Магістри факультету харчових технологій активні учасники майстер-класу “Дослідження технологічних властивостей нетрадиційних видів рослинної сировини та їх використання в технології м’ясних продуктів”

18 лютого 2024 року

     Керівництво факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на високому рівні забезпечує усі умови для очного навчання своїх студентів та організації заходів, зокрема, майстер-класи. 

     Проведення таких занять на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК дає змогу студентам не тільки поглибити отримані знання, а й дізнатись багато нового та корисного для майбутньої професійної, наукової діяльності.

      7 лютого 2024 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся майстер-клас “Дослідження технологічних властивостей нетрадиційних видів рослинної сировини та їх використання в технології м’ясних продуктів” для здобувачів кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів спеціальності 181 “Харчові технології” освітніх програм “Технології зберігання, консервування та переробки м’яса”, “Нутриціологія” та кафедри громадського здоров’я та нутриціології спеціальності 229 “Громадське здоров’я” освітньої програми “Нутриціологія здорового харчування”.

    Даний захід організований доцентами кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Валентиною Ісраелян та Ігорем Устименком. До проведення майстер-класу також долучились викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Заняття  розпочався з коучингу від доктора технічних наук, професора, академіка АН вищої освіти України, декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариси Баль-Прилипко.

   Лариса Баль-Прилипко присутнім студентам подала інформацію щодо традиційного складу м’ясних продуктів за Державними стандартами України та перспективні шляхи заміни м’ясної сировини за допомогою нетрадиційної - рослинного походження.

    Так, Лариса Баль-Прилипко навела ряд прикладів традиційно використовуваних замінників білку в технології м’ясних продуктів та закцентувала увагу на необхідність пошуку, використання, критеріїв вибору нетрадиційних компонентів, які дають змогу поряд з заміною сировини тваринного походження одночасно підвищити не тільки показники якості, а також харчову цінність готової продукції.

     Доценти кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Валентина Ісраелян та Ігор Устименко розповіли студентам про особливості хімічного складу нетрадиційної сировини рослинного походження - насіння та клітковину льону різних видів, борошна спельти, клітковини коноплі, олії оливкової, яка є перспективною в технології м’ясних продуктів та визначено як досліджуваної.

     Про харчову цінність даної сировини здобувачі дізнались від доцента кафедри громадського здоров’я та нутриціології Альони Альтанової.

     Після теоретичної вступної частини та визначення мети майстер-класу магістри та бакалаври факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК приступили до експериментальної. Здобувачі були залучені до дослідження ступеня гідратації рослинної сировини в різних водних середовищах як в готових м’ясних продуктах.

    Здобувачами було виготовлено модельні зразки гідратованої сировини рослинного походження та визначено їх основні фізико-хімічні показники якості - активність води, вологозв’язувальну здатність, активну кислотність, так як ці показники безпосередньо впливають на якість готової продукції. За результатами проведених досліджень було обрано гідратовані зразки для подальшого їх використання в технології м’ясних продуктів.

     Наприкінці майстер-класу викладачами факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом із студентами було сформульовано висновки.

      Присутні студенти були запрошені на наступний захід з виготовлення інноваційних м’ясних продуктів із застосуванням власноруч досліджуваної рослинної сировини на цьому майстер-класі.

Наталія Голембовська, в.о. завідувач

кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook