Гостьова лекція CEO Vlasne Misto Ярослава Корніяченка для студентів факультету землевпорядкування: ідея створення кластерного містечка в Київській області

2 квітня 2024 року
Васильківська 17

Вимоги сьогодення до здобуття якісної вищої освіти спонукають до використання у навчанні нових підходів. Одним із таких є залучення вивчати дисципліни запрошених фахівців для кращого засвоєння матеріалу та активізації творчого процесу. В.о. завідувача кафедри земельного кадастру Наталія Мединська ініціювала таку зустріч із CEO Vlasne Misto Ярославом Корніяченком.

Ярослав Корніяченко – випускник факультету землевпорядкування 2007 року. Ще під час навчання розпочав свою професійну діяльність. Знає усі щаблі галузі – від звичайного землевпорядника до висококласного управлінця. Зараз розвиває власні бренди, про які розповів здобувачам першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів освіти у рамках вивчення дисциплін «Планування території населених пунктів» та «Територіальне планування та просторовий розвиток».
До анексії Криму, в 2011 – 2014 роках, експерт працював над досить цікавим проєктом у Криму, де з командою створили концепт продуктової безпеки південного узбережжя: з різноманітною мережею фермерських поселень і виробництв, інтегрованих у рекреаційні зони й локації тимчасового та постійного проживання.

 Ярослав Васильович зазначив, що в Україні експерименти у сфері урбаністики поки що сприймаються як невиправданий ризик. Автори майстер-планів і концепцій вважають за краще слідувати багаторічній відпрацьованій практиці або копіюють референси з успішних міст Європи, не надто замислюючись про їхню доречність і життєстійкість у місцевих обставинах. Переосмислення в умовах жорсткої конкуренції, дефіциту ресурсів і придатних для масштабної комплексної забудови локацій вимагає часу і сил, а інвестувати «в довгу» мало хто погоджується.

 

І ось в умовах економічної кризи, тривалої війни та хронічного хаосу з нормативною базою команда Vlasne Misto пропонує переключитися з теми розвитку міст на створення нових. Не в Києві, де забудовники щільно впираються ліктями один в одного і в забудову, що склалася, а в 30 кілометровій приміській зоні. У межах Дмитрівської ТГ території загальною площею 450 га вже готові до створення першого кластерного автономного містечка на 32 тисячі осіб. Для життя в оточенні природи, з малоповерховою забудовою, повним набором сервісів та інфраструктури, але без стресових навантажень великого міста.
Vlasne Misto — це новітній проєкт автономного міста з нуля на 32 тис. населення, інтегрованого в контекст із чіткими принципами сталого розвитку. Проєктувати його почали більше п’яти років тому та вже другий рік будується. На жаль, складний 2022 рік вніс деякі корективи, але команда Ярослава Корніяченка не втратила віри та стала сильнішою, згуртувалися, розширилася, закінчили проєкти багатьох інфраструктурних об’єктів і кварталів малоповерхової забудови, розпочали будівництво та продаж котеджів. Заплановані терміни реалізації цього великого проєкта — створення 4 х функціональних зон за 16 років.
Дуже цінно, що ідейники проєкту створили його на основі головних принципів сталого розвитку: економічний, енергетичний та екологічний, які допомагають створити безпеку та комфорт, вносять раціональність і зменшують вплив життєдіяльності міста на навколишнє середовище.
Наприкінці зустрічі Ярослав Корніяченко зауважив, що він особисто контролює усі етапи будівництва і власним прикладом демонструє уміння працювати з геодезичними приладами, містобудівною документацію, економікою та маркетингом. Презентує розробки на міжнародних будівельних форумах, при чому не просить кошти, а пропонує партнерство на вигідних умовах. А також розповів, що третина його колективу – це фахівці в сфері геодезії та землеустрою.
Час лекції проминув досить швидко, цікава доповідь та приклади сучасного планування територій, зацікавили студентів, хтось мріяв там проживати, а хтось працювати у такій команді.
Дякуємо Ярославу Васильовичу за цінну інформацію, через рік плануємо екскурсію до Vlasne Visto.


Асистентка кафедри земельного кадастру Анастасія Городнича
 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook