доценти кафедри фінансів

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook