Спільнота кафедри міжнародних відносин та суспільних наук учасники проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво»

3 лютого 2024 року

Викладачі та студенти кафедри міжнародних відносин та суспільних наук продовжують активно долучилися до заходів, що розширюють горизонт їхнього спілкування. Так, 30 січня 2024 р. вони стали учасниками заходу у рамках проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво», авторкою якого є Оксана Тулай, докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету. У рамках проєкту відбулася зустріч із Сергієм Нагорняком, народним депутатом України, головою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан, співзасновником проєкту «Юрта незламності».

Учасниками заходу на тему «Українсько-казахський міжпарламентський діалог» стали понад 100 студентів та викладачів навчальних закладів із різних куточків України. Стан, проблеми та перспективи українсько-казахської співпраці були в центрі дискурсу під час зустрічі. Спікер поділився своїми думками щодо ключових напрямів стратегії розвитку відносин України із Казахстаном, особливо у сучасних умовах, коли маємо відкриту військову агресію з боку російської федерації. Сергій Нагорняк розповів про взаємодію із казахськими колегами та міжпарламентську групу дружби як важливий майданчик для розвитку діалогу і співпраці, наголосив, що сьогодні важливо шукати партнерів, залучати підтримку в Україну та працювати ефективно у площині культурної, народної, освітньої дипломатії.

Учасники дізнатися цікаві факти про проєкт «Юрта незламності» як геополітичний проєкт та приклад успішної культурної дипломатії, яка відповідає потребам воєнного часу. Проєкт «Юрта незламності» виник під час обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури, енергетики, і, як наслідок, блекаутів та слугував пунктами незламності по різних містах України, де люди могли зігрітися, зарядити пристрої, попити чаю з печивом, а також ознайомитися з казахською юртою – унікальним пересувним житлом казахів-кочівників. Спікер розповів, що нещодавно у Звенигородці Черкаської області, на малій батьківщині Тараса Шевченка, відкрили «Тарасову юрту», яка є частиною міжнародного проєкту «Юрта незламності». Ця подія приурочена до 210-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка. «Тарасова юрта» – це оригінальний культурний простір, де всі охочі можуть ознайомитись з традиційною й сучасною культурою Казахстану, літературою про період життя Шевченка в Казахстані, побачити виставку репродукції картин, створених Кобзарем в Казахстані. Його ім’ям названі вулиці у столиці, пам’ятники Тарасу є майже в кожному місті, а найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться також на території Казахстану. Юрта символізує багатовіковий дружній зв’язок українців і казахів, а за потреби вона працює як «Пункт незламності». Усі присутні змогли поставити запитання спікеру й отримати вичерпні відповіді.

     

Сподіваємося також в подальшому на активну партнерську співпрацю із Західноукраїнським національним університетом, що знаходиться у Тернополі.


 

Людмила Лановюк,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook