Ораторське мистецтво як головний інструмент в дипломатії: майстер-клас для старшокласників від викладачів кафедри філософії та міжнародної комунікації

5 січня 2024 року

 Красномовство - мистецтво управляти умами.
Промови достойної людини завжди спрямовані до вищого блага

Платон


  Вибір професії – один із головних життєвих виборів, який здійснює людина в юному віці. Він має велике значення як для самої людини, так і для суспільства. Це, по суті, вибір життєвого шляху, вибір майбутнього. Процес професійного самовизначення особистості в нових соціально-економічних умовах складний і багатогранний, тому сьогодні, як ніколи, гостро постає проблема підвищення актуальності професійної орієнтації та урізноманітнення профорінтаційних підходів для подальшого обрання бажаної спеціальності.
 Тож канікули канікулами, а про майбутню професію потрібно думати заздалегідь. Саме під таким девізом на гуманітарно-педагогічному факультеті, за ініціативи декана Інни Савицької та в рамках профорієнтаційної роботи, кафедрами було організовано серії вебінарів, майстер класів та онлайн зустрічей для старшокласників, з метою інформування наших майбутніх абітурієнтів про спеціальності та переваги навчання в НУБІП України.
3-4 січня 2024 року кафедра філософії та міжнародної комунікації, організувала захоплюючий майстер-клас для старшокласників  «Ораторське мистецтво як головний інструмент в дипломатії», модератором якого виступила асистент кафедри Вікторія Шеховцова-Бурянова. Заходом зацікавились учні столичних шкіл, та шкіл з Київської, Полтавської, Житомирської, Черкаської областей, які планують пов'язати своє майбутнє з НУБІП України, обравши спеціальність “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії”.


 Мета майстер-класу полягала в тому, щоб забезпечити учням унікальну можливість вивчати та вдосконалювати важливі навички ораторського мистецтва, які є ключовим інструментом в сфері дипломатії. Адже це мистецтво переконуючої комунікації, що становить фундамент професіоналізму майбутнього фахівця у сфері міжнародних відносин. Аби опанувати це мистецтво, слід промовисто аргументувати й доносити авдиторії важливість інформації, розуміти аспекти  та тонкощі дипломатії.

 

  
 Корисну інформацію щодо майбутнього професійного вибору, переваги спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», надав учням-старшокласникам професор Андрій Гольцов, який зазначив, що ця галузь відкриває безліч можливостей для власного розвитку, а також наголосив на важливості обгрунтованого та свідомого професійного вибору.


  Доцент кафедри Аліна Супрун наголосила, що навчання за цією спеціальністю сприяє розвитку аналітичного мислення, міжкультурної комунікації та лідерських навичок, можливості для закордонного стажування та обміну, які розширюють горизонти студентів і допомагають збагачувати їхні знання через практичний досвід.


 В перший день майстер-класу учасники вивчали теоретичний аспект ораторського мистецтва, включаючи техніки ефективного виступу, роботу з аудиторією, побудову виступу та використання жестикуляції. Особливу увагу приділили зв'язку між ораторським мистецтвом і дипломатією.

  

 Також, учням було запропоновано проаналізувати та презентувати промову міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби «Війна і нові горизонти України».


 Після аналізу учасники отримали завдання презентувати промову, звертаючи увагу на використання пауз та інтонації. Це відкрило для них новий аспект ораторського мистецтва - вміння використовувати паузи для підсилення враження від виступу, правильна розстановка акцентів, підкреслення важливих моментів та створення емоційного звучання.


Другого дня учні мали можливість застосувати отримані теоретичні знання під час практичних вправ. Вони вдосконалювали свої навички ораторського мистецтва, акцентуючи увагу на ефективному виступі, роботі з аудиторією, а також вмінні побудови власного виступу. Учасники отримали можливість вивчити практичні аспекти зв'язку між ораторським мистецтвом і дипломатією, враховуючи конкретні ситуації та вимоги міжнародних відносин.
 Практичні вправи надали учням можливість відчути себе справжніми дипломатами та розвинути навички, які будуть важливі в їхньому майбутньому професійному шляху. Особливу увагу приділяли використанню жестикуляції, яка грає важливу роль в передачі емоцій та ідей в мистецтві публічних виступів.


 Майстер-клас став важливим кроком у визначенні майбутнього наших юних дипломатів та дав їм можливість зануритись у  захопливий світ міжнародних відносин, красномовства та дипломатичних тонкощів. Адже роль дипломатії як знаряддя зовнішньої політики держави завжди була надзвичайно великою, і особливо є значущою в сьогоденні. Саме він — Дипломат — у складних умовах сьогодення покликаний знаходити ефективні формули компромісу, розблоковувати конфлікти, попереджати негативний розвиток подій, давати урядам і президентам бездоганно зважені пропозиції та слушні поради. Це надзвичайно цікава та відповідальна професія. Отож, вибір за вами, наші майбутні студенти-міжнародники-дипломати!


Олена Лаута, доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації,
Вікторія Шеховцова-Бурянова, асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook