Відбувся фаховий семінар за результатами дисертаційного дослідження аспірантки кафедри фінансів Світлани Войцехівської

4 березня 2024, 10:37
    29 лютого 2024 року, у відповідності з Положенням «Про атестацію здобувачів ступеня доктора філософії у Національному університеті біоресурсів і природокористування України» (п. 3. Порядок проведення попередньої експертизи дисертації на здобуття ступеня доктора філософії), відбулося засідання фахового семінару кафедри фінансів для проведення попередньої експертизи дисертації здобувачки ступеня доктора філософії Войцехівської Світлани Іванівни на тему: «Вплив тіньової економіки на фінансову безпеку держави» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

       
В роботі семінару взяли участь співробітники кафедри фінансів: доктор економічних наук, професор, в. о. завідувача кафедри фінансів Швець Наталія Романівна,  доктор економічних наук, професор Негода Юлія Володимирівна, доктор економічних наук, доцент Лемішко Олена Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент Тітенко Зоя Миколаївна,  кандидат економічних наук, доцент Лабенко Олександр Миколайович, кандидат економічних наук, доцент Чмерук Галина Григорівна, кандидат економічних наук, доцент Олійник Лариса Анатоліївна,  андидат економічних наук, доцент Стороженко Оксана Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент Біляк Юлія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент Долженко Інна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент Шевченко Наталія Юріївна, доктор філософії, асистент Клименко Максим Вікторович.
    Здобувачка Світлана Войцехівська доповіла про основні результати дисертаційного дослідження, а саме безпосередньо: поглиблено дослідження сутності та змісту фінансової безпеки держави, визначено її роль та місце у економічній та національній безпеці держави в цілому; окреслено основні виклики та загрозами у сфері фінансової безпеки та проведено оцінку інституційних загроз фінансовій безпеці; розроблено кореляційно – регресійну модель системних взаємозв'язків інтегрального показника фінансової безпеки держави із складовими елементами економічної безпеки держави в контексті впливу тіньового сектору економіки; проведено оцінку та узагальнення тенденцій розвитку тіньового сектору економіки як однієї з основних загроз фінансовій безпеці держави; удосконалено методичні підходи до оцінки впливу тіньової економіки на фінансову безпеку держави; запропоновано шляхи та напрями зміцнення фінансової безпеки держави в контексті мінімізації впливу тіньової економіки.

   Після доповіді відбулася активна дискусія в якій взяли участь усі учасники фахового семінару й здобувачці було задано 25 запитань, на які доповідачка надала обґрунтовані відповіді та пояснення. 
 
    В ході семінару було обговорено основні положення дисертації, актуальність теми, наукову новизну та практичне значення роботи Войцехівської Світлани Іванівни на тему: «Вплив тіньової економіки на фінансову безпеку держави». В обговоренні взяли участь: к.е.н., доцент Біляк Ю.В., к.е.н., доцент Долженко І.І., д.е.н., доцент Лемішко О.О., д.е.н., професор Негода Ю.В., к.е.н., доцент Олійник Л.А.,  к.е.н., доцент Тітенко З.М., к.е.н., доцент Шевченко Н.Ю., к.е.н., доцент Лабенко О.М., к.е.н., доцент Стороженко О.О., к.е.н., доцент Чмерук Г.Г. 
   Завершилося обговорення виступом наукового керівника, доктора економічних наук, професора Швець Наталії Романівни, яка позитивно охарактеризувала здобувачку, як кваліфікованого спеціаліста, котра дотримується всіх необхідних вимог до здобуття ступеня доктора філософії та склалася як науковець.
   Рецензент, доктор економічних наук, професор Негода Юлія Володимирівна,  висловила ряд зауважень та рекомендацій щодо покращення структури роботи, зазначила, що наведені дискусійні положення не знижують наукової новизни і практичної цінності одержаних результатів дослідження.

 
   Рецензент, кандидат економічних наук, доцент Тітенко Зоя Миколаївна відзначила високий рівень володіння тематикою, підтримала висновок, що робота має бути рекомендована до подальшого захисту на спеціалізованому фаховому семінарі.
   Семінар завершився голосуванням та ухваленням рішення, що дисертація здобувачки ступеня доктора філософії Войцехівської Світлани Іванівни на тему: «Вплив тіньової економіки на фінансову безпеку держави» є завершеною кваліфікаційною науковою працею, у якій вирішено конкретне наукове завдання з удосконалення теоретичних засад, науково-методичних підходів та обгрунтування практичних рекомендацій щодо зміцнення фінансової безпеки в контексті впливу тіньової економіки.
    Дисертація відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 44 від 12 січня 2022 року.
    З урахуванням наукової зрілості та професійних якостей здобувачки Войцехівської С.І. дисертація на тему: «Вплив тіньової економіки на фінансову безпеку держави»
рекомендується для подання до розгляду та захисту у спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії із спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
     Рішення прийнято одноголосно.
 
Інна Долженко,
доцент кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook