Фестиваль науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН Київської області України

20 лютого 2024, 10:20
Традиційно наприкінці зими проходять захисти наукових робіт школярів, які пройшли до ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Цьогорічна секція з «Охорони довкілля та раціонального природокористування» наукового відділення «Екології та аграрних наук» була представлена 15-ма учасниками, що протягом двох днів змагалися між собою за призові місця. Оцінювання робіт здійснювалося компетентними членами журі у складі Голови Карамушки Віктора Івановича, кандидата біологічних наук, доцента, завідувача кафедри екології факультету природничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» та членів комісіїБережняка Євгенія Михайловича, кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Національного університету біоресурсів і природокористування України і Розенбліт Юлії Василівни,  кандидата біологічних наук, молодшого наукового співробітника відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного. Відповідальний секретар секції – Федоренко Клавдія Василівна, методистка Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді».  
 
Що стосується тематик робіт, які захищалися молодими дослідниками, то вони були доволі різноманітними. Спочатку члени комісії самостійно кожний ознайомилися із підготовленими науковими роботами та оцінили їх за відповідними критеріями – «аргументованість вибору теми дослідження», «повнота розкриття теми», «обґрунтування використовуваних джерел літератури», «рівень виконання завдань відповідно до мети досліджень», «відповідність вимогам оформлення».
Впродовж онлайн-конференції 16 лютого експерти оцінювали постерні доповіді конкурсантів, володіння ними тематикою досліджень, вмінням лаконічно відповідати на поставлені членами журі запитання. Наступного дня були заслухані доповіді і презентації школярів, що доповідали не лише членам журі, але і безпосередньо своїм конкурентам. За вимогами учні задавали запитання своїм одноліткам у чатрумі, а члени комісії обирали із них три найвагоміші та озвучували школярам. За такий публічний захист робіт теж виставлялися бали.
 
 
Враховуючи усі три складові наукової роботи (заочне оцінювання, постерні доповіді та демонстрацію презентацій) було визначено переможця та призерів конкурсу. Отже, І місце було присуджене Андрущенко Анастасії Володимирівні, учениці 11 класу Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха на тему «Дослідження кількості вуглекислого газу в атмосферному повітрі м. Борисполя за допомогою біоіндикації».
 
Друге місце у підсумку посіли Ярошенко Богдан Юрійович, учень 11 класу Іванківського ліцею Іванківської селищної ради Вишгородського району із темою наукової роботи «Сонячна енергія – доцільність використання в побуті»; Єрмак Софія Юріївна, учениця 9 класу академічного ліцею імені Володимира Мельника Обухівської міської ради Обухівського району із роботою на тему «Дослідження мікробної біодеструкції пакувальних матеріалів»; Голуб Валерія Іванівна, учениця 9 класу комунального закладу позашкільної освіти "Центр дитячо-юнацького розвитку" Калинівської селищної ради Малосолтанівської гімназії Калинівської селищної ради Фастівського району із роботою на тему «Оцінка стану популяціїLucanuscervusL. у рекреаційній зоні Снітинського лісництва».
 
За результатами оцінювання ще четверо молодих людей змогли вибороти почесне ІІІ-тє місце. 
 
Наостанок цієї захоплюючої співпраці з талановитою та працьовитою учнівською молоддю хотілося побажати їм не зупинятися на досягнутому і продовжувати в подальшому займатися вибраними науковими тематиками, щоб у недалекому майбутньому обрати ту спеціальність, яка б надала максимум можливостей для розкриття власного потенціалу. Під час підведення підсумків Євгеній Бережняк ознайомив учасників конкурсу про  можливості навчання на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України зауваживши, що необхідні компетенції, знання та уміння можна отримати, навчаючись на ньому, а також максимально реалізувати свої наукові здібності та професійні амбіції.
 
Євгеній Бережняк, член журі, доцент кафедри

екології агросфери та екологічного контролю 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook