День соборності України та 105-та річниця акту злуки УНР та ЗУНР

20 січня 2024 року

22 січня в нашій державі відзначається День Соборності України. Це свято було встановлено згідно Указу Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42. Ця дата була обрана не випадково, саме цього дня у 1919 році відбулася доленосна подія – проголошення Акту Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки.
Саме тоді, 105 років тому відбулось те, про що міряло і за що боролося не одне покоління українців.
Так, в підписаному і проголошеному в той день на Софійській площі у Києві Універсалі наголошувалося:
«… Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної
частини єдиної України – Західно-Українська Народня Республіка
(Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика
Україна.
Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі
сини України.
Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка.
Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх
власних сил, має змогу об'єднаними дружніми зусиллями всіх своїх
синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо
і щастя всього її трудового люду»
.
Саме з нагоди цієї знаменної дати 20 січня поточного року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України в он-лайн форматі відбувся круглий стіл за такою тематикою: «До Дня Соборності України». Організатором заходу виступила кафедра міжнародних відносин і суспільних наук. Модератором круглого столу була доцент кафедри Олена Кропивко.

В роботі круглого столу прийняли участь близько 70 учасників. Це і викладачі, і студенти, і абітурієнти. Зокрема були присутні студенти НУБіП України таких спеціальностей, як «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Захист і карантин рослин», «Транспортні технології», ВСП «Боярський фаховий коледж НУБіП України» та ін.
Зі вступним словом до присутніх звернулася декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька. Зокрема, звертаючись до молоді Інна Миколаївна наголосила на важливості вивчення сторінок історії України, на тому, що сьогодні як ніколи, нам потрібна єдність. А Свято – День Соборності, яке ми відзначатимемо 22 січня, є в теперішній час надзвичайно важливим!

В.о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Вікторія Хвіст також звернулась до учасників круглого столу з вітальним словом.

Далі робота круглого столу продовжилась доповіддю професорки кафедри Олени Любовець на тему: «Соборність як складова української національної ідеї». Доповідачка докладно висвітлила всі ті історичні процеси, які передували проголошенню Акту Злуки УНР та ЗУНР і які після цього були наслідки. Було підкреслено, що й зараз, в умовах війни, теж важливо зберігати єдність держави.

Продовжив роботу круглого столу професор кафедри Василь Стрілець, з виступом на тему: «Соборність України в історичному контексті». Було відзначено, про «живий ланцюг», присвячений 71-річниці Акту Злуки УНР та ЗУНР, коли громадяни нашої держави у 1990 р., тоді ще Радянської України продемонстрували усьому світові свою єдність.

Потому усім учасникам круглого столу було продемонстровано фільм з докладною хронологією історичних подій проголошення Акту Злуки. Фільм було створено Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г.С. Пшеничного.

Учасники круглого столу підводячи підсумки його роботи наголосили на важливості сьогодні, як ніколи, єдності держави і суспільства. А головним при цьому є те, що саме молоде покоління, а це як раз студенти, магістранти, аспіранти повинно прямувати у цьому напрямі, наполегливо працюючи над здобуттям відповідних професійних знань, особливо з історії нашої держави.
На сам кінець, завідувач кафедри Вікторія Хвіст запропонувала завершити захід, незважаючи на те, що його проведення відбувалося он-лайн, символічним «живим ланцюгом» – підняттям рук, щоб усі присутні відчули безпосередньо зміст і значення Свята – Дня Соборності.

Саме в єдності України сьогодні – наша сила!
Саме єдність і є запорукою нашої ПЕРЕМОГИ над ворогом!

 

 

Оксана Булгакова,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook