Земельні відносини під час війни: обговорення результатів німецько-українського дослідження

14 грудня 2023 року
факультет землевпорядкування

      В рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (APD) 14 грудня 2023 року відбувся онлайн-семінар «Розвиток ринку продажу й оренди землі сільськогосподарського призначення в Україні на тлі загарбницької війни Росії», який модерувала керівниця Фахового діалогу із земельних питань при APD Катя Деллс. В рамках онлайн-заходу, який відвідали понад 90 учасників із наукових установ, закладів освіти та аграрних асоціацій, було представлено і обговорено два наукових дослідження щодо розвитку ринків продажу й оренди земель сільськогосподарського призначення під впливом російської агресії, які були підготовлені науковим співробітником німецького Інституту аграрного розвитку в країнах перехідною економікою ім. Лейбніца (IAMO), доктором Василем Квартюком та завідувачем кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, професором Андрієм Мартином.


       Представлені дослідження, що базуються на глибокому аналізі наборів моніторингових даних щодо обігу земель в України, показують динаміку структури транзакцій на ринку продажу і оренди сільськогосподарських земель, а також площ земель, які були залучені до економічного обігу, динаміку цін і актуальні тенденції, зокрема на тлі триваючих бойових дій в Україні. Крім того, презентовані дослідження окремо фокусувалися на оцінці якості наявних моніторингових даних.


        Відкрив захід директор Департаменту міжнародної співпраці та євроінтеграції Мінагрополітики Олексій Пінчук, який поінформував учасників про ключові виклики у земельних відносинах в умовах воєнного часу, а також поточні пріоритети міністерства у цій сфері.
        Після презентацій результатів досліджень, які зробити доктор Василь Квартюк та професор Андрій Мартин, відбулася подіумна дискусія, до якої також доєдналися науковий співробітник Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер та в.о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко.


       В рамках подіумної дискусії були обговорені основні наслідки російської агресії для земельних відносин в Україні, а також перспективи розвитку моніторингу земельних відносин.
    Ознайомитися із презентованими звітами українською та англійською мовами можна на веб-сторінці APD: https://www.apd-ukraine.de/ua/zemelni-komponenti/publikatsiji-bvvg

Доцентка кафедри землевпоряднонго проектування
Людмила Гунько

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook