Екскурсія в АТ «Візіком», лютий 2024

26 лютого 2024, 9:30

23.02.2024 року студенти других-четвертих курсів факультету землевпорядкування разом з викладачами кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Лідією Примак та Богданною Заячківською відвідали з екскурсією одну з провідних компаній України та світу з виробництва геопросторових даних АТ «Візіком» (https://visicomdata.com/). З доповідями виступали фахівці підприємства за напрямками геоінформатики та програмування.

Керівник відділу, кандидат геологічних наук Анастасія Тішаєва розповіла студентам про досвід використання нейронних мереж для автоматичного дешифрування географічних об’єктів. З метою швидкої обробки великих масивів даних дистанційного зондування Землі на чималі території нейромережі на підприємстві використовують при класифікації об’єктів та сегментації  зображень земної поверхні. Студенти ознайомились з архітектурою моделі мережі, принципами навчання та верифікації результатів роботи, мали змогу побачити результати автоматичного дешифрування будівель, об’єктів рослинності, класифікацію території за типами поверхні тощо.

Про технологію створення геопросторових даних стереотопографічним методом розповіла керівник відповідного відділу АТ «Візіком» Олена Полякова. Студенти ознайомились з різноманітними принципами роботи обладнання, що призначене для стереозбору об’єктів, технологією та вимогами до збору таких географічних об’єктів як рельєф території та різні об’єкти забудови (мости, естакади, будівлі тощо).

 

Фахівці відділу програмування в «живій» демонстрації представили студентам структуру зберігання геопросторових даних на підприємстві та реалізацію доступу до них. Так, Олександр Царинюк продемонстрував виконання пакетних запитів до бази геопросторових даних VDATA підприємства, використовуючи програмну платформу для інтеграції даних FME, а Андрій Косогон розповів про те,  який шлях проходять дані до публікації їх на порталі https://maps.visicom.ua.

Ми щиро вдячні АТ “Візіком” за можливість вже втретє прийти з екскурсією на підприємство, доповідачам – за знайомство молоді з сучасними технологіями у сфері геоінформатики. Це було дуже професійно, цікаво і пізнавально!

 

Лідія Примак,

асистент кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook