Дослідження найбільшого хижака України…

31 січня 2024 року

Географічний і енергетичний центр, західні ворота України, край «зеленого золота»: лісів, садів, виноградників, розкішних Карпатських гір і долин. Поряд з Альпами і Балканами вони характеризуються найбільшою біорізноманітністю. 

Близько 15% Закарпаття становлять  заповідні території. Тут нараховується  близько 460  обєктів природно-заповідного фонду України. Надбанням краю є: Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк «Синевир», Ужанський національний природний парк, Національний природний парк  «Зачарований край».

 

Для туристів подорожуючи до озера «Синевир» не можна не відвідати реабілітаційний центр бурих ведмедів. Створення якого  в НПП «Синевир» є не випадковим, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування та сприяє відтворенню їх природної  популяції, поглибленню досліджень найбільшого хижака України, а також слугує розвитку природо-охоронної, наукової, еколого-освітньої та рекреаційної роботи.

 

Однак, сьогоднішні спостереження у реабілітаційному центрі бурих ведмедів засвідчують, що із 31 клишоногих, які мешкають на території притулку, станом на сьогодні залягло на зимовий відпочинок – 3, що на багато менше, ніж торік. Це можна пояснити тим, що в цьому році зима досить мінлива, тобто плюсові температури чергуються з мінусовими з незначною тривалістю часу — від 3 до 7 днів. Ще одним фактором малої чисельності ведмедів, які залягли у зимову сплячку може бути постійне годування. Воно унеможливлює їх спонукати до сну.

Утім, варто звернути увагу на те, що окремі науковці вважають, що ведмеді досить нечутливі до низьких температур і зимовий сон спричинений холодом часто є помилковим. Але цьогорічний факт  означає, що ведмеді відрізняються один від одного і кожної зими їх поведінка може бути непередбачуваною.

            Мар’яна Пиринець,

викладачка туристичних дисциплін

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook