УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ЗАХОДІ «ОНЛАЙН ТРЕНІНГИ З ОСНОВ ВИРОБНИЦТВА БІОМЕТАНУ В УКРАЇНІ»

15 лютого 2024, 18:00

З 17 січня по 14 лютого 2024 р. у рамках проєкту USAID Проєкт енергетичної безпеки у співпраці з Громадською спілкою “Біоенергетична асоціація України” (БАУ) пройшла міжнародна навчальна програма з виробництва біометану в Україні. Даний міжнародний онлайн-тренінг складався з чотирьох модулів, зокрема: (1) Загальний огляд – біометан в Європі та в усьому світі; (2) Сировинна база біометану; (3) Технології анаеробного зброджування та збагачення біогазу до рівня біометану; (4) Шляхи використання біометану та укладання договорів з його збуту.

 

Програма була орієнтована на ключових гравців у ланцюжку створення вартості біометану, тобто потенційних учасників ринку біометану: фермерів, представників бізнесу, які вже мають біогазові установки, представників місцевої влади, інвесторів (міжнародні банки, установи), трейдерів та постачальників природнього газу. Також до програми долучились і доценти кафедри статистики та економічного аналізу доценти Куць Т.В. та Макарчук О.Г., щоб почути нові можливості диверсифікації діяльності у аграрній сфері та поділитись отриманим досвідом зі студентами.  

Основними доповідачами з даного онлайн-тренінгу були працівники ГО «Біоенергетична асоціація України» (БАУ), зокрема голова правління даної організації Георгій Гелетуха, Юрій Матвєєв, Петро Кучерук, Семен Драгнєв, Володимир Крамар, Анна Пастух та Євген Олійник.

У рамках такого міжнародного онлайн-тренінгу висвітлювались такі теми як: стан розвитку біометану у світі, європейські плани та зобов’язання на короткостроковий (2030 р.) та довгостроковий (2050 р.) періоди; біометан в Україні – потенціал та перспективи, особливості ринку як частини загальноєвропейської системи; концепції пошуку сировини для виробництва біогазу/біометану та логістики; заготівля рослинних залишків для виробництва біогазу/біометану; кращі практики європейського виробництва біогазу та біометану та їхнє можливе впровадження в Україні; системи попередньої обробки, зберігання та подачі сировини; технологія метантенків, як узгодити сировину та конструкцію метантенку; властивості біогазу/біометану та безпека біогазових/біометанових установок;       біологія метантенку; технології очищення та збагачення біогазу (видалення CO2); поводження з дигестатом; виробництво теплової та електричної енергії з біогазу та біометану; мобільність біометану (стиснений газ (CNG), зріджений газ (LNG) для автомобільного та морського транспорту); закачування біометану в мережі розподілу та транспортування природного газу; приклади техніко-економічних обґрунтувань для виробництва та використання біогазу/біометану; успішний досвід розвитку біометанових технологій в інших країнах; сталість виробництва біометану та впровадження системи гарантій походження  (GoO), зменшення викидів парникових газів. Сертифікація виробництва біометану та торгівля з європейськими клієнтами; розробка бізнес-моделей для виробництва та використання біометану, включаючи вуглецеві кредити та компенсації за сталий розвиток.

 

Учасники заходу мали можливість обговорити важливі питання, які виникали під час доповідей.

Під час заходу наголошувалось, що тенденція до скорочення використання викопних палив веде до розширення застосування альтернативних джерел енергії. Імплементація Паризької кліматичної угоди багатьма країнами в умовах протидії глобальному потеплінню суттєво впливає на зацікавленість біогазовим сектором.

Біогаз є універсальним серед відновлюваних джерел енергії, оскільки придатний для виробництва електроенергії та теплової енергії.

Біогаз виробляється з біомаси. Основним сировинним ресурсом як відзначали на міжнародному онлайн-тренінгу є: сільськогосподарські відходи, муніципальні біовідходи, енергетичні рослини. На сьогодні в Україні є потужності для нарощування виробництва використання біогазу, особливо у сільському господарстві. Так, найбільший біогазовий проєкт в Україні має електричну потужність більше 25 МВт.

Відзначалось, що найбільшою складовою операційних витрат в проєкті з виробництва біогазу припадає з агро-міксу: силос кукурудзи 50%, послід 20%, солома 10%, покривні культури 20% припадає на сировину (закупівля та логістика).

Для виробництва біогазу з біомаси органічна речовина піддається процесам ферментації у спеціальних біогазових установках. У процесі зброджування утворюється газоподібний метан, горючий газ, який спочатку очищається від сторонніх газів, а далі перетворюється на енергетичні джерела відповідно до потреб.

Спалювання біогазу у когенераційних модулях вивільняє енергію, яка до того була збережена у біомасі. У свою чергу біоенергія з біогазу підходить для приводу двигунів, виробництва теплової та електричної енергії.

За прогнозними даними, ринок біогазу до кінця 2035 р. становитиме 8 млрд. дол. США із річним темпом приросту в 10% (CAGR). Станом на 2022 р. дана індустрія оцінювалась у 4 млрд. дол. СШ

 

Важливо відзначити, що розвитку галузі надалі сприятиме ріст глобального рівня забруднення, викликаний викидами вуглекислого газу СО2.

Доценти Куць Т.В. та Макарчук О.Г. успішно завершили свою участь у міжнародному заході «Онлайн тренінги з основ виробництва біометану в Україні».

 

 

Доценти кафедри статистики та економічного аналізу,

КуцьТ.В. та Макарчук О.Г.

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook