ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ З ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ ФІЗИЧНОЇ ТА МЕДИЧНОЇ РЕАБІЛІТІЦІЇ»

14 лютого 2024, 10:16

    13 лютого 2024 року на кафедрі бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів відбулась відкрита лекція з дисципліни «Основи фізичної та медичної реабілітації» для магістрів гуманітарно-педагогічного факультету зі спеціальності 231 – соціальна робота, освітньої програми соціально-психологічна реабілітація. Лекцію на тему «Відбір та дресинг коней для іпотерапії» провів доктор сільськогосподарських наук, професор Гончаренко Ігор Володимирович, яка проходила у змішаному форматі і була представленана платформі Zoom. Крім студентів на лекції також були присутні провідні науково-педагогічні працівники.

   У світовій практиці для підтримки рівня здоров’я людей, а також його відновлення в осіб, які мають функціональні порушення і передхворобливі розлади; відновлення фізичного і психологічного статусу клієнтів, що втратили ці здібності внаслідок захворювання або травми; вміння впливати на знижені резервні регуляторні можливості організму, все помітніше відводиться місце таким методикам альтернативної медицини, як анімалотерапія (зокрема такі її різновиди як іпотерапія та апітерапрія). 

   За останні десятиліття роль тварин значно зросла у контексті терапії. Коти, собаки, дельфіни не лише дають змогу не відчувати себе самотніми, але й допомагають підняти настрій, самооцінку, створюють відчуття потрібності.

   Особливо цінними в психологічному та фізіологічному аспектах лікування є коні. Часи змінюються, і великі та буйні тварини, яких століттями використовували як робочу силу, сьогодні «працюють терапевтами», а іпотерапія набуває все більше і більше популярності у світі.

    Іпотерапія (від грецького “hippos” – кінь, “лікування конем”), метод лікування, заснований на взаємодії людини і коня, спеціально тренованого до можливостей хворого в опануванні верхової їзди. Іпотерапія – це комплексний багатофункціональний метод реабілітації хворих, де інструментом реабілітації слугують коні, процес верхової їзди і фізичні вправи.

   Нині доведено, що іпотерапією ефективно лікуються шлунково-кишкові захворювання, хвороби і травми опорно-рухового апарату, серцево-судинні порушення, після хірургічних операцій, при простатитах, остеохондрозах, із неврологічними порушеннями різної етіології, розсіяним склерозом, олігофренія, дитячий церебральний параліч.

   Лектором було підкреслено, що позитивний результат в іпотерапії багато в чому залежить від правильного відбору коней та вимог, що до них висуваються (норов, тип конституції, екстер’єр, витривалість та ін.). Рух коня впливає на осанку, баланс, координацію, силу та сенсомоторну систему вершника. Розглянуто систему заходів з відбору коней, призначених для іпотерапії, та їх підготовку з врахуванням зоопсихології і взаємодії кінь-пацієнт-інструктор-лікар.

   Різноманітний презентаційний матеріал заснований на демонстрації практичних навичків з лікувальної верхової їзди визвав зацікавленість та жвавий інтерес у студентів. Цьому також сприяла організація проведення лекції, системність та логічна послідовність, доступність і зрозумілість викладання навчального матеріалу. 

   Наприкінці лекції було підкреслено, що кожен кінь – особистість. Під час іпотерапії від них очікують майже неможливого: стати надійним і безпечним тренажером, чітко і беззастережно виконувати наші накази. Цього можна досягти, лише якщо ми ставимось до коня як до партнера, з належною повагою та даємо їм час і простір для задоволення наших потреб.

   Таким чином, механізм взаємодії “людина-кінь” треба ретельно вивчати, а для збереження здоров’я нації постійно здійснювати розвиток іпотерапії, реабілітаційних центрів та кінного спорту для інвалідів.

    Лекція професора кафедри бджільництва Гончаренка Ігоря Володимировича проведена на високому навчальному, методичному та науковому рівні.

Анастасія Видрик,

асистент кафедри бджільництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook