Екскурс в минуле

26 березня 2015 року

 Сталінські репресії — масові репресії, що здійснювалися в СРСР в 1930-і — 1950-і роки. Це чистки в рядах правлячої ВКП(б), розкуркулення, депортації цілих етнічних груп і гоніння за підозрілими особами, всюдисущий контроль за «саботажниками», масові ув'язнення і розстріли «ворогів народу». Від сталінських репресій в Україні загинули мільйони безневинних людей. Все це утворило в суспільстві гнітючу атмосферу страху і взаємної недовіри.

У вересні 1939 року більшовицька армія перейшла кордон по річці Збруч, окупувала Галичину і оголосила військове положення, розпочавши нову епоху, і на Бережанщині почалися масові арешти інтелігенції, власників землі і іншої приватної власності, колишні державні, фінансові, юридичні, військові, залізничні службовці, власники підприємств і торгових закладів, громадські діячі.

У Бережанах заарештовані утримувались у в’язниці, побудованій ще наприкінці XIX століття для придушення повстань і національного руху українців проти влади пануючої Австро-угорської імперії. В'язницю обгородили колючим дротом, вікна забили дошками. Двір розгородили на малі ділянки високим щільним парканом, щоби в'язні при пересуванні не могли бачити один одного. Одна із стін в'язниці виходила на вузьку вуличку Нову. Більшовики виселили всіх мешканців цієї вулиці, заборонили мешканцям по ній ходити, обгородивши колючим дротом. Відвідувати в'язницю і ув'язнених родичам не дозволялося. На всі питання була одна відповідь: «Тут такого немає». Політв'язні утримувалися в жахливих, антисанітарних умовах. Кількість їх в кожній камері в 3-5 разів перевищувала норми. В'язням доводилося більше стояти, ніж сидіти, а спали так тісно, що повертатися на інший бік доводилося одночасно всім в камері. Нар не вистачало, спали на цементній підлозі. На допитах підозрюваних піддавали жорстоким тортурам, примушуючи підписувати визнання у вигаданих енкаведистами злочинах і оговорювати інших. Про ці звірства і про масові розстріли весни 1940 року населення нічого не знало.

В березні 1941 року пройшла нова хвиля арештів. Тепер головними «ворогами» вважалися молоді, свідомі місцеві жителі – українці, поляки, підозрювані в антирадянських настроях, іноді просто люди з неслов'янськими прізвищами. 22.06.1941 року, з початком військових дій Гітлера проти СРСР, почалися масові розстріли у в'язницях. Згідно існуючих інструкцій, при оголошенні військового положення всі осуджені до розстрілу і великих (від 10 років) термінів ув’язнення по політичних статтях підлягали негайному розстрілу. Для евакуації в Бережани була вислана з Тернополя каральна команда. Швидке просування німецьких військ перешкодило евакуації решти ув'язнених углиб СРСР. Поступило розпорядження звільнити кримінальних злочинців, а політичних, навіть просто затриманих за підозрою, при облавах і відсутності документів, – «евакуювати по першій категорії», тобто розстріляти. Почалися криваві розправи. Не дивлячись на рев постійно включених двигунів тракторів, мешканці околиць всі ці дні чули з в'язниці постріли і крики людей. Всього тепер відомо про понад 150 розстріляних в Бережанській в'язниці. Довгі післявоєнні роки жителі Галичини берегли пам'ять про ці злочини комуністичного режиму і ненависть до поневолювачів. Тільки здобувши незалежність України, вони можуть відкрито говорити про це, гідно увічнити пам'ять безневинних жертв тоталітаризму.

У 1992 році, за ініціативою громадськості Бережан, на фасаді будівлі колишньої в'язниці, (на даний час одного з корпусів БАТІ) над вікнами підвалів тортур, встановлена меморіальна дошка на згадку про жертви кривих подій 41 року. В одній з колишніх камер смертників цієї будівлі, переданої агротехнічному інституту, обладнана кімната-музей пам'яті жертв сталінських репресій. Експозиція музею висвітлює масові сталінські репресії, які здійснювались на Бережанщині в період з 1939-1941 років.

 

26 березня 2015 року музей жертв сталінських репресій, розташований в приміщенні Бережанського агротехнічного інституту, відвідали вихованці Бережанської обласної комунальної загальноосвітньої школи – інтернату І-ІІІ ступенів. Пізнавальний екскурс в історичне минуле нашого краю гостям провела викладач історії, кандидат історичних наук Троханяк Олександра Степанівна, яка розповіла присутнім про створення бережанської тюрми та про жахливі і трагічні події які там відбувались. Біля каплички пам’яті жертв сталінських репресій екскурсію продовжив о. Володимир Зайчук, розповідаючи дітям про історію заснування каплички та запросив їх до спільної молитви за спокій невинно замучених НКВДистами земляків. Від історичного минулого учасники екскурсії перейшли до сторінок новітньої, не менш трагічної, історії нашого землі; о. Володимир розповів гостям про героїв теперішнього часу, які в різні роки навчались в нашому навчальному закладі – Устима Голоднюка, Олександра Філя та Петра Шемчука і на завершення розмови підкреслив, що кожен із нас має прагнути так само любити свій рідний край .


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook