Cogito ergo sum: кафедра філософії та міжнародної комунікації провела І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з філософських дисциплін та латинської мови

21 березня 2024, 9:01

«Я мислю - отже я існую»
Р. Декарт

 Відповідно до наказу ректора НУБіП України від 05.12.2023 р. № 1265 «Про проведення I етапу Всеукраїнської студентської олімпіади в 2023-2024 н.р. у НУБіП України» 20 березня кафедрою філософії та міжнародної комунікації було організовано й пропроведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з філософських дисциплін (філософія, релігієзнавство та логіка)  серед студентів усіх факультетів НУБіП України та з латинської мови, серед студентів факультетів, де в цьому семестрі викладається дисципліна «Латинська мова»в (гуманітарно-педагогічного, ветеринарної медицини, ННІ лісового і садово-паркового господарства).

 Учасників олімпіади зустрічали завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко, професор Василь Шинкарук, доценти Ірина Матвієнко, Світлана Гейко, Тетяна Кичкирук, Олена Балалаєва, Ірина Вакулик, аистенти Вікторія Шеховцова-Бурянова, Оксана Притика, Наталія Шакун, Максим Таран. Цей професійний колектив гарантував успішне та ефективне проведення олімпіади, даруючи учасникам цінний досвід та знання в галузі філософських дисциплін та латини.

 Із вітальним словом до учасників заходу звернулася завідувач кафедри Валентина Культенко, яка відзначила унікальність філософії серед інших наук, адже вона дозволяє людині творчо вирішувати будь-які питання та акцентувала увагу аудиторії на неоціненній ролі латинської мови у контексті національних культур, на ідеї органічного зв’язку природничих і гуманітарних наук, побажала успіхів і наголосила, що олімпіада – це шанс перевірити свої знання та знайти шлях до подальшого вдосконалення. Також вона нагадала студентам девіз гуманітарно-педагогічного факультету - Primus inter pares (Перший серед рівних).
 Голова комісії з латинської мови Олена Балалєва привітала учасників олімпіади і розповіла про завдання, які були складені у відповідності до програмної тематики дисципліни. Наголосила, що упродовж багатьох століть латинська мова відігравала і відіграє значну роль у професійній діяльності науковців, має інтернаціональний характер.


 Перед початком олімпіади з філософських дисциплін зі студентами провели інтерактивне завдання «Розумова розминка», яке мало на меті активізувати їхнє мислення та підготувати до наступних етапів олімпіади.

Перше завдання полягало у тому, щоб студенти вказали, кому належить відомий вислів. Це завдання спрямовувало увагу на аналіз текстів та розуміння основних концепцій різних філософських течій.

 Друге завдання вимагало написати на стікерах поняття та характеристики історичного етапу. Після цього студенти мали приклеїти ці стікери на відповідні картки, що допомагало їм візуалізувати і систематизувати свої знання. Активність студентів під час виконання завдання свідчила про їхній інтерес та зацікавленість у вивченні історії філософії.

 Інтерактивні завдання не лише зробили підготовку до олімпіади цікавішою та змістовнішою, але й сприяли розвитку критичного мислення, аналітичних здібностей та сприйняття інформації учасниками.


Цьогоріч у І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з філософських дисциплін взяли участь 157 студентів всіх факультетів НУБіП України як очно, так і в онлайн форматі та 67 студентів НУБІП України взяли участь у І етапі олімпіади з латинської мови. Учасники зіткнулися з різноманітними завданнями з філософії, релігієзнавства та логіки, включаючи написання есе, встановлення творчих асоціацій та розв’язання логічних загадок.


Студенти з інтересом та ентузіазмом працювали над своїми завданнями. У виконанні завдань вони продемонстрували творчість, унікальність та здатність до критичного мислення.

Олімпіада мала на меті поглиблення знань студентів у галузі філософії, розвиток їхнього логічного, критичного, аналітичного та креативного мислення. Завдяки цьому заходу студенти знайшли можливість проявити свою креативність, оригінальність та глибоке розуміння філософських концепцій


 Всеукраїнська студентська олімпіада з філософських дисциплін та латинської мови відкрила двері для студентів до світу високої філософської думки та стимулювала їхній інтелектуальний розвиток. Бажаємо учасникам наснаги у вивченні класичної європейської мови, що стала джерелом європейської культури та очікуємо на оголошення результатів й визначення переможців. А переможці отримають цінні призи від колективу кафедри філософії та міжнародної комунікації НУБіП України.

Бажаємо вам впевненості у власних здібностях, численних перемог і незабутніх моментів на шляху до успіху!
Amat victoria curam – Перемога любить старанність.
Нехай переможе найсильніший!


Світлана Гейко, Вікторія Шеховцова-Бурянова, Наталія Шакун, викладачі
кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook