Чи велика небезпека від пилу з Сахари в Києві?

2 квітня 2024 року
Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

Різні ЗМІ повідомляють про те, що 30-31 березні на територію України «з південного заходу поширилося дуже тепле повітря африканського походження», а разом з ним і пил. Деякі сайти навіть застерігають, що «Пил з Сахари накрив Україну». КМДА також попереджає, що «у Києві зафіксовано високий рівень забрудненості повітря дрібнодисперсним пилом». Правда одночасно фахівці Українського гідрометеорологічного центру  просять не панікувати… і це правильно, для  паніки немає жодних причин.

Першого квітня на 18.00 в Києві за даними 46 індикативних станцій і 7 референтних станцій моніторингу атмосферного повітря КМДА узагальнений індекс якості повітря близько  CAQI = 70 (рис. 1а), а на 19.40 зменшився приблизно до CAQI = 65 (рис. 1а). Треба зауважити, що ця інформація доступна практично кожному, у кого встановлений додаток Київ-цифровий.

         

       а)                                                 б)

Рис. 1 Якість атмосферного повітря в м. Києві 1-го квітня 2024 року у додатку Київ-цифровий:

 а) станом на 18.00; б) станом на 19.30

 

Цікаво, що наша автоматична станція, встановлена на 3-му корпусі, як і більшість станцій Eco-City. протягом останніх 48 годин показувала в середньому «задовільну» якість повітря (рис.2).

Рис. 2. Якість атмосферного повітря в м. Києві на платформі Eco-City

 

Фахівці громадської організації Save Dnipro зауважили, що найбільш небезпечні для здоров’я часточки пилу (діаметром 2,5 та 10 мкм) знаходяться у вищих шарах атмосфери і створюють лише оптичні ефекти, хоча шлейф пилу 31 березня було добре видно на супутникових знімках (рис. 3).

 

Рис. 3. Супутниковий знімок з платформи EUMETSAT 

Володимир Боголюбов 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook