Вирощування міскантусу гігантського в контексті відтворення родючості ґрунту

23 січня 2024 року
  Міскантус гігантський має досить високу потенційну урожайність біомаси та з успіхом вирощується в умовах України на біоенергетичні цілі. Однак у результаті того, що його рекомендують вирощувати на малопродуктивних (магрінальних ґрунтах), стає дуже актуальним питання коригування існуючих технологій вирощування з метою відтворення родючості ґрунту.

  Адже, не зважаючи на вагомий внесок у вирішенні проблеми підтримання екологічної рівноваги агроландшафтів за інтенсивного антропогенного навантаження, таких вчених як М.К. Крупський, П.О. Дмитренко, Б.С. Носко, А.С. Заришняк, А.І. Фатєєв, Г.А. Мазур, М.Й. Шевчук, Г.М. Господаренко, В.М. Польовий, В.В. Іваніна, С.М. Крамарьов та ін., залишаються не повністю вирішеними питання щодо ефективності тривалого і систематичного застосування добрив, особливо що стосується вирощування біоенергетичних культур, які забезпечать сталі засади ведення сільськогосподарського виробництва.
  З метою удосконалення технології вирощування міскантусу гігантського, що передбачає формування передумови до відтворення родючості ґрунту та отримання високої продуктивності біомаси аспірантом Поліщук Ярославом Леонідовичем (науковий керівник Носенко В.Г.) було закладено дослід в умовах ВП НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка».

Формування якісного посадкового матеріалу міскантусу гігантського перед закладкою досліду
(на фото Поліщук Я.Л.)

Загальний вигляд досліду закладеного на малопродуктивних землях

Садіння ризом міскантусу в ґрунт

  Отже, отримані наукові дані дозволять, в умовах Лісостепу України, розробити елементи технології відтворення родючості ґрунту за вирощування міскантусу гігантського шляхом визначення оптимальних варіантів комплексного застосування удобрення, а також позакореневого підживлення.

Забалуєв В.О.,
завідувач кафедри ґрунтознавства та охорони
ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули, професор

Носенко В.Г., доцент
Поліщук Я. Л., аспірант

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook